«Radifaction» og «hEllberg»

To norske Counter-Strike-profiler legger opp

Haakon «Radifaction» Tholo og Christoffer «hEllberg» Andersen er ferdig som aktive spillere.

Christoffer «hEllberg» Andersen (på bildet) takker av som Counter-Strike-spiller. Det gjør også Haakon «Radifaction» Tholo.
Sindre Stien/Good Game
Slik vil du ikke seHaakon «Radifaction» Tholo mer.
Sindre Stien/Good Game

Høstsesongen er for alvor i full gang, og mens det er flere nye ansikter på det ypperste nivået i Norge er det flere som også glimter med sitt fravær. Nå blir norsk Counter-Strike to spillere fattigere etter at både Haakon «Radifaction» Tholo og Christoffer «hEllberg» Andersen denne uken annonserte på Twitter at de legger tastatur og mus på hyllen.

LES OGSÅ: Foxed sjokkerte Oilers - topper tabellen

– Planen var allerede å gi meg tilbake til 2018

Haakon «Radifaction» Tholo har blitt seriemester flere ganger.
Sindre Stien/Good Game

Tholo har det siste året fått sjansen for den tyrkiske klubben MnA og i senere tid den europeiske klubben Finest, men forteller til Gamer.no at han har vurdert å legge opp på et tidligere punkt i karrieren og at motivasjonen nå setter et punktum.

– Det er en kombinasjon av mange ting. Planen var allerede å gi meg tilbake i 2018, men jeg nærmest tvang meg selv til gi det spillet jeg er så glad atter en sjanse. Med det sagt, så er det slik at du ofte må ofre andre planer og hobbyer for å kunne prestere på et høyt nivå. Etter flere år med en alternativ hverdag, kjenner jeg på viljen til å utforske noe annet.

Likevel har han opplevd mye gjennom sin spillerkarriere. Da den tidligere Nordavind- og Apeksspilleren slo i gjennom i Nordic Warthdogs ble han først anklaget og dømt for juks for deretter å bli frikjent i ankesaken. Selv bærer han ikke nag for den turbulente inngangen i det norske miljøet.

– Jeg har masse positive minner fra den tiden. Det var en herlig tid hvor Counter-Strike var første prioritet over alt på jord. Det å være ny i scenen og kjenne på at du har noe å bevise for de litt mer etablerte spillerne, var utrolig motiverende. Jeg gledet meg hver dag til ny kamp og brukte ekstremt mye tid på å øke mitt individuelle nivå. Dessverre er ikke det noe jeg har kjent på i det siste.

LES OGSÅ: – Jeg spår en morsom kamp med mye dårlig Counter-Strike fra begge lag

En innholdsrik spillerekarriere i Norge for klubber som Apeks og Nordavind har kuliminert i tre seriemestertitler, sist høsten 2019 med førstnevnte. Det har gitt ham sjansen i blant annet Red Reserve og Secret og mulighet for å utvikle seg med og mot verdenseliten.

– Jeg har utrolig mange minneverdige opplevelser og jeg kunne brukt mye tid på å nevne samtlige. Alt fra lokale LAN-turneringer i Norge med gode kompiser, til å vinne Telialigaen eller Telenorligaen som det den gang het tre ganger. Tur til Barcelona og Polen har også vært utrolig givende. Så har jeg også vært så privilegert å både få spilt med og mot flere av verdens beste spillere. Jeg kommer uten tvil til å savne mye av det som har skjedd de siste årene, avslutter Tholo.

LES OGSÅ: Brages betraktninger: best av hva?

Skryter av den norske utviklingen

Les også
Norske «Taiga» til prestisjetung Dota 2-klubb
Christoffer «hEllberg» Andersen forteller at karrieren krevde mye tilrettelegging.
Mohammed Barzinje/Good Game

Andersen legger også opp på bakgrunn av manglende motivasjon.

– Jeg tror manglende motivasjon har kommet av at jeg rett og slett har blitt lei av Counter-Strike. Jeg tror også korona ødela veldig mye med tanke på at alt ble online, jeg har alltid sett fram til LAN. Også er det problemet med at man aldri finner en sammensveisa gjeng som holder sammen i flere sesonger sammen. Når man har en jobb ved siden av og man trenger mye tilrettelegging for å gjennomføre treninger og kamper, så tar det veldig på motivasjon når man så og si etter hver sjette måned starter helt på nytt.

Karrieren til Andersen har i likhet med Tholo også vært preget av kontroverser. Sommeren 2018 var han innblandet i tidenes største norske jukseskandale og dømt for medvirkning til juks. Andersen ble dømt til seks måneders utestengelse fra ligaspill etter å ha vært instrumental for at saken ble oppklart. Han mener selv han ble behandlet riktig på den tiden og tror det norske miljøet dro lærdom av skandalen.

– Utestengelsen fra Telialigaen sett på det nå endte opp med å bli helt fair, da jeg fikk en sesong utestengelse etter min ankesak. Det hadde heller ingen påvirkning på karrieren min føler jeg i ettertid, også håper jeg norsk Counter-Strike kan ta lærdom av den saken der slik at vi i framtiden virkelig ser Norge i toppen i verden.

LES OGSÅ: – Telialigaen er viktig for 777

Den tidligere Riddle og Nordavind-spilleren trekker blant annet frem sluttspillene og LAN-turneringene som det absolutt morsomste med karrieren.

– Høydepunktene i karrieren min må vel være Telialigaen-sluttspillet høsten 2019, da vi var ganske nære å slå ut Nordavind i semifinalen. Også i min periode da jeg var utestengt, da spilte jeg i Spawn Esports hvor kjernen av laget var fra Benelux-området og vi dro på LAN i Nederland der vi kom på andreplass, forteller Andersen

Han benytter også anledningen til å skryte av sin tidligere klubb Nordavind, nå 00 Nation, men også utviklingen til det norske miljøet.

– Og selvfølgelig må jeg skryte av Nordavind i det året som jeg var der, den mest profesjonelle klubben jeg har spilt for. Jeg ser fram til å se deres nye prosjekt 00 Nation framover, forteller Andersen og legger til.

– Kan jo også legger til at jeg synes det Oilers og 777 har fått til som norske klubber er veldig bra, gøy å følge med på. Jeg synes også det arbeidet Good Game har gjort for norsk Counter-Strike har vært essensielt for å få det opp slik vi har begynt å se nå, uten de tror jeg vi hadde fortsatt vært en del bak i internasjonal sammenheng. Det at spillere som kanskje ikke får det til internasjonalt, kan få en smakebit på det profesjonelle liv med LAN-sluttspill, scene, publikum, det tror jeg er virkelig en viktig ting for å bygge oss opp som nasjon.

Andersen tror heller ikke e-sportreisen er over riktig enda.

– Vi får se om jeg involverer meg i e-sport i framtiden, noe jeg antageligvis kommer til å gjøre i en eller annen form, avslutter Andersen.

Siste fra forsiden