Fortnite - Carlton

Tilbakeslag for danse­søksmålene mot Fortnite

Fresh Prince-skuespiller fikk ikke rettighetene til Carlton-dansen.

Epic Games, Privat/Gamer.no

Alfonso Ribeiro – best kjent som Carlton Banks fra TV-serien Fresh Prince i Bel-Air – skapte overskrifter i fjor da han gikk til rettssak mot Fortnite. Ifølge Ribeiro hadde spillet knabbet skuespillerens såkalte «Carlton-dans» uten lov, og sammen med flere andre artister søkte han om erstatning fra utvikler Epic Games.

Strek i regninga

Se Carlton-dansen, eller Fresh som den heter i Fortnite.(Video: Fortnite Guides)

Siden søksmålet ble kunngjort like før jul har vi hørt lite om saken, men nå kan det se ut som saken er i ferd med å legges død. Ribeiro har nemlig fått avslag på sin søknad om å sikre seg opphavsrett på dansen, noe som trolig vil gjøre det svært vanskelig å seire i retten.

I et brev til Ribeiros advokat (via Hollywood Reporter) fastslår det amerikanske opphavskontoret at saken kun omhandler en enkel danserutine, og at den derfor ikke kan godkjennes.

– Det faktum at dansen eller bevegelsen kanskje inneholder noen originale elementer er irrelevant i denne saken. Sosiale danser, enkle numre og andre bevegelser man ikke kan ta patent på er ikke «koreografiske verker». Derfor kan de ikke registreres, lyder forklaringen.

– Saken bør avvises

Avgjørelsen har ikke gått ubemerket hen hos Epic, og i en egen uttalelse ber Fortnite-utviklerens advokater om at både denne og andre lignende saker avvises.

– Saken strider med [den amerikanske grunnloven] når den prøver å ilegge ansvar, og dermed hindre uttrykk av kreativitet, ved å kreve rettigheter som saksøkeren ikke har. Den bør avvises.

Ved siden av Ribeiro har blant annet Floss-gutten «Backpack Kid» og rapperen 2 Milly trukket Epic for retten. Gitt utviklingen i Carlton-saken er det imidlertid vanskelig å se hvordan noen av disse søksmålene skal vinne frem.

Alt danseoppstyret har riktignok fått noen ringvirkninger,
Forza Horizon 4 fjernet nylig både Carlton- og Floss-dansen »

Siste fra forsiden