Counter-Strike: Global Offensive

To spillere i 1. divisjon av Telenorligaen vil gi seg på grunn av jukseanklager

– Vil ikke kaste bort mer tid på å fortelle at noen tar feil.

Ukjente Tien Len fikk en tøff start på sin tilværelse i 2. divisjon av Telenorligaen vårsesongen 2015. De endte kun fire poeng unna nedrykk og var i tvil om de skulle fortsette.

I høst bestemte de seg for å gi alt, og fasiten ble overlegen førsteplass og en plass i det gode selskap. Dermed er de nå med å kjempe om 50 000 kroner til det beste Counter-Strike-laget i Norge.

Nå viser det seg at tiden etter høstsesongen har bydd på nye utfordringer for laget som består av fire norsk-vietnamesere og en nordmann.

Tappet for energi etter jukseanklager

På sin hjemmeside forteller klubben at de har blitt gransket for juks av administratorer i Telenorligaen. Prosessen startet november 2015 og skal ha ha krevd så mye energi at kaptein Minh Hoan «minhtwo» Pham og lagleder Khoi «BLU3» Pham har uttalt at de ønsker å trekke seg.

Khoi «BLU3» Pham.
Privat

– Det er i hovedsak etter Gamer.nos etterforsking og anklage om at jeg jukser som fikk meg til å miste all motivasjon. En hel måned med etterforsking tappet alt ut av meg og laget, skrev BLU3 i uttalelsen på Tien Lens nettsider i januar.

Spilleren ble frifunnet i en kjennelse gitt av administratorgruppen 15. januar. I skrivet levert til Tien Len står det at flertallet av administratorene som var knyttet til saken opplevde at BLU3 hadde «mistenksomme og til tider merkelige sekvenser/handlinger/valg» som de anser som typisk for enkelte former for juks.

To av seks administratorer var imidlertid ikke sikre, og konklusjonen ble at spilleren «frikjennes på det grunnlag at det ikke utover enhver tvil kan hevdes at han jukser, og dermed kommer tvilen anklagede til gode.»

– Vil ikke kaste bort mer tid på å fortelle at noen tar feil

Tien Len reagerer på ordbruken i skrivet og BLU3 tolker dette som at administratorene fortsatt er ute etter å ta ham.

Minh Hoan «minhtwo» Pham.
Privat

– I Gamer.nos øyne er jeg en juksemaker, men er frifunnet fordi det ikke er nok materiale til å bevise det. Med bevis mener de alle mine demoer gjennom sesongen, inkludert demoer fra Tien Lens første sesong. Jeg ønsker rett og slett ikke kaste bort mer energi eller tid på fortelle at noen tar feil. Spesielt ikke admins på Gamer.no, forteller BLU3 i pressemeldingen.

Kaptein Minh Hoan «minhtwo» Pham forsvarer sin medspiller og utdyper til Gamer.no:

Les også
Ønsker du å lære mer om norsk e-sport?

– Det betyr jo at det er manglende bevis på at de kan felle ham, selv om de fikk samtlige demoer av begge våre spillere da de bare spurte om to.

– Frikjennes fordi det ikke er unison enighet

Leder for Telenorligaen, Stein Wilmann, henviser til at flertallet i admingruppa mente spilleren var skyldig i juks, men at Tien Len tolker kjennelsen feil.

– Han frikjennes fordi det ikke er unison enighet, ikke fordi det er manglende bevis. Det må være enstemmig i admingruppa for å dømme noen skyldig. Eneste måten man har håndfast bevis er et jukseprogram som kan ta dem som jukser.

Stein Wilmann er e-sportansvarlig på Gamer.no, som arrangerer Telenorligaen.
Telenor

Tien Len sier samtidig at de var fornøyd med kjennelsen da den kom, men at de hadde tilbakemeldinger på hvordan saken ble håndtert. De skal blant annet ha stilt spørsmål om de som gransket saken hadde nok nok kompetanse til å forstå dynamikken i spillet.

Wilmann mener Tien Len ikke har noe grunnlag for å kritisere det faglige nivået.

– Han vet ikke hvem som sitter i Counter-Strike-gruppa. Det er ingen hemmelighet hvem som sitter der, men han vet ikke hvem det er. Seks personer, inkludert tidligere proffspillere og folk som har spilt langt opp i Telenorliga-divisjonene, var med og stemte. I tillegg har vi en reprentant fra Gamermag og en åttende person som rådgivere, begge med lang erfaring i adminarbeid, sier Wilmann.

Pham i Tien Len lar seg ikke imponere:

– Man skulle tro at folk med slik erfaring kjente den dynamikken i spillet, men det fremstår ikke slik når vi i Tien Len avklarer hver og en mistenkelig situasjon med enkle logiske svar. Det er derfor to av oss tilbød å slippe andre til. Måten granskingen ble fremstilt ga oss en følelse av at fire av seks admins på forhånd hadde bestemt seg for å finne en som jukser, sier han.

– Hvordan ble granskingen fremstilt og hvorfor sitter dere med den følelsen?

– Gamer.no sa de hadde en god sak på oss, men for hver mistenkelige ting som ble framstilt avklarte vi situasjonen med logiske svar. Alle de mistenkelige situasjonene var tatt fra den ene kampen mot Expert Gaming som ble sendt direkte på VGTV. Resten av demoene som ble gitt av BLU3 var konkludert som «bugget», uansett hvor mye vi forsøkte å hjelpe til. Vi ba godt over fem personer om å laste ned de samme demoene, fra de samme linkene, og se gjennom demoene for å se om de hadde feil. Ingen bug. Ingen tukling, som det ble hevdet i en e-post til oss.

– Da sitter vi igjen med disse spørsmålene: Er administratorene nøytrale når de ser på våre demoer? Hva er intensjonen når de sier at våre, funksjonelle, demoer er tuklet med?

Spiller kun i Telenorligaen og på Nemean

De tre gjenværende spillerne, Jan Erik «JANER1K» Tran, Henrik «HnrK» Eriksen og Phu «krazyfo» Pham, ønsket å spille videre. Klubben har derfor bestemt seg for at de skal gjennomføre sesongen i Telenorligaen, med eller uten endringer i lagoppstillingen.

– Men vi vil spille slik vi opprinnelig hadde tenkt, for moro skyld. Dette betyr at vi trekker oss fra CEVO-M. Det blir ingen offisielle kamper og ingen treningskamper, skriver manager Nhat Hao «TroupZ» Bui i pressemeldingen.

Alle andre turneringer bortsett fra Nemean i Sør-Trøndelag i slutten av februar kanselleres.

– Den eneste scenen lagoppstillingen tar seriøst er offline-debuten på Nemean, står det.

Til tross for manglende motivasjon fikk Tien Len fikk en god start på Telenorliga-sesongen søndag. De klarte uavgjort mot Demise etter 19-15-seier på Overpass og et 16-11-tap på Dust 2. Resultatet er imidlertid ikke rapportert inn, ettersom Demise har bedt om å få se demoer fra BLU3.

Siste fra forsiden