Anmeldelse

TrackMania Sunrise eXtreme

TrackMania Sunrise eXtreme er en godbit for de fartsgale - og alle andre som liker heftige, krevende og spillbare kvalitetsspill. Det er rett og slett eXtremt godt.

Side 1
Side 2

Hva med eXtreme?
Hva er så nytt med eXtreme-utgaven av TrackMania Sunrise? Enkelt sagt får vi en ny modus og en hel haug ekstra baneelementer som kan brukes til å lage våre egne baner. Den nye modusen heter "stunts", og her er inspirasjonen hentet fra skateboardverdenen. I "stunts"-modus får du poeng for å gjøre tilsynelatende umulige ting med bilen din, som å spinne 360 grader rundt i luften og andre slike ting - tenk deg at banene er gigantiske skateboardramper, og at skaterne er biler, så forstår du konseptet.

Dette kompliseres av at du ikke får ubegrenset tid til å utføre stuntene dine. Når nedtellingen når null, bør du helst ha kjørt bilen over målstripen, for ellers raser poengene dine ned igjen helt til du kommer i mål. Noen ganger kan det å komme i mål være en utfordring i seg selv, noe som legger ekstra press på deg. Skal du prøve å få gullmedalje ved å prøve på nok et stunt, eller skal du sikre at du kommer deg tidsnok i mål, slik at du i det minste beholder sølvet du har skaffet deg?

"Stunts" er, som de andre modusene i TrackMania Sunrise, svært spillbart. De kontante og presise kontrollene egner seg godt til det teknisk krevende gameplayet, og de mange innebygde banene sørger for at varierte utfordringer står i kø. Du kan også bruke baneredigeringsverktøyet for å lage nye "stunts"-baner, og her kommer de nye baneelementene (eller blokkene, som de kalles i TrackMania) inn i bildet. Disse tillater nemlig enda mer ekstreme baner enn tidligere, samtidig som de gir ekstra frihet til de som liker å designe "normale" baner.

I kystmiljøet får vi nå mulighet til å lage veier som går helt nede langs vannkanten, som i middelhavsaktige kystbyer. Havnemiljøet kommer med litt ekstra ting man typisk ville finne i en havn (containerskip, og så videre), og får i tillegg en ny type gigantiske "hengebroer". Øymiljøet har blant annet fått mulighet til å legge inn romfartsbaser og flystriper, og i tillegg kommer det med rørformede tunneler som minner om dem vi fant i det ekstremt raske bilspillet Ballistics, fra den svenske utvikleren GRiN.

En annen nyhet er røde turbopiler, som gir ekstra fart (og selvfølgelig har du mulighet til å bygge flere av dem etter hverandre, hvis du vil finne ut hvor raskt det faktisk er mulig å kjøre). Ellers får vi en haug andre nye baneelementer, og alt sammen passer sømløst inn i den allerede velfylte verktøykassa vi hadde fra før. I tillegg til "stunts"-modusen får vi også en modus som heter "eXtreme Race", som egentlig ikke er noe annet enn normal "race"-modus, men med fokus på de nye baneelementene. Den er egentlig ikke spesielt omfattende, men nye Sunrise-eiere har uansett standard "race"-modus å spille, mens gamle eiere sannsynligvis ønsker å komme seg ut på nettet uten forsinkelser. Ellers får vi omfattende nye tilskuermuligheter (for onlinekamper) og en rekke andre småting.

I forhold til grafikk og lyd er eXtreme praktisk talt identisk med standardutgaven av Sunrise, noe som i seg selv ikke er spesielt dårlig. Dette er nemlig fortsatt et av de lekreste spillene tilgjengelig, med massevis av heftige effekter, fargerike miljøer og detaljerte omgivelser. I omtalen av originalen klaget jeg litt på noe av musikken, men etter å ha brukt en del (les: "alt for mange") timer med spillet, har jeg stort sett fått sansen for det meste. En nyhet er forresten at banedesignere nå kan legge inn egne musikkspor i banene sine. Det tar fortsatt like kort tid som før å laste ned en bane mens du spiller, for musikken lastes ned gradvis mens du spiller.

Konklusjon
Det faktum at eXtreme-oppdateringen til TrackMania Sunrise er tilgjengelig gratis for eiere av originalspillet gjør at denne konklusjonen omtrent skriver seg selv. Om du allerede eier TrackMania Sunrise, og ikke har lastet ned eXtreme enda, bør du gjøre det så raskt som mulig. Her får du mer av alt det som gjør TrackMania Sunrise til et av fjorårets heteste spill, og du får det uten å betale et rødt øre. Om du ikke allerede har skaffet deg TrackMania Sunrise, er tiden kommet nå. Dette er en av de herligste og mest spillbare titlene på PC-markedet, og så lenge du ikke hater alt som er moro, vil du sannsynligvis elske det.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden