Anmeldelse

Trust Predator QZ 501

Trust er kjent for å lage rimelig, men funksjonelt utstyr. Blant satsningsområdene deres finner vi spilltilbehør, og vi har tatt en titt på en av deres joysticker, toppmodellen Trust Predator QZ 501.

Trust er kjent for å lage rimelig, men funksjonelt utstyr. Blant satsningsområdene deres finner vi spilltilbehør, og vi har tatt en titt på en av deres joysticker, toppmodellen Trust Predator QZ 501. Når jeg sier toppmodellen er det nesten litt misvisende da det er snakk om en helt enkel joystick med få knapper, lite dilldall og uten Force Feedback. Enkelt er ofte godt, og positivt for prisen er det gjerne, men har den egentlig noe å stille opp med mot bransjens tungvektere? Førsteinntrykket er ikke det beste. Plasten kjennes billig, og joysticken virker generelt lite påkostet. Utseendemessig minner den ikke om noe annet jeg har sett. Basen ser ut til å være støpt i en futurisk bakebolle, og selve håndtaket er usedvanlig stort og bredt. Når hele joysticken i tillegg er lakkert i sølv-metallic, er det klart at den ikke glir ubemerket inn på et gjennomsnittlig skrivebord.

At Trust har satset på å gjøre joysticken billig er vel og bra, men medaljen har selvfølgelig en bakside. Predator QZ 501 kommer med en elementær bruksanvisning på under en halv A4-side, og et pappkort i kredittkortstørrelse som minner deg på å registrere produktet. Det var det hele. Ingen drivere, programvare eller spill. Fordelen er at installasjonen er svært enkel. Plugg i USB-kontakten, kalibrer og spill. Stort enklere blir det ikke. Nå er det strengt tatt ikke behov for noe mer, men programvare for profilbehandling og programmering av knapper hadde gjort seg. Joysticken har kun 6 knapper i tillegg til en 8-veis "hat switch", og ettersom det ikke er mulig å programmere noen av dem som shift-knapp, er du begrenset til 5 kommandoer pluss avtrekker. I noen spill er dette tilstrekkelig, men spesielt i seriøse flysimulatorer er det alt for få. Ikke akkurat imponerende. Når det gjelder gassen har Trust valgt en litt annen løsning enn konkurrentene. Gassen er trinnløs, men har ingen hendel. I stedet er det et gummibelagt hjul midt på basen. Det er behagelig å bruke, men har den ulempen at det ikke gir noen tydelig indikasjon på gassnivået, verken for fingrene eller øynene. På andre løsninger kan en ved et kjapt blikk eller en kort berøring finne ut hvor mye gass som blir gitt, noe som kan være en fordel under landing eller i en het luftkamp.

Skranglete knapper
Trust Predator QZ 501 er ikke direkte ubehagelig å holde i, men kommer ikke i nærheten av Logitech Freedom når det gjelder ergonomi. Håndtaket et litt i bredeste laget, og et par av knappene føles litt feilplassert. Slikt er selvfølgelig individuelt, men det kan virke som Trust har konsentrert seg mer om at joysticken skal se ergonomisk ut enn at den skal være god å bruke. Den har vridbart håndtak for rorkontroll, men her er det litt kort vandring og litt for høy motstand, slik at små korreksjoner blir vanskelig. Det blir lett fullt utslag eller ingenting. Joysticken har nærmest totrinns avtrekk. Om dette er bevisst eller et resultat av for dårlig tilpassede deler vites ikke, men det er trolig det siste. Resultatet er uansett at dersom du klemmer litt for løst på avtrekkeren vil den gå et stykke inn før den stopper ved et tydelig markert punkt, men uten at trykket blir registrert. Litt irriterende i begynnelsen, men det blir fort en vanesak. De øvrige knappene har grei respons, men også disse bærer preg av at sparekniven har vært flittig brukt. De virker litt løse og skranglete, men gjør jobben. Hat-switchen står det verre til med. Ikke bare tar den lilla knotten seg utrolig dårlig ut, den er ikke spesielt funksjonell heller. For å treffe riktig retning, spesielt diagonalt, må en rett og slett ha en god dose flaks.

Sugekoppføtter
Joystickens motstand er litt for svak, noe som lett resulterer i vinglete og unøyaktig kontroll. Bevegelsesområdets avgrensninger er for dårlig definert, den kan hele tiden beveges litt lenger i en retning ved å bruke litt mer kraft. I tilegg virker hjørnene litt avrundet, noe som gjør det vanskelig å gi fullt utslag i både x- og y-aksen samtidig. Det siste er en detalj. Det er ikke snakk om mange millimeterne, og det har ikke mye å si i praksis, men det er med på å redusere kvalitetsfølelsen og helhetsinntrykket noe. Som glisikring har Trust valgt å satse på sugekopper. Disse suger seg fast så fort de får syn på glatt underlag, men dessverre fungerer de ikke helt etter intensjonen. Joysticken glir relativt lett fra side til side, men når den skal flyttes er det nummeret før brekkjernet må tas i bruk. Sugekoppene har en tendens til å gi etter i svingene, noe som resulterer i en litt ustabil base. Stygge sugekoppmerker på det aldeles nydelige skrivebordet mitt liker jeg heller ikke.

Konklusjon
Når man kaller en joystick for "Predator" og lakker den i glinsende sølvfarge bør det være rimelig sikker at den har noe å stille opp med, også under panseret. Her svikter Trust. Rovdyret fremstår som ganske tannløst, ja rett og slett forsvarsløst. Et får i ulveklær med andre ord. Det er tydelig at Trust har anstrengt seg mer om å holde produksjonskostnadene nede enn på produktets kvalitet. Ergonomien er det mye å utsette på, og materialvalget kunne med fordel vært bedre. En gummibelg rundt roten av håndtaket hadde vært på sin plass for å skjule den oljedekte kula, som på Predator QZ 501 ligger åpenlyst uten noen form for beskyttelse. Trust skal ha honnør for å forsøke nye løsninger, men det er bare å melde at de er dårligere enn konkurrentenes. Bevegelsesområdet er for dårlig avgrenset, og joysticken er litt for vinglete og unøyaktig. Den har ikke Force Feedback, men vridbart håndtak, trinnløs gass, hat-switch og noen skarve knapper, og dekker i så måte minstekravene til en joystick. Er du venstrehendt eller anelsen kresen bør du styre unna, men er du kun ute etter en rimelig joystick for en flygetur i måneden kan du vurdere den. Jeg vil likevel anbefale deg å spandere et par lapper ekstra på en Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick, som på tross av en stivere pris gir langt mer for pengene.

Siste fra forsiden