Ukens nettutgivelser (uke 45)

Action og samfunnsfag

Denne uken har vi fått alt fra eksplosiv bilaction til et lærerikt spill om konflikter i Sør-Amerika.

Denne uken har vi fått alt fra hardbarket bilkamp og spennende actionrollespill til hyggelig hjernetrim og eksplosiv romskipaction. Vi begynner som vanlig på Microsofts konsoll.

Klassiker gjenfødt på 360

Vigilante 8 (360).

Vigilante 8 er et actionfylt bilspill som opprinnelig kom ut i 1998 (for Playstation og Nintendo 64). Nå har flere av utviklerne bak originalspillet gått sammen for å lage en ny og forbedret versjon av det klassiske spillet, for Xbox Live Arcade.

Her får du sette deg bak rattet på en tungt pansret bil, og bruke påmonterte våpen for å sprenge motstanderne i lufta. Spillet kommer med både lokal og nettbasert flerspiller, fem ferske arenaer, åtte herlige syttitallsbiler og mye mer.

Wii får tre nye

Alien Crush Returns (Wii).

Nintendo har lansert tre spill på Wiiware denne uken. Først ut er Alien Crush Returns, en etterfølger til Turbografx-spillet Alien Crush. Her må du overvinne horder av fæle romvesener, men ikke ved hjelp av konvensjonelle våpen. Dette er nemlig et ekte flipperspill, der sølvkulen blir instrumentet som må redde verden fra romhorden. Spillet har en historiebasert enspillermodus, samt muligheter for spill mot venner.

Space Invaders Get Even (Wii).

Vesener fra det ytre rom angriper også i Space Invaders Get Even. Men også her er det en artig vri på konseptet – du spiller nemlig de invaderende romboerne, og målet er å jevne vår menneskelige sivilisasjon med jorden. Ved hjelp av Wii-moten kan du kontrollere opp til 100 romskip, samtidig som du styrer en stor UFO med nunchuken. Dermed kan du ta hevn for alle de tusenvis av romskipene som har blitt sprengt i luften i de utallige Space Invaders-spillene gjennom historien.

Brain Challenge (Wii, bilde fra 360-versjonen).

Til sist har vi Brain Challenge, nok et spill for de av dere som føler at hjernen ikke fungerer like godt som den burde ha gjort. Dette spillet har tidligere blitt lansert for Xbox Live Arcade, og kommer med 20 ulike hjernetrimspill i fem forskjellige kategorier (minne, visuelt, logikk, matte og fokusering). Selvsagt lagres statistikken din, slik at du kan se om spillet faktisk har noen effekt.

Nyheter på PC

Luxor: Quest for the Afterlife (PC).
Les også
Anmeldelse: Virtua Tennis 2009

Som vanlig er det massevis av nytt på PC-scenen, og det er umulig å dekke alt. Men vi begynner hos Mumbojumbo, som har gitt ut Luxor: Quest for the Afterlife. Her må du skyte fargekuler opp på en serie rullende kuler, for å få dem til å forsvinne før de når målet sitt. Denne typen spill har vi sett mange av, men Luxor-serien har alltid vært blandt de mest populære i sjangeren, ikke minst takket være sin pene Egypt-inspirerte grafikk.

Global Conflicts: Latin America (PC).

Fra enkel moro hopper vi til et langt mer seriøst spill, med et politisk budskap. Global Conflicts: Latin America gir deg rollen som journalist i et konfliktherjet latinamerikansk land. Her må være på plass når nyhetene skapes, og finne ut noen av årsakene til at konfliktene fortsatt ulmer i denne delen av verden. Dette spillet skal være lærerikt samtidig som det underholder, og kommer fra de danske skaperne av Global Conflicts: Palestine.

Iron Grip: Warlord (PC).

Vi gjør nok et tematisk og sjangermessig kenguruhopp, og havner på nettstedet til Iron Grip: Warlord, et førstepersons skytespill med elementer av sanntidsstrategi. Her får vi både enspiller og flerspiller i en fiktiv verden, og gameplayet er sentrert rundt det å forsvare visse områder mot horder av angripere, ved hjelp av en liten gruppe topptrente elitesoldater. Verd å teste om du har lyst på et litt annerledes actionspill?

Kivi's Underworld (PC).

Fra førstepersons action slenger vi oss over i rollespillenes verden. Kivi's Underworld er et actionrollespill i Diablo-stil, hvor du får utforske en underjordisk verden full av fiender, farer og skatter. Du kan blant annet være en sterk kriger, mektig trollmann, gal berserker eller slu snikmorder, og for å vinne må du bekjempe mørkets hærer og redde lumen-folket fra utryddelse. De samme utviklerne har tidligere stått for den interessante sjangerblandingen Depths of Peril.

Forgotten Lands: First Colony (PC).

Strategi må vi også ha, og i Forgotten Lands: First Colony får vi nettopp det. Her må du lede en gruppe kolonister som har forlatt sine trygge hjem for å bygge opp et nytt samfunn i en ukjent verden. I dette søte strategispillet må du bygge og oppgradere bygninger, trene opp arbeidere og generelt sørge for at det vesle samfunnet ditt får en trygg fremtid. Spillet er ikke beregnet på kjernegamere, men forhåpentligvis kan alle ha det artig med det.

The Lost City of Malathedra (PC).

Vi tar kjapt med noen PC-spill til før vi hopper videre. Samantha Swift and the Hidden Roses of Athena, som har kommet på Steam, blander typisk "let etter skjulte ting på skjermen"-gameplay med hjernetrim, og er i tillegg lekkert presentert. The Lost City of Malathedra er et stort eventyrspill der vi følger Rebecca, som er på jakt etter arkeolog-faren sin, på ei mystisk karibisk øy. Sist, men kanskje ikke minst, har vi The Tales of Bingwood: To Save a Princess, et pek-og-klikk-eventyr med retrografikk og et klassisk gameplay.

Nostalgiske glimt

Jagged Alliance (PC).

Eiere av PS3 og PSP kan denne uken laste ned to populære PSX-spill, nemlig Theme Park og Spin Jam. Theme Park er, som alle burde vite, et klassisk strategispill der du får drive din egen fornøyelsespark. Spin Jam er litt mer ukjent; dette er en Puzzle Bobble-variant hvor du må få lage store kombinasjoner av fargede baller (som du også kan spinne rundt skjermens senter). Stikk forøvrig innom PS3Fanboy for resten av denne ukens PS3-nyheter.

Starscape (PC).

På PC har den populære portalen Good old Games fått noen nyheter. Disse er det relativt ferske Sensible Soccer 2006, samt den taktiske klassikeren Jagged Alliance og det interessante spøkelsesspillet Ghost Master. Stikker du innom Steam kan du finne Moonpod-klassikeren Starscape (sammen med deres nyeste spill, det herlige plattformrollespillet Mr. Robot).

Nye gratisspill

Hvis du har gamblet bort alle pengene dine på børsen, kan du jo laste ned noen nye gratisspill. Hva med litt japansk rytmeaction? I Karatekamania får du drive karate i harmoni med japansk popmusikk. Lenker og informasjon om hvordan du spiller kan du finne hos Indie Games.

Zomg (PC).

Alternativt kan du stikke innom nylanserte Moondo, en sosial spillportal der alle spillene ser ut til å ha ett eller annet med månen å gjøre. Moondo ser ikke ut som den helt store spillrevolusjonen, men det er vel best å teste før vi dømmer.

Liker du massive flerspillerspill? Og foretrekker du å spille dem før de er ferdigutviklet, slik at du får med deg alle de artige betafeilene? I så fall kan du teste det asiatiske MMO-spillet Zomg og det onlinebaserte golfspillet Gimme Golf.

Sjekk også forrige ukes artikkel, som også er fylt til randen av spennende nettutgivelser.

Siste fra forsiden