Feature

Telialigaen - Counter-Strike

– Vi har fått sett glimt av storhet fra Apeks

Vårsesongen har vært en berg- og dalbane for regjerende seriemester Apeks.

Apeks har hatt en variabel sesong.
Sindre Stien/Good Game

Våren har mildt sagt vært en berg og dalbane for Apeks. Den regjerende seriemesteren åpnet sesongen lovende. Deretter begynte den stigende kurven og skifte retning og nedturene kom hyppigere. En endring måtte til. Haakon «Radifaction» Tholo ble benket og inn på midlertidig basis tok Dennis «dennis» Edman plass. Med spillerbyttet har Apeks i det siste endelig snudd den vonde trenden og ankommer sluttspillet i Telialigaen med fornyet selvtillit.

Grunnet overgangsreglementet er det riktignok trener Pål «Polly» Kammen som tar plass i lagoppstillingen under sluttspillet. Vi har sett på sesongen hvor Apeks hadde alt å tape i Telialigaen, men enorme muligheter internasjonalt.

SESONGENS SPÅDOM: Denne sesongen har Apeks alt å tape

Sluttspillet ser du på TV 2 Sumo fra lørdag klokken 11:00 »

Yppet seg mot verdenseliten

DISSE SPILLER FOR APEKS

Vis mer

Kristian «akEz» Kornbakk
Sander «Grus» Nordeide Iversen
Erik «Truth» Hansen Dyrnes
Ole «Marcelious» Langan
Pål «Polly» Kammen (innbytter og trener)

Dennis «dennis» Edman (spiller ikke sluttspillet)

Den regjerende seriemesteren var før enda større favoritter enn tidligere sesonger og året åpnet strålende for et Apeks-lag struttet av selvtillit. I Telialigaen stod de lenge ubeseiret, men det var internasjonalt Apeks virkelig fikk et gjennombrudd.

En plass i Minor-kvalifiseringen ble sikret i den tredje av fire åpne kvalifiseringsrunder og Apeks ble alt annet enn en kasteball i en av årets viktigste kvalifiseringer. Det svenske storlaget Ninjas in Pyjamas fikk virkelig motstand i åpningsrunden, men trakk til slutt det lengste strået etter alle tre kartene. Deretter ventet et norsk oppgjør mot et svekket Nordavind-lag som måtte spille med innbytter. Tre kart måtte også til her, men Nordavind ble til slutt også for sterke. Mange fikk likevel opp øynene for et norsk lag i stødig utviklingen.

– Stemningen har alltid vært på topp i laget, selvtilliten var veldig bra mot Ninjas in Pyjamas, fikk ett slag i trynet mot nordavind og en liten knekk der og, men viste gode tendenser, forteller Apeks-spiller Sander «Grus» Nordeide Iversen om Apeks' sterke sesonginnledning.

Ekspertkommentator i Telialigaen, Tommy «TommyM» Monsen synes Apeks viste gode tegn under Minor-kvalifiseringen, men mener de sliter med å lukke kampene.

– Det var veldig spennende å følge de under Minor-kvalifiseringen, men også der slet de med å få vippet kampene i sitt favør. De spilte en utrolig god kamp mot Ninjas in Pyjamas, som de med litt flyt kunnet vunnet, også hadde de en skuffende kamp mot Nordavind. Jeg hadde faktisk stor tro på at Apeks skulle slå Nordavind, men de hadde nok mest sannsynlig slitt mot Dignitas i neste runde uansett.

LES OGSÅ: To spillere forlater Bifrost etter sluttspillet

Skuffelser på løpende bånd

Tommy «TommyM» Monsen er ikke overbevist over det Apeks har vist denne våren.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no
Les også
Har ikke spilt siden kvaliken - fredag skal de representere Norge i King of Nordic

Deretter ventet en lengre periode med flere og flere nedturer og Apeks skulle slite med å snu den vonde trenden. I Telialigaen gikk laget på et skuffende uavgjort-resultat mot Celestial. I ESEA Advanced måtte laget ut i kvalifisering til utslagsrundene. I siste og avgjørende kamp ble det et nytt skuffende tap mot Endpoint. Det hele toppet seg da laget røk ut av en ny åpen kvalifisering, hvor også aksjeeier Niklas Baarli raste mot egen klubb på Twitter.

– Det er ikke tvil om at i perioden med ESEA-exiten og noen kjipe tap i åpne kvalifiseringer var en tøff periode for Apeks. I denne perioden ser jeg ikke bort i fra at det både var motivasjonen og selvtilliten som fikk kjørt seg. Da var det nok rett å prøve noe nytt, og få gjort et spillerbytte. Som jeg har sagt tidligere så er det ikke tvil om at Apeks på den tiden måtte tåle litt kritikk fra de som følger laget, som gjør at kritikken fra Baarli absolutt var berettiget, sier Monsen.

Iversen mener laget har manglet stabilitet denne våren.

– Vi har alltid vist at vi er gode nok, men har ikke vært stabil nok dessverre, vi har hatt mange av de rette brikkene men ikke plassert de rett i puslespillet.

Sportslig leder i Apeks, Anders «aNdz» Kjær forteller at de vurderer tingenes tilstand kontinuerlig og innrømmer at resultatene i denne perioden ikke samsvarte med forventningene.

– Over lang tid har ikke resultatene til laget ikke var gode nok, men det har tatt seg opp betraktelig nå i det siste. Gutta har spilt skikkelig godt nå en periode, og ser spent på fremtiden.

LES OGSÅ: – Sesongen vår startet veldig trøblete

Spillerbytte og oppblomstring

Sportslig leder i Apeks, Anders «aNdz» Kjær drømmer om å signere «dennis» på permanent basis.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

Dermed var et spillerbytte den siste, men nødvendige utveien og en svenske skulle vise seg å være en nødvendig endring.

– Vi trengte en til spiller med ro og erfaring som kan bidra mer med informasjon og initiativ. «dennis» er helt rå på disse områdene. Det å hente inn en ny spiller gir ofte en oppsving i resultater fordi man får en ny glød. En god kombinasjon av årsakene over står nok til grunne for oppsvingen i det siste, forteller lagets taktiske leder Kristian «akEz» Kornbakk og utdyper om endringene dette har medført.

– Vi har ikke endret noe spesielt på spillet med «dennis», har ikke fått tid til å trene så mye siden vi har hatt fullt kjør med offisielle kamper i det siste. Endringen har vel vært størst på det mentale.

– Vi har vurdert ting løpende hele veien, og utfordringen er ofte at det aldri passer å gjøre en endring. Det er ikke alltid riktig å være tålmodig, samtidig som det er viktig å gi et lag tid til å finne ut av hvordan de skal jobbe sammen. Jeg vil si at der vi var nå, var det nødvendig å gjøre noe for å bedre lagets resultater. Han tilfører sårt tiltrengt erfaring og en ro som er særdeles viktig på toppnivå. forteller Kjær og legger til.

– Hva er sjansen for «dennis» blir en del av lagoppstillingen på permanent basis?

– Det er jo en fin romantisk tanke, at en så god og profilert spiller ville vurdert den tanken. Det hadde vært fantastisk for norsk e-sport, avslutter Kjær.

Under den nordiske kvalifiseringen til BLAST Spring Series skulle Apeks vise seg fra en ny side og mot tøff nordisk motstand var laget til slutt bare en kamp unna en plass i storturneringen.

– Prestasjonen under Elisa var bra. De spilte jevnt med lag som er sett på som bedre enn de, men slet også her med å avgjøre kamper, mener Monsen.

– I de siste kampene har vi vist hva vi kan levere, så vi går inn i sluttspillet med mye selvtillit selv om vi har treneren vår som innbytter. «Polly» er fortsatt en dyktig spiller selv om han kanskje er litt rusten,aimen er kanskje litt rusten, så har han en hjerne som han kan slå hele Counter-Strike-Norge med, avslutter Iversen.

LES OGSÅ: – Utviklingen i norsk e-sport er stillestående

– Vi skraper i overflaten av det området vi ønsker å ligge

Kristian «akEz» Kornbakk har vært toneangivende for Apeks den siste tiden.
Mohammed Barzinje/Good Game

Apeks har hatt en sesong preget av store oppturer og dype nedturer. Nasjonalt ble de til tider presset av Bifrost i Telialigaen, men her har resultatene vært stabile. Internasjonalt har saken vært en helt annen. Laget har riktignok løftet seg fra 107. plass ved årsskiftet til 60. plass i skrivende stund på HLTV-rangeringen.

– Våren har vært en berg og dalbane for Apeks. Med en uavgjort og resten seire i Telialigaen, så er det ikke tvil om at de har levert godt der. Internasjonalt så har det vært veldig varierende, der de har gått fra og spille jevnt med Ninjas in Pyjamas, til å tape mot lag de absolutt skal kunne slå. På grunn av en lengre periode uten framskritt så byttet de ut «Radifaction» og har testet ut «dennis». Det har vært spennende å se hva «dennis» har kunnet tilføre laget, og vi har fått sett glimt av storhet fra Apeks. Samtidig er de fortsatt for varierende til å være i nærheten av å kjempe seg inn i topp 30 på verdensrangeringen, avslutter Monsen.

Kornbakk mener de nærmer seg målsetningen sin internasjonalt, men understreker at det er et stykke til videre.

– Sesongen sett under ett har vært varierende. Men vi skraper i overflaten av det området vi ønsker å ligge i som lag. Vi satser jo i størst grad internasjonalt for tiden, men vi har gjort jobben innad i Norge også, så må si oss fornøyd med det, avslutter Kornbakk.

Siste fra forsiden