Høstens spillere - Telenorligaen: Counter-Strike: GO

Vi har kåret sesongens beste CS:GO-spillere - og sett på statistikken

Flere gjengangere fra vårsesongen, men også en del nye ansikt preger kåringen.

Anders «aNdz» Kjær topper én av listene.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no
Leon Andor «Landor» Karlsen skal få sin ilddåp som Telenorligaen-kommentator på LAN.
Eivind Andre Bjørnø/NRK

I høst skal vi også kåre sesongens spillere i Counter-Strike: GO, i likhet med vårsesongen. Forrige kåring var det spillerne selv som stemte frem hvem de mente burde vinne kåringen - denne gangen er det våre eksperter og kommentatorer som får jobben.

Tommy «TommyM» Monsen og Leon «Landor» Karlsen har diskutert seg frem til de spillerne som de mener har vært de beste i seriespillet, bare uken før sluttspillet braker løs i Lillehammer.

Helt til slutt vil vi se på statistikken for sesongen, og se om denne samsvarer med det våre eksperter har valgt ut som sesongens spillere.

LES OGSÅ: VG inngår nytt samarbeid med Telenorligaen

Beste AWP-er - «Hallzerk»

Både Monsen og Karlsen er enig i at sesongens beste AWP-er er Håkon «Hallzerk» Fjærli. Like bak finner vi Ole «Marcelious» Langan og Snorre «Fletch» Granerud. Duoen begrunner dette på følgende måte.

Håkon «Hallzerk» Fjærli er sesongens AWP-er.
Fabian Fjeldvik/Gamer.no

– «Hallzerk» er Norges desidert beste AWP-er om dagen, og kanskje den personen i Telenorligaen som er mest klar for å ta et nytt steg i karrieren. «Marcelious» har levert veldig godt, og har et veldig stort potensiale. Om han får ut sitt potensiale, så er han en stor utfordrer til AWP-tronen i Norge. «Fletch» er et stykke unna de to andre, men har levert bra for Demise i høst, og fortjener en plass på topplisten, sier duoen.

Beste taktiske leder - «aNdz»

I kategorien beste taktiske leder sliter ekspertene noe med å velge. De trakk tidlig frem tre kandidater, Morten «zEVES» Vollan, Anders «aNdz» Kjær og Snorre «Fletch» Granerud. Alle har sine styrker og svakheter, og til slutt så begynner Monsen og Karlsen å diskutere litt.

Ringreven Anders «aNdz» Kjær trekkes frem som sesongens beste leder.
Eivind Von D

– Det er vanskelig å unngå å bli påvirket av plasseringen til lagene når man velger hvem som er den beste taktiske lederen. «zEVES» og «aNdz» er de mest anerkjente lederne i Norge, men jeg vil også trekke frem «Fletch». Han har fått Demise til å virke som en utfordrer i årets liga. Det blir en maktkamp mellom disse i sluttspillet, som forhåpentligvis vil gi oss spennende kamper, sier de før Monsen legger inn.

– Jeg setter «aNdz» foran «zEVES». Dette på grunn av at han har presset fram færre lagendringer, og er i mine øyne flinkere til å holde en god lagmoral. Resultatene i Telenorligaen har historisk sett vært imponerende fra Kjær sine lag.

Les også
Var bare to minutter unna avansement

LES OGSÅ: – De spiller nok bare med «aNdz» fordi han eier en plass i 1. divisjon

Beste rifler - «H4RR3»

Her trekkes Haris «H4RR3» Hadzic frem. Spilleren som gikk til Nordavind tidligere i sesongen har vist seg å være en forsterkning for laget, og har visstnok imponert våre eksperter nok. Andre kandidater i kategorien som ble diskutert var Emir «Rhyme» Muminovic og Sander «GrusarN» Iversen.

– «H4RR3» har levert godt gjennom hele sesongen, og virker til å ha det som skal til for å ta det neste steget. Spent på om han klarer å videreføre dette i sluttspillet. «GrusarN» har vært et friskt pust i høst, og har virkelig vist hva han er god for. Startet godt i Momentum, før han leverte på samme måte for Kingpins. Om Kingpins skal vinne sluttspillet, må han levere på sitt beste, forteller kommentatorene før de legger til.

– «Rhyme» har også levert bedre enn forventet i årets liga, og er nok aktuell for et bedre lag til neste sesong. Virker å være veldig motivert, så det blir spennende å følge han fremover. Deltar dessverre ikke i sluttspillet.

LES OGSÅ: Overgangsbonanza i Telenorligaens øverste divisjon i Counter-Strike: GO

Beste entry - «H4RR3»

Haris «H4RR3» Hadzic har imponert.
Fabian Fjeldvik/Gamer.no

Talentet i Nordavind blir altså kåret i nok en kategori. Her får han også selskap av Emir «Rhyme» Muminovic, i tillegg til Snorre «Fletch» Granerud. Sistnevnte har færre kamper spilt enn de andre, men ligger likevel langt opp på vår statistikk.

– «H4RR3» har skilt seg ut denne sesongen, og levert veldig godt, også som mannen som springer først inn. Man kan si mye det samme om «Rhyme». Det er også litt overraskende hvor gode stats «Fletch» har innenfor entry. Han har levert veldig godt, selv med noen kamper mindre spilt, og fortjener å snike seg inn på topplisten.

Beste clutcher - «Hallzerk»

Ole «Marcelious» Langan utmerket seg i flere kategorier, men ble ikke ansett som best.
Fabian Fjeldvik/Gamer.no

Kanskje den kategorien våre eksperter var mest enig. De trekker kjapt frem Håkon «Hallzerk» Fjærli, som også var oppe til diskusjon under beste AWP-er. Her trekkes også Ole «Marcelious» Langan og Daniel «dtj-» Tharaldsen opp som utfordrere.

– Clutcherne er de som avgjøre de jevneste rundene for laget sitt og redder runden når det ser ut som verst. «Hallzerk» stikker av med førsteplassen her både på grunn av en veldig god sesong, men også fordi han leverer i clutch-situasjoner til tross for at laget hans Nordavind ofte har god kontroll på kampene, sier de før de snakker litt om de neste på listen sin.

– «Marcelious» har vært essensiell for Kingpins' suksess denne høsten og er involvert i så og si hver eneste runde fra start til slutt. «dtj-» tar en tredjeplass av clutcherne etter mange heroiske dueller i slutten av rundene som har vippet i Bitfix sin favør, og har definitivt hjulpet Bitfix med å unngå nedrykk, foreløpig.

Dette var ekspertenes kåringer. Nå skal vi se litt nærmere på statistikken etter seriespillet for å finne de beste spillerne der. All statistikken finner du på våre statistikksider.

Beste rating

BESTE RATING

Vis mer

1. Ole «Marcelious» Langan (1.34)
2. Haris «H4RR3» Hadzic (1.28)
3. Håkon «Hallzerk» Fjærli (1.22)
4. Kristian «mICROVAN» Nyborg (1.22)
5. Kristian «akEz» Kornbakk (1.18)

Rating er den statistikken som samler alle statistikker, og gir spillerne en rangering basert på dette. Den spilleren som har høyest rating, er den spilleren som har bidratt mest til laget sitt i løpet av en kamp.

Vi har valgt å kun ha med spillere som spilte samtlige kamper på topplisten.

I følge vår statistikk topper «Marcelious» med en rating på 1.34. «Marcelious» toppet også statistikken i vårsesongen, og er med det «vinner» av denne kategorien for andre sesong på rad. Like bak kommer «H4RR3», «Hallzerk» , «mICROVAN» og «akEz».

Flest clutcher

FLEST CLUTCHER

Vis mer

1. Ole «Marcelious» Langan (11)
2. Håkon «Hallzerk» Fjærli (11)
3. Daniel «dtj-» Tharaldsen (11)
4. Trygve «kOMB4» Johansen (9)
5. Andreas «AlfaN» Nordvik (9)

Clutch er en situasjon der spilleren havner i en situasjon der han er alene mot en eller flere motstandere. Noen spillere er bedre enn andre i disse situasjoner, av forskjellige grunner. Noen spillere er naturlige «clutchere», mens andre er bedre i selskap med lagkamerater

Også i denne kategorien topper «Marcelious». Her har han 11 clutcher, det samme antallet som «Hallzerk» og «dtj-». Alle på denne listen er nye for sesongen, og har vist seg som viktige brikker for sine respektive lag gjennom hele høstsesongen.

I vårsesongens kåring fortalte Monsen litt om både clutch- og ratingstatistikken.

– Rating og clutch-statistikken er en god indikator på om noen har spilt godt, men det har også mye å si hvilken rolle de har i laget. Om man løper først inn, eller kaster granater for å skape mer rom for de andre på laget, vil det være betydelig vanskeligere å få høy rating enn en som har en mer beskyttet rolle. Flest clutch-poeng synes jeg ikke sier noe særlig om hvordan en spiller har spilt. Her handler det mye om hvem som ofte er sist igjen i rundene, hvor 80% av spillerne sjeldent kommer i disse situasjonene. Jeg skulle gjerne sett hvor mange prosent av clutch-situasjonene de hadde vunnet, og ikke bare hvor mange.

Høyest ADR

HØYEST ADR

Vis mer

1. Haris «H4RR3« Hadzic (92.9)
2. Ole «Marcelious» Langan (88.9)
3. Emir «Rhyme» Muminovic (88.7)
4. Morten «zEVES» Vollan (86.1)
5. Andreas «dem0» Aslaksrud (85.9)

ADR står for Average Damage per Round, eller på norsk gjennomsnittlig skade per runde. En spiller som gjør mye skade hver runde, er med på å gjøre jobben lettere for alle sine spillere. Dette er en statistikk som har blitt mer og mer brukt de siste par årene, og gir et godt bilde av hvordan spillere gjør det utenom frags og dødsfall. Rangeringen ser dere i faktaboksen til høyre.

Her var det flere spillere som hadde spilt et mindre antall kamper på toppen av listen. Vi har valgt å innlemme bare de spillerne som har spilt samtlige kamper på denne topplisten, for å få et jevnt sammenligningsgrunnlag.

Tommy «TommyM» Monsen elsker ADR.
Eivind von Døhlen/Gamer.no

For andre gang på rad topper «H4RR3» denne listen. «Marcelious» kommer som nummer to, akkurat som i vårsesongen han også. Dette viser at begge spillerne er veldig konsekvente og stabile.

I fjorårets kåring sa kommentator Monsen følgende om ADR-statistikken.

– ADR syns jeg er en mer spennende kategori, for den gir muligheter for spillere som går først inn til å også få gode statistikker.

Kartstatistikk 1. divisjon

ANTALL GANGER KART BLE SPILT I 1. DIVISJON

Vis mer

Overpass 21
Mirage 16
Inferno 14
Train 13
Dust II 11
Cache 8
Nuke 7

Før hver kamp spilles, får lagene velge hvert sitt kart før kampen. Dette gjør at noen kart blir mer spilt enn andre. Nuke har tidligere vært et lite populært valg, men har sett et stort hopp denne høsten.

Det mest interessante er kanskje det at et av vårens minst populære kart, Overpass, topper listene etter alle rundene i høstsesongen.

LES OGSÅ: Kartrotasjonen i Counter-Strike: GO endres

Monsen undres litt over kartstatistikken.

– Jeg er overrasket over hvor lavt Cache ligger. Dette er et kart man skulle tro mange lag følte seg komfortabel med. Det er veldig overraskende at Overpass er såpass populært. Dette er vanligvis et kart hvor rotasjonen er enormt viktig og som er vanskelig for mikslag, så det må vell bety at det er flere lag som er innøvd i årets sesong?

Siste fra forsiden