League of Legends / Telenorligaen

Vil at e-sport skal bli like naturlig å satse på som fotball

Lederen for nyopprykkede experiMENTAL eSports brenner for det norske miljøet.

Privat/Riot/Gamer.no

ExperiMENTAL eSports er et av de mange, nye og spennende klubbene i norsk e-sport for øyeblikket. Med lag i en rekke spill og arrangør av mange turneringer har de gjort seg bemerket i miljøet det siste året.

Spydspissen i satsingen er imidlertid League of Legends-laget, som nå kroner en god vårsesong med opprykk til 1. divisjon av Telenorligaen.

– At vi skulle få 16 poeng og vinne såpass klart og overbevisende var ikke helt det vi forventet da vi startet, forteller klubbleder Ole-Andreas «Kami» Skår til Gamer.no.

– Hva hadde du forventet?

SLIK ENDTE 2. DIVISJON AV TELENORLIGAEN:

Vis mer

1) experiMENTAL eSports (16 poeng)
2) Sprutnoobs Gaming (13 poeng)
3) Space Cowboys (11 poeng)
4) Riddle 2 (10 poeng)
5) Randogs (8 poeng)
6) Kong King (7 poeng)
7) 3XBergen (6 poeng)
8) BX3 (5 poeng)

– Vi forventet å havne på topp fire, men visste ikke helt hva vi skulle forvente oss av Riddle 2 og de andre lagene. Andrelaget til BX3 så jo ganske sterke ut før sesongen, men de gikk jo til førstelaget til Riddle. Så med endringene på de forskjellige lagene ble ting ble litt annerledes etter hvert.

LES OGSÅ: Rykker opp til norsk toppdivisjon med unge, lokale talenter fra Tromsø

Mange positive overraskelser

Etter litt frem og tilbake før sesongstart tok experiMENTAL til slutt over plassen til Jevo, og hentet inn fem spillere fra Ambitious 5, som nettopp hadde rykket opp fra 4. divisjon. Fra det laget er det kun jungleren Martin «Ambisiösen» Gihle som er igjen. Resten var enten ikke klare for nivået eller hadde planlagt utenlandsstudier og opphold i militæret.

Ole-Andreas Skår er leder for nyopprykkede experiMENTAL eSports.
Privat

– Det ble noen naturlige endringer når dedikasjonen ikke stod til ambisjonene, og Top Lane-spilleren i England tilbød seg å trappe ned for at laget skulle få inn en spiller med mer stabilt nett, forklarer Skår.

Laget som startet sesongen bestod derfor av Sander «Hexotrail» Nesland, Martin «Ambisiösen» Gihle, Kristoffer «n0rway» Støylen, Natalie «Stratospanda» Kristiansen og Simen «Dressmann» Trondsen.

– Hvordan vil du oppsummere sesongen?

– Det har vært mange positive overraskelser og veldig lovende, men vi vet at vi har en lang vei å gå for å kunne hevde oss i 1. divisjon til høsten. Der er det mye mer fokus på det som skjer før, under og etter kamp. De spiller mer som et lag. Se bare på Sprutnoobs som har hatt én lagtrening i løpet av sesongen og likevel sikret seg opptrykk. Nivået på andredivisjon denne sesongen var mye lavere enn i fjor.

Les også
Celestial vant storoppgjøret - Riddle med elendig start på seriespillet

Kvalsvikeren trekker frem stemningen i laget som noe av det mest positive med experiMENTAL.

– Alle spillerne er veldig dedikerte og villige til å ha mange lagtreninger og legge ned tid i dette. De har samme ambisjoner og mål.

Denne sesongen fikk de også inn en trener, Bjørn-Vegard «iHansen» Hansen, som skal ha vært en viktig brikke de siste ukene av ligaen.

– Han snakker veldig mye før kamp, analyserer motstanderen, veileder hver enkelt spiller, optimaliserer lagkomposisjonene våre og oppmuntrer til å prøve og feile for å se hvor nivået ligger, og hvilke styrker vi bør spille på.

Underveis i sesongen ble «Dressmann» og «n0rway» erstattet med «Apd0» og «LIDER». Det nåværende laget består av spillere fra Kopervik og Stavanger i vest til Larvik og Spydeberg i Øst. Treneren er fra Vormedal.

– Er det den nåværende lagoppstillingen som nå skal satses på?

– Ja, det er planen. «Stratospanda» er på lån fra BX3 og fortsatt under kontrakt med klubben, så vi må prate med dem om det mellom sesongene. Hun ønsker å fortsette hos oss, og vi vil ha henne med videre.

LES OGSÅ: Han er eneste norske spiller i den europeiske toppserien

Helsidesoppslag i lokalavisa

For noen uker siden fikk klubben et helsidesoppslag i lokalavisen Vestlandsnytt. Der fortalte Skår blant annet at det er viktig at spillerne har et sosialt liv utenfor e-sporten. Det er noe han oppfordrer til, slik at de fokuserer skikkelig når de først har treningsøkter sammen.

– Vi pleier å ha lagtreninger fra klokken 18 til 22. Vi begynner gjerne etter skoletid/jobb og så trener vi ut på kvelden uten at det blir for sent. Det er viktig med både trening og søvn. Dersom vi klarer å ha et sunt forhold til det med spilling tror vi kommer til å vinne på det i lengden. Du kan spille mye mer hvis du klarer å ha et sunt forhold til det, sier han til Gamer.no.

Klubblederen forteller at de prøver å tilpasse treningene etter hva som skjer ellers i livene til spillerne.

– Vi har gjerne en samtale i starten eller på slutten av uka, der vi snakker om når vi skal trene. Så legger vi opp en plan derfra. Vi er veldig fleksible alle sammen, og tar det som det passer uka til hver enkelt. Klubben setter ikke treningen over andre viktige ting som skjer i livet. Dersom noen har en prøve dagen etter, er det viktigere å lese til den enn å trene.

Skår startet experiMENTAL eSports høsten 2015. Tidligere har han blant annet erfaring fra å drive en ungdomsklubb, vært med i ungdomsrådet og engasjert seg som fotballtrener. Det falt ham naturlig å innta den samme lederrollen når han begynte med e-sport.

– Jeg har alltid likt å organisere og engasjere meg i organisasjonen. Aldri vært den som sitter og dedikerer meg til et spill for å bli best. Vil heller være den som styrer rundt, det er mer naturlig for meg å bli leder enn en individuelt god spiller.

LES OGSÅ: Elevene overbeviste rektoren om å ha e-sport som idrettsfag på Gausdal videregående skole

Arrangerer ofte turneringer for det norske miljøet

Klubben ble formelt stiftet og registrert i Brønnøysundregisteret før sesongen. I beskrivelsen der står det litt om målsettingen deres i Norge og utenfor landegrensene, men det står også at de vil «bidra til økt interesse rundt e-sportmiljøet i Norge og etterhvert kunne hevde oss internasjonalt».

Økt interesse har de blant annet skapt gjennom en rekke brukerturneringer på Gamer.no, inkludert en-mot-en-mesterskap i League of Legends, Rocket Leaugue-turneringer og en oppvarmingsturnering før vårsesongen av Telenorligaen sparket i gang. Tilbakemeldingene fra miljøet er gode.

– De har blitt veldig godt tatt i mot, vi har fått mye skryt. Selvsagt er det konstruktiv kritikk også dersom noe ikke lever opp til forventningene, men forventningene er det jo vi som har skapt. Det virker som folk setter pris på arbeidet vi legger ned. Mange ønsker å bidra også, ved å strømme kampene eller hjelpe til med å organisere.

– Hva er motivasjonen din for å drive på med sånt?

– E-sportmiljøet i Norge per dags dato er for lite og får for lite oppmerksomhet. Det merker vi godt når vi for eksempel skal søke om sponsorer. Ser vi bort fra Komplett er det veldig få vanlige firmaer som vet hva dette er for noe. Det er utenfor deres komfortsone. Vi ønsker at e-sport skal bli like naturlig som å satse på fotball. I dag er det få lag og organisasjoner som får sponsing, det får generelt lite oppmerksomhet. Nå er det egentlig ingen andre enn Gamer.no og Telenorligaen som gjør noe for e-sportmiljøet. Vi vil bidra på vår måte ved å arrangere turneringer ved siden av.

Vi ønsker at e-sport skal bli like naturlig å satse på som fotball.
Ole-Andreas Skår, experiMENTAL eSports

– Gjør dere en jobb opp mot sponsorer nå for å sette inn et støt?

– Ja, vi er i samtaler med flere sponsorer som er positive til vår satsing. Når man jobber 100% på hobbybasis så blir det jo noen begrensninger. Dersom en sponsor kan tilby reise og LAN-billetter, så vil det øke motivasjonen og gjøre oss mer attraktive. Da kan vi utvikle organisasjonen i en positiv retning.

På grunn av oljekrisen er det mange firmaer som er skeptiske og ekstra forsiktige, men det skal ikke mer til enn et gjennombrudd hos én aktør før ting løsner.

– Mange er nøler med å satse på noe de ikke har helt kunnskap om. Vi jobber målrettet mot våre sponsorer, og det har jo begynt å betale seg i og med at det er flere som er interessert og positive til dette. Fortsetter utviklingen i like bratt kurve ser det lovende ut for både oss og norsk e-sport.

LES OGSÅ: Telenorligaen dobler premiepotten i 2016

Aktive lag i fire forskjellige spill

I tillegg til League of Legends-laget har experiMENTAL eSports også et akademilag i 3. divisjon, og de har aktive lag i Hearthstone, Counter-Strike: Global Offensive og Rocket League. Klubben er også i samtaler med et andredivisjonslag i Counter-Strike: Global Offensive.

– Det er veldig mye action, ja. Nå har vi gjort det sånn at jeg har fått veldig mange gode medspillere, flinke folk som hjelper. I League of Legends er det jeg som har det overordnede ansvaret, så har vi en Hearthstone-manager, en Counter-Strike-manager og en Rocket League-manager.

Vanlig praksis hos experiMENTAL er at spillerne eier plassen til laget de tar over. Dersom klubb og lag splittes, eier spillerne fortsatt plassen.

– Føler det blir feil dersom vi skal ta over en plass, selv om de skal spille for oss.

League of Legends-plassen i 1. divisjon er det imidlertid klubben som eier. Praksisen gjelder etablerte lag som klubben går inn og satser på.

DISSE SPILLER FOR EXPERIMENTAL ESPORTS:

Vis mer

Sander «Hexotrail» Nesland (Top)
Martin «Ambisiösen» Gihle (Jungler)
Adam «LIDER» Ilysov (Mid)
Natalie «Stratospanda» Kristiansen (ADC)
Vidar «Apd0» Edvardsen (Support)

Bjørn-Vegar «iHansen» Hansen (Trener)

Skår forteller at han har fått tilbud om en plass på e-sportlinja ved Buskerud folkehøgskole fra høsten, men har ikke bestemt seg om han takker ja.

– Jeg er fortsatt litt usikker, fordi jeg trives godt i min jobb. Det er lett å kombinere jobben jeg har på dagtid nå med driften av experiMENTAL på kvelden. Vet jeg er ferdig klokken 16 eller 17, og har da resten av dagen fri. Det fungerer fint, jeg har en grei inntekt og trives på jobb. Det gjør det litt vanskelig å ta dette valget, forklarer han.

– Hva virket interessant med den linja?

– Jeg ville ha et år der jeg satset på e-sport, dedikerte livet mitt enda litt mer, brukte enda litt flere timer i tillegg til å utvide kontaktnettet. Lære mer om både League of Legends og Counter-Strike.

– Linja er egentlig kun for spillere, men læreren ringte meg og sa at søknaden var såpass bra, selv om jeg ikke var en god nok spiller. Så fikk jeg e-post om at jeg hadde kommet inn. Jeg søkte på en måte på grunnlag av klubben min, at jeg ville utvikle den videre på Buskerud.

Neste stopp for experiMENTAL eSports er League of Legends-kvalifiseringen til Digitality X og deltakelse på hovedturneringen i Stavanger i juli. Utover det har de ikke lagt noen planer for sommeren.

– Vi koser oss med treninger, så det å holde nivået frem mot neste sesong blir nok ikke noe problem. Neste sesong blir veldig spennende. Det var veldig jevnt der i år, sett bort i fra topp tre, men dersom vi fortsetter forbedringskurven, skal vi hamle opp med myXMG, BX3 og de andre lagene midt på tabellen.

Siste fra forsiden