650 000 kroner til unikt e-sportkonsept i norsk fraflytterkommune

– Ikke mye å finne på i Kvalsund hvis du ikke liker å gå på ski, sier foreningen bak satsingen.

I Kvalsund kommune skal de nå bygge om tredje etasje i flerbrukshallen til et spillhus på 300 kvadratmeter, med moderne spill-PC-er, storskjerm, fibernettverk, ventilasjonsanlegg og kantine. Bak prosjektet står Truls Olufsen-Mehus og sogneprest Vegard Loke Rønning. De leder Kvalsund E-sport og Dataforening, og målet er å gi publikum et fullverdig og profesjonelt lokale for spill.

– Hvis du ikke liker å gå på ski er det ikke så mye å finne på her, derfor passer det bra for mange å drive med spilling. Dessverre kan dette være en ensom tilværelse. Vi synes spilling kan være sosialt og håper at foreningen blir et springbrett til noe mer enn å sitte alene på gutterommet, forklarer Olufsen-Mehus.

Truls Olufsen-Mehus.

Den økonomiske støtten de har mottatt så langt er på over 650 000 kroner og kommer fra både fylkeskommune, Kvalsund kommune og sponsorer som Multicom. I tillegg har de fått en stilling fra kommunens ungdomsklubb og ett års gratis leie av lokalet.

– I prosjektsøknaden la vi vekt på at lokalet vil være mer enn en klubb. Det kan øke trivselsen i kommunen og lære ungdom at PC også er et arbeidsverktøy. I tillegg kan vi leie det ut til bedrifter og kommune, dersom de trenger det til kurs eller opplæring i IT og programmer.

Slike muligheter er absolutt ønskelig for en kommune som sliter med utflytting og 85 prosent frafall fra videregående skole. Så langt har responsen vært veldig positiv.

– Ungdom som hører om prosjektet vårt har begynt å si ting som «dæven, skulle ønske jeg bodde i Kvalsund» og «lett at jeg hadde flyttet dit dersom jeg kunne spilt hver dag». For å si det sånn: Det har aldri blitt sagt før, sier han og ler.

– Spilling kan være sosialt

Olufsen-Mehus anser seg selv som en spillentusiast, og innrømmer at han selv har holdt på med spill helt siden Commodore 64. I ungdommen var han en «skapgamer» som tidlig utviklet stor interesse for blant annet World of Warcraft. Da han i år møtte Rønningen, ble det raskt klart at begge hadde stor glede av spill. I tillegg oppdaget de at det desverre ikke eksisterte noe tilbud for andre spillinteresserte i kommunen. Derfor brettet de opp ermene og bestemte seg for å sette i gang et pilotprosjekt som kunne endre nettopp dette.

Lokalet skal etter planen driftes av et styre bestående av Olufsen-Mehus, Rønning en person fra kommunens ungdomsklubb og seks ungdommer. Sammen skal de skape et samlingssted for datainteressert ungdom, danne en e-sportorganisasjon og arrangere turneringer og LAN. Det langsiktige målet er å bli størst i Nord-Norge og fokuset vil bli lagt på spillene som flertallet brenner mest for.

– Det er Leage of Legends og Counter-Strike: Global Offensive som har størst oppslutning og som flest spiller, men Hearthstone og StarCraft II er også populært hos enkelte, så vi vil også ha et tilbud for dem, forteller Olufsen-Mehus.

Vil tilby noe for en hver smak

E-sportorganisasjonen skal blant annet drifte kommunens nye League of Legends-lag. Laget vil etter planen gå under navnet KED. I tillegg til å kunne bruke lokalet vil spillerne få tilbud om veiledning.

Olufsen-Mehus forteller at de vil ha samme tilnærming som i tradisjonell sport og fylle rollen en trener har der. De vil for eksempel sette opp faste treningsdager, gjøre analyse av kamper og invitere kjente spillere og e-sportpersonligheter til å besøke lokalet.

Les også
Demise går seirende ut av Telenorligaen

– Vi har flere voksne her som har drevet med spill og e-sport tidligere, i tillegg har vi flere med trenererfaring fra annen sport. Alle er interessert i å bruke erfaringen sin for å hjelpe unge i kommunen til å bli bedre i sine spill, forklarer Mehus og fortsetter:

– Vi har også invitert flere kjent innenfor e-sport. Så langt har blant annet Deficio svart og sagt han kunne tenke seg å komme opp hit. Hans jobb er jo å promotere e-sport og han var med når han hadde fri fra andre oppgaver hos Riot Games. Jeg tror dette kan bli veldig bra.

Det er ikke bare i Kvalsund det satses på norsk e-sport:
GamersLeague har som målsetning å bygge opp talenter og å hjelpe dem til å bli en del av eliten i Europa »

Siste fra forsiden