Alt er klart for en stor messe i Sandefjord med fullt fokus på retro

Spillmuseet arrangerer Retrospillmessen igjen.

Rad Crew

Den 29. og 30. august vil man få mulighet til å se norsk spillhistorie og kultur i messeform. Spillmuseet, med 50 frivillige i spissen, arrangerer en helg med sjeldenheter, mimring, store avsløringer og sosialisering.

Det er mulig å finne noen skatter på messa.

I år, som i fjor, skal det vises frem en haug med konsoller som har farget våre liv de 4 siste tiårene. De aller fleste vil være koblet til en god gammel «tjukkas-TV» slik at hvem som helst kan prøve de forskjellige kjente og ukjente spillene i sin opprinnelige form. Her er det snakk om alt fra Vectrex og Commodore, til samtlige Nintendo-konsoller og velkjente E.T. på Atari 2600.

I tillegg til å kunne spille en hel masse gamle spill vil flere aktører komme. Sony innreder 150 kvadratmeter av området som et gutterom, med konkurranser der man blant annet kan vinne jubileumsutgaven av PlayStation 4. De skal også auksjonere bort en slik maskin – inntektene går til Røde kors.

Xbox skal også være på plass under messen. Nintendo stiller som sponsor, og lover blant annet konkurranser. I tillegg er det hittil bekreftet 16 selgere som tar med seg sine retrospill, kosedyr, kunst og spilleffekter.

Spillmuseet lover aktiviteter på scenen hele helgen. Blant annet skal YouTube-stjernen «Brentalfloss», som arrangerer og synger tema fra kjente spill, gjøre en opptreden. Et lokalband ved navn Kyoshu Orchestra skal varme opp for ham.

De norske YouTube-erne Prebz og Dennis skal også dukke opp på messen, og Banzaicon skal avholde en cosplay-konkurranse der de med beste kostyme vinner.

Gull blant gråstein

Spillmuseet har, i samarbeid med en rekke dedikerte samlere, greid å fylle store deler av hallen med flere sjeldenheter. Retrospill, konsoller, spilleffekter og annet vises frem som om det er kunst.

Den sjeldne gullkasetten.

Blant det som skal stilles ut er gullkassetten som ble laget i forbindelse med Nintendos verdensmesterskap i 1990. Denne kassetten skal det bare ha blitt laget 26 stykker av, og den ble kun gitt ut som premier i en konkurranse i bladet Nintendo Power. Dette regnes for å være det mest sjeldne og verdifulle Nintendo-spillet som eksisterer.

Fjorårets messe lokket nærmere tusen stykk til en liten gymsal rett utenfor Sandefjord sentrum. I år sikter Spillmuseet seg inn på en litt større skala.

Eventet på Facebook er bare én av mange tegn på at responsen og interessen er større i år enn i fjor. Messa i fjor ble kastet sammen på 3 til 4 måneder, mens årets messe har fått lov å godgjøre seg mye lengre, sier Jan Olav Hegvik, styreleder hos Spillmuseet

I år har de som mål å nå minst 3000 oppmøtte, noe de tror de skal få til. Retrospelmässan i Gøteborg, Sverige, er den største messen av denne typen i Skandinavia, og Spillmuseet håper å nå en lignende størrelse.

– Kommer det over 4100 mennesker så er vi størst!

Våre venner i Rad Crew besøkte fjorårets messe.
Stemningsrapport fra Retrospillmessen i Sandefjord »

Siste fra forsiden