Anmeldelse

Batman Begins

Få menn vil assosieres med vinglete og ekle hybrider av mus og, eh, flagger. Råskinnet Batman er et hederlig unntak.

Side 1
Side 2

Burnout 3,5: Batmobile
Snikeelementene i spillet er uavansert og ikke spesielt nervepirrende. Så lenge du går nedbøyd og utenfor fiendens synsfelt vil du ikke bli oppdaget. Med disse forutsetningene ville kollega Sam Fisher gjort kort prosess med samtlige slemminger på få minutter. Videre er datainnbrudd og lirking av låser aldri spennende, men heller en enkel og småkjedelig hindring. Unødvendig? Ja, spillet hadde fint klart seg uten. Jeg ser ikke helt poenget å legge disse elementene inn når du i realiteten aldri havner i pressede situasjoner mens du for eksempel forsøker å bryte opp en dør. Det som gjør Batman så inspirerende er at svakheten vedrørende sniking og låslirking ikke svekker totalopplevelsen nevneverdig. Slåsskampene og de akrobatiske triksene gjør at du like fullt føler deg som en superhelt av et skyhøyt kaliber.

Et par ganger i løpet av spillet får du muligheten til kjøre den første av alle Batmobiler. EA sin Burnout-avdeling har tydeligvis gitt sin assistanse her, for likhetene er slående. Vi snakker om "Police Takedowns" og "Nitroboost" i Gothams mørke gater. Fartsfølelsen er det ingenting å si på, og noen av modusene er virkelig spennende. Et eksempel er et område der du må holde deg unna helikoptres lyskastere, fordi sniksyttere ombord kan skyte sporingsverktøy på bilen din. Videre er det ingenting som slår følelsen av å sprenge en diger semitrailer med varmesøkende raketter. Bilkjøring er ikke en stor del av Batman Begins, men bidrar med en fin variasjon.

Kappen imponerer
Selv om de fleste miljøene er dystre og litt mørke makter Batman Begins å vise til imponerende visuelle detaljer. De ulike brettene skildres svært godt og banedesignet er ved flere tilfeller av høy kvalitet. Filmscener skaper en fin ramme og gode animasjoner gjør kampene til en fryd for øyet. Den største stjernen på det grafiske er derimot kappen til Batman, et lite men svært godt grep av EA. Måten denne oppfører seg på når du beveger deg og i forhold til objekter den kommer borti, gjorde meg rett og slett glad. Når man i tillegg kan bruke den til å sveve er det bare å ta av seg hatten for kappeteknologien som forhåpentligvis er på full fremmarsj i spillindustrien. Det eneste virkelig kritikkverdige i sammenheng med det visuelle er at din egen skygge kan oppføre seg litt merkelig av og til, den kaster seg selv til steder den slettes ikke burde være.

I Batmans verden får også øret nok å kose seg med. Musikken er god, selv om den er litt repetitiv til tider. Miljøeffektene er vel så sterke, og slåsskamper fremhever seg på en god måte med fine klaskelyder og skurkeskrik. Til slutt fortjener stemmegivningen honnør, som foruten enkelte triste unntak er av høy kvalitet. Dette er kanskje ikke så rart når det er de samme som spiller i filmen som står på rollelisten i selve spillet.

Til tross for en del sniking blir den kunstige intelligensen aldri et tema i Batman Begins. Ja, det er flere ganger fienden burde ha sett deg og opptrådt annerledes. Hva gjør vel det når det å være Batman er så underholdende? Vil du ha mer realistiske titler kan du velge det glimrende tredje spillet i Splinter Cell-serien. Underveis i kamper er fienden heller ikke den smarteste, han er som regel svært passiv og overkommelig. Men i Batman Begins snakker vi fantastisk action uten rolige øyeblikk, da tilgir vi at fienden til tider er dum som et gammelt kneippbrød.

Konklusjon
Hold barna deres inne, Batman er her. Er du fan av superhelten vil du glede deg med orgasmisk nytelse over et svært godt actionspill med en steinhard helt i hovedrollen. Om du derimot bare er en vanlig gamer vil du glede deg over et godt actionspill med en hardhaus i hovedrollen. Det er skrevet opp og i mente om hvordan filmlisenser ikke fungerer særlig godt som spill. Vel, her er et av stadig flere unntak. Vi har å gjøre med et lappeteppe av tidligere stortitler, som til sammen utgjør noe jeg gjerne hadde hengt på kontorveggen. Til tross for at gjenspillingverdien er liten så vil jeg likevel si at du får en god del moro for penga. Selv om du, som Ace Ventura, ikke kan fordra flaggermus bør Batman Begins snarest bli en del av din spillsamling.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden