Krig om Fallout-rettighetene

Bethesda vs. Interplay

Konflikt mellom Bethesda og Interplay kan få store konsekvenser for serien.

Gamere med god hukommelse husker utvilsomt at rollespillutvikler Bethesda har kjøpt rettighetene til å utvikle nye Fallout-spill fra den gamle storheten Interplay. Samtidig skulle Interplay få lov til å selge sine gamle Fallout-spill, samt utvikle et MMO-spill satt til Fallout-universet.

Fallout 2.

I april i år kom de første tegnene på splid mellom Bethesda og Interplay. Da ville nemlig Bethesda hindre Interplay i å utvikle MMO-spillet sitt, da de mente Interplay ikke oppfylte sin del av avtalen mellom de to selskapene. I september gikk krangelen så til retten, med et søksmål fra Bethesda.

I tillegg til uenighetene om MMO-prosjektet reagerte Bethesda på at Interplay har solgt Fallout, Fallout 2 og Fallout Tactics både digital og i boksform under navnene Fallout Trilogy og Saga Fallout. Bethesda ønsket derfor at Interplays rett til å selge de originale spillene i serien skulle opphøre.

Nå har Interplay gått til motsøksmål mot Bethesda. De hevder, i følge NMA, at Bethesda har jobbet mot dem fra dag én, og blant annet urettmessig angrepet distributører som har solgt de første Fallout-spillene som Interplay fortsatt har salgsrettighetene til. Dessuten skal de ha truet et selskap som lager et Fallout-basert penn-og-papir-rollespill etter avtale med Interplay, om søksmål.

Fallout 3.

Interplay mener at Bethesdas innblanding i deres rettmessige salg av de tidligere Fallout-spillene er så alvorlig at det er Bethesda som er skyld i kontraktsbrudd, og derfor ønsker de nå at retten skal oppheve salget av Fallout-serien.

Om retten skulle gi Interplay medhold, betyr dette med andre ord at Bethesda må si farvel til Fallout. Da vil nemlig den gamle avtalen mellom de to selskapene gjelde, og den omhandlet primært Fallout 3. Bethesda skulle imidlertid også få mulighet til å utvikle Fallout 4 og 5.

For øyeblikket vet vi at Obsidian Entertainment jobber med et nytt Fallout-rollespill på oppdrag for Bethesda. Hva Bethesda selv sysler med er uklart, men at et nytt Fallout er under utvikling eller planlegging er veldig sannsynlig.

Siste fra forsiden