Norges E-sportforbund

Bettingselskap trekker seg som sponsor for Norges E‑sportforbund

Forbundet er nå åpne for å bytte ut hele styret etter ukens hendelser.

Bilde av ESLs vårmesterskap i Landschaftspark Duisburg i Tysklan 2015. Til høyre skjermbilde av pressemeldingen fra NESF.
Helena Kristiansson/ESL

Bettingselskapet ComeOn har trukket seg fra den kontroversielle sponsoravtalen med Norges E-sportforbund. Det meldte selskapet i en pressemelding tidlig søndag. Forbundet skal ha blitt informert om avgjørelsen sent lørdag.

– Sett i lys av de siste dagers debatt og den vanskelige situasjonen e-sport miljøet er blitt satt i, har ComeOn besluttet å avslutte sponsorsamarbeidet med Norges E-sportforbund med umiddelbar virkning, står det i pressemeldingen.

Selskapet peker på at e-sportmiljøet ikke er samlet om avtalen, og at det dermed ikke er noe de ønsker å forfølge videre nå. De viser også til Norges Idrettsforbund som en aktør i det hele.

– Oppsigelsen av sponsoravtalen kommer også som en konsekvens av at Norges Idrettsforbund (NIF) valgte å true klubber med bortfall av både tippemidler og momskompensasjon hvis de ikke meldte seg ut av e-sportforbundet, skriver de.

– NIF har i praksis satt klubbene i en umulig posisjon, hvor et kommersielt samarbeid blir satt opp mot en politisk agenda, og det ønsker ikke ComeOn å være en del av.

Til TV 2 avviser Norges Idrettsforbund at klubbene har blitt truet med bortfall av tippemidler og momskompensasjon dersom man beholder et medlemskap i NESF, og sier at de ikke bestemmer over fordelingen av de midlene.

– Det NIF har uttalt er at et idrettslag som er medlem av et nasjonalt forbund som har inngått en avtale med et utenlandsk bettingselskap, kan ikke samtidig være medlem av Norges idrettsforbund, forklarer Karen Kvalevåg i NIF.

NIF fortalte allerede samme dag som avtalen ble kjent at det ville være umulig for klubber å være medlem i både NIF og NESF, så lenge sponsoravtalen med bettingselskapet var gjeldende. Grunnen var at de anser at de utenlandske spillselskapene har som mål å undergrave norsk idretts og norsk frivillighets viktigste inntektskilde.

NESF åpner for å bytte ut hele styret

Norges E-sportforbund har på sin side sendt ut en egen pressemelding om situasjonen søndag ettermiddag.

– For at dette nå kan brukes til noe positivt har styret i NESF besluttet innkalle til ekstraordinært årsmøte, der alle i styret stiller sine plasser til disposisjon.
Håpet er at vi nå, om ikke annet, har fått belyst hvor stort behov det er for et samlet e-sportforbund og at det er behov for finansiering, skriver styreleder Bendik Stang i pressemeldingen.

– Vi håper derfor at flest mulige vil benytte anledningen som kommer nå og melde seg inn i NESF slik at avstemmingen på årsmøtet faktisk representerer det norske e-sportmiljø, oppfordrer Stang.

Forbundet forteller også litt mer om hvordan avtalen med bettingselskapet kom på banen, og hvordan de har arbeidet med å stable forbundet på bena det siste året.

– Vi har snakket med kulturdepartementet, politikere og NIF for å sondere terrenget i et forsøk på å finne noen midler til å drifte organisasjonen. Over et år etter at arbeidet med å restarte NESF ble påbegynt fikk vi første tilbud om sponsorat som kunne gi foreningen nok ressurser til å komme i gang med noe reelt arbeid. Avtalen gav oss fritt rom til å disponere midler til breddeidrett og annen aktivitet mot barn og unge i Norge helt uten å referere til sponsor. Dette var kontraktfestet, og ennå sterkere sikret gjennom norsk lov. I lys av dette og det faktum at vi ikke hadde noen andre reelle tilbud var det at styret, etter mye diskusjon, bestemte å gå for tilbudet, sier Stang om avtalen.

Les også
Seriespillvinneren i Telialigaen inviteres til stor Blast-kvalifisering

LES OGSÅ: Lotteritilsynet om avtalen: – Kan være ulovlig »

ComeOn: – Rammene var rent kommersielle

I et eget innlegg forteller bettingselskapet sin side av historien. De sier det var NESF som tok kontakt med dem i vinter, og at de sammen jobbet for å gjøre det hele på lovlig vis.

– Da det norske E-sportforbundet (NESF) tok kontakt med oss i vinter, var vi først litt avvisende. Vi forstod ikke at det ville være mulig for oss å kunne gå inn som generalsponsor for en slik organisasjon. Men etter flere runder med advokater og egen intern juridisk avdeling så forstod vi at det var fullt gjennomførbart og vi gledet oss til å endelig kunne få støtte opp om et norsk forbund, sier ComeOns norske representant, Stian Røsvik Bjørstad.

Han forteller også at planen var å støtte forbundet kommersielt, uten noen innflytelse på forbundets aktiviteter. Forbundet skulle heller ikke drive politikk på vegne av dem. Da avtalen ble offentliggjort ble forbundet nettopp anklaget for å undergrave den norske spillmodellen, der Norsk Tipping og Rikstotto har enerett til å drive med lotteri.

LES OGSÅ: Spillforsker Rune Mentzoni er kritisk til bettingens inntog i e-sport »

Vi gjør oppmerksom på at Gamer.no eies av Good Game AS som drifter Telialigaen. Ligaen har blant annet Norsk Tipping som sponsor.

Siste fra forsiden