Ukens nettutgivelser (uke 51)

Blå padder og fæle romvesener

Her er årets siste oppsummering av nettdistribuerte nyheter.

Neste fredag planlegger jeg å gjøre andre ting enn å skrive lange artikler om nettdistribuerte spill. Derfor blir dette årets siste "ukens nettutgivelser", men jeg kommer naturligvis til å notere ned julens viktigste utgivelser slik at de blir omtalt over nyttår. Her er spillutgivelsene som får avslutte 2009.

Alien Breed Evolution (Xbox 360).

Xbox 360

Alle som har eid en Amiga på nittitallet bør være kjent med Alien Breed, som var flaggskipet til Team 17 før de fikk Worms. Dette er et skytespill sett ovenfra, hvor handlingen foregår i futuristiske omgivelser fulle av ekle kryp fra det ytre rom. Alien Breed Evolution bygger videre på originalkonseptet, og gir oss 3D-grafikk, onlinespilling og mye mer. Spillet kommer til PS3 og PC neste år.

Puzzlegeddon (PC og Xbox 360).

Puzzlegeddon, som tidligere har blitt lansert på PC, blander hjernetrim, action og strategi, og gir deg i oppgave å forsvare ei øy mot andre spillere (opp til seks spillere kan konkurrere online) eller onde roboter. Spillets kjernegameplay fokuserer på å matche blokker av ulike farger for å skape kombinasjoner.

Pinball Fantasies (PSP og PS3).

PlayStation Network

Den største nyheten for PS3-eiere er at de nå kan kjøpe og spille PSP Minis-spill på PS3. Hele utvalget er gjort PS3-kompatibelt, slik at du kan spille alt fra Fieldrunners til Pinball Dreams på TV-en din. Alle fremtidige Minis-spill vil fungere på PS3. Du må oppgradere PS3-programvaren din til versjon 3.15 for å kunne utnytte deg av denne nyheten.

Braid (PC, PS3, Xbox 360).

Så til ukens spill. Braid er et av de mest kritikerroste spillene på PC og Xbox 360, og nå er PS3-versjonen her. I Braid spiller du Tim, som leter etter en prinsesse. Spillet tar form av en serie korte brett hvor diverse puslespillbiter er spredt rundt i terrenget, og målet er å samle alle. De fleste av bitene skjuler seg bak en krevende oppgave, og ditt eneste hjelpemiddel til å løse disse er evnen til å manipulere tid.

Star Trek D-A-C (PC, PS3 og Xbox 360).

PS3-eiere har også fått Star Trek: D-A-C, et romskipspill inspirert av den halvferske Star Trek-filmen. Her ser du handlingen ovenfra, og må velge et romskip (inkludert U.S.S. Enterprise), slå deg sammen med enten Romulan Empire eller Starfleet, og kjempe mot opp til 11 andre spillere over nettet (eller i lagbaserte kamper med opp til seks spillere pr. lag). Liker du ikke nettspilling, kan du kjempe mot datastyrte motstandere i stedet. Spillet kom til PC og Xbox 360 tidligere i år.

Blue Toad Murder Files (PS3).
Les også
Anmeldelse: Greed: Black Border

Så har vi Blue Toad Murder Files, en serie episodebaserte eventyrspill fra skaperne av Buzz. Hvert spill varer i cirka én time, og de to første har nå blitt lansert på PSN (de kan kjøpes individuelt eller i én pakke). Her spiller du en detektiv på morderjakt i den vesle engelske småbyen Little Riddle. Hver episode har 12 nøtter som må løses, og for å komplisere det hele har du kun begrenset tid på deg for å løse dem.

GT Academy (PS3).

PS3-eiere har fått et par andre interessante ting også. Sodium er et futuristisk skytespill som spilles gjennom PlayStation Home, mens GT Academy lar deg kjempe med resten av verden om de beste tidene i en demo av Gran Turismo 5.

Vi har selvsagt også fått et par nye Mini-spill denne uken (for både PS3 og PSP, i tilfelle du har veldig dårlig hukommelse). Route 66, som også er ute for PC, er et hjernetrim/eventyrspill der du må tråle intrikate skjermer for skjulte objekter, og løse nøtter. Pachisi er et indisk brettspill hvor målet er å få brikkene dine til mål før motstanderne klarer det.

Eat! Fat! Fight! (Wii).

Wii og DSi

Første spill på Wii er Eat! Fat! Fight!, hvor du må spise så mye som mulig for å bli en stor og feit sumobryter, og så bekjempe andre feitinger i ringen. Du kan også bruke Mii-fjes på bryterne dine, hvis du har lyst til å se deg selv som fettgigant (dette er antakeligvis ikke spillet for de med vektrelaterte komplekser). Spillet inkluderer også en flerspillerfunksjon der du og en venn kan stille forhåndsprogrammerte brytere opp mot hverandre.

Moki Moki (Wii).

Neste Wii-spill er Moki Moki. Dette er et hjernetrimspill som tilsynelatende har hentet litt inspirasjon fra Lemmings. Noen søte små vesener står i fare for å bli oppspist, og du må lede dem i sikkerhet. Underveis må du passe på at de ikke faller utfor stup eller ruller rett inn i spinnende kniver og andre sadistiske feller. For å lykkes må du utnytte deg av tyngdekraften, så send en takk til gode, gamle Isaac Newton som oppfant den (livet før Newton var temmelig vrient, da et nys kunne være nok til å sende deg ut i rommet).

Castle of Magic (DSi).

Wii-eiere kan også laste ned to klassikere gjennom Virtual Console. Disse er A Boy and his Blob: Trouble on Blobonia og en ny versjon av alltid like populære Street Fighter 2, nemlig Champion Edition.

Så har vi en håndfull DSi-utgivelser. Vi starter med A Little Bit of... Magic Made Fun: Psychic Camera, et korttriks som gjør bruk av DSi-kameraet. Sikkert artig for de som liker å betale for denslags. Det samme gjelder myNotebook: Green (er dette det tredje notisblokkprogrammet på plattformen? Hvorfor?).

Starship Patrol (DSi).

Mer interessant er Castle of Magic, et eventyrlig plattformspill der du må bekjempe den onde trollmannen Nefastax. Du kan også bruke DSi-kameraet til å forvandle spillfiguren din til ulike ting (tar du for eksempel bilde av noe blått, blir han en hai).

Så har vi Littlest Pet Shop, hvor du får drive din egen dyrebutikk, og ta deg av nusselige små dyr med veldig store øyne. Sist ut på DSi er Starship Patrol, et spill i "tower defense"-sjangeren. Her må du bygge forsvarsverker i verdensrommet, for å bekjempe horder av angripende romskip.

PC

Greed: Black Border (PC).

Greed: Black Border er et futuristisk actionrollespill som ikke overraskende går ut på å slakte ned horder av hissige fiender, og så stikke av med skattene de mister når de dør. Handlingen foregår i en mørk fremtidsverden hvor fem kolonimakter kjemper om kontroll i verdensrommet. Spillet kommer fra utviklerne av Avencast, og kan blant annet skilte med nettbasert samarbeidsmodus. Du finner det (for øyeblikket kun) hos GamersGate.

Virtual City (PC).

Virtual City er et fargerikt bybyggerspill som byr på 18 forskjellige scenarier og femti brett lagt til de amerikanske statene Colorado, California, Michigan, Montana og New York. I tillegg får vi fem sandkassekart hvor vi fritt kan utvikle byer etter eget hode. Målet er selvsagt å konstruere velfungerende byer med god økonomi og en lykkelig befolkning. Du har ansvaret for at ting fungerer som de skal, og må ta deg av alt fra søppeltømming og underholdning til helse og infrastruktur.

Mer bygging får du i Miami Beach Resort og Puzzle City. I førstnevnte er målet å tjene deg rik på turisme, mens det andre er et bybyggerspill med Tetris-elementer.

Sumotori Dreams (PC).

Husker du det hysteriske gratisspillet Sumotori Dreams? Nå har utvikleren lansert en kommersiell utgave, hvor fire brytere kan kjempe mot hverandre i fem forskjellige arenaer. Som vanlig er målet å få de andre bryterne i bakken, noe som er lettere sagt enn gjort. Bryterne har nemlig store balanseproblemer, og sliter med selv de enkleste bevegelser.

Saira (PC).

Så har vi Saira, et plattform/utforskningseventyr laget av svenske Nicklas Nygren. Denne uavhengige spillskaperen er mest kjent for de flotte Knytt-spillene, og Saira er ikke helt ulikt hans tidligere prosjekter. I dette spillet får du rollen som en fotograf, som av ukjente grunner er den eneste levende personen i en hel galakse. Nå må hun reise gjennom syv stjernesystemer og løse over 60 intrikate nøtter for å komme seg i sikkerhet.

Tilhengere av utfordrende eventyrspill bør forresten stikke innom Good Old Games, der Riven har blitt relansert. Dette er etterfølgeren til Myst, og tilbyr massevis av hjernetrim. GOG-utgaven er kompatibel med nye Windows-versjoner, og helt DRM-fri.

Tinker (PC).

Gratisutgivelser

Microsoft har lansert en ny digital spillportal, nemlig Games on Demand. Denne blir utvilsomt interessant å følge med på, men for øyeblikket er utvalget heller labert. For å få deg til å registrere deg likevel, skilter portalen med et helt nytt gratisspill som heter Tinker. Dette er et hjernetrimspill der du får rollen som en søt liten robot, som må hjelpes gjennom 60 nivåer fulle av nøtter.

De tidligere nevnte Good Old Games ønsker også å få nye kunder, og i den forbindelse har de gjort de to første Tex Murphy-spillene (Mean Streets og Martian Memorandum) helt gratis. Men etter julaften koster de penger igjen, så ikke vent for lenge om du har lyst på dem.

Dominoze (PC).

Dominoze er et hjernetrimspill der du må plassere ut dominobrikker for å oppnå ulike ting. Spillet er fortsatt ikke ferdigutviklet, men du kan laste ned en gratis betademo om du synes det virker spennende.

Litt flash-moro på slutten: Tetraform er et hektisk spill der du må forsvare en planet ved å få invasjonsstyrkene til å krasje i hverandre.

Det var det for i dag. Forrige ukes oppsummering finner du ved å klikke på denne lenken.

Siste fra forsiden