Sniktitt

Colin McRae Rally 04

Det er ikke mange månedene siden konsolleiere fikk hive seg over det fjerde Colin McRae-spillet. Nå nærmer det seg endelig slipptid for PC-versjonen og vi har fått herje med en testversjon.

Av mange regnes Colin McRae-serien som det aller ypperste innen sin sjanger. Ikke minst gjelder dette på PC hvor konkurransen har vært mer eller mindre fraværende. De få rallyspillene som har funnet veien til PC har sjelden vært av samme kaliber som Codemasters' serie. Siste versjon av spillet til PC, det tredje i rekken, kom ut i fjor sommer. Det var en kraftig oppgradering fra spill nummer to når det gjaldt grafikk, fysikk og kjørefølelse. Spillmodi og innhold var derimot labert sammenlignet med de to tidligere spillene. Valgmulighetene var nemlig mer eller mindre fraværende. Du hadde kun en bil å kjøre i karrieremodus (Focusen McRae selv kjørte den gang) og de andre modiene var ganske tomme. Heldigvis var det uansett et knakendes godt bilspill.

Når det fjerde spillet endelig kom i butikkene i konsollutgaver før jul hadde Codemasters lyttet til tilhengere og journalister verden rundt. Fysikken var ytterligere forbedret, grafikken likeså. Den viktigste forbedring var dog alle valgmulighetene spilleren fikk. Du var ikke lenger bundet til en bil, en fører eller én kort karriere. Nå hadde du valget mellom en rekke biler i flere klasser. Du hadde de rå firehjulstrekkerne fra WRC, heftige 1600 kubikks forhjulsdrevne rallymonstre samt en rekke klassiske rallybiler fra svunne tider. Alle kunne brukes i sine egne karrieremodi. Når man i tillegg fikk mulighet til flerspiller både på enkeltetapper og i hele mesterskap ble det hele til en utrolig underholdende pakke.

Likt, og ulikt, konsollversjonen
PC-versjonen er på de fleste måter ganske identisk med den vi fikk på konsoll. Banene er de samme, bilene er de samme og fysikken er mer eller mindre klin lik. Spillet er bygget opp på sammen måte og er i bunn og grunn en ren portering fra konsoll. Det PC-versjonen av Colin McRae Rally 04 har fått som konsollversjonene manglet er mulighet for nettverksspilling. For trofaste tilhengere av serien kan det nok på mange måter bli et slags gjensyn med Colin McRae Rally 2, bare med fantastisk mye bedre grafikk, fysikk og lyd. Her har man plukket det beste fra spill nummer to og tre og slått det sammen til en ny og bedre spillopplevelse. Spillet som var kjempeunderholdende på konsoll burde, om alt går som det skal, bli et enda bedre kjøp til PC.

Spillet vil som sagt by på en mengde nyheter i forhold til forrige versjon. Den største "nyheten" er muligheten for nettverksspilling. En mulighet som av en eller annen grunn ikke var å finne i Colin McRae Rally 3. Ellers kan spillet også by på en rekke nye og gamle biler, faktisk over 20 i tallet. Med åtte spillmodi å bruke dem i sier det seg selv at det er nok å finne på allerede før du utfordrer kompisen på lokalnettet eller en eller annen spiller på Internett. Faktisk kan hele åtte spillere konkurrere med eller mot hverandre. Dessverre glimrer det eminente rallymodus fra Colin McRae Rally 2 fortsatt med sitt fravær. Dermed vil du kun se motstanderne som spøkelsesbiler.

Fra rødt støv til isende kulde
Spillet har baner spredt over åtte forskjellige land. Hvert med sine særegenheter og spesialiteter. Fra bitende kulde og is i Sverige til stekende hete og rødt støv i Australias ødemark skal du kjøre det remmer og tøy skal holde. Noen er helt nye mens andre er forbedrede versjoner av baner vi har kjørt på i tidligere Colin McRae-spill. Underlagene er forskjellige fra bane til bane og innenfor hver bane varierer det også mye. Sammen med en realistisk bilfysikk gir det akkurat den følelsen man vil ha når man kjører bil på PC-en. Nemlig realistisk, men ikke så realistisk at det blir for vanskelig.

Det skrytes av at reprisekameraet er kraftig forbedret fra tideligere versjoner. På noen måter kan nok dette stemme. Reprisene ser utrolig heftige ut, med rå kameravinkler og tøff klipping. Muligheten for selv å velge kamera eller avspillingshastigheter er dessverre fortsatt helt fraværende. Dermed blir det mest tomme løfter når man snakker om et nytt og heftigere reprisekamera. Det må understrekes at spillet vi har testet kun er en tidlig testversjon og at dette kan forandres i den endelige utgaven av spillet. Det står uansett ikke mellom død og liv her.

Konklusjon
Spill nummer én var på mange måter banebrytende når det gjaldt bilspill på PC. Aldri før hadde det vært laget rallyspill på denne måten, i alle fall ikke så bra. Med spill nummer to fulgte Codemasters opp suksessen og laget et enda bedre spill, denne gangen med en ekstremt underholdende flerspiller. Skuffelsen over at nevnte flerspiller var borte i tredje utgave av Colin McRae Rally 3 var heldigvis ikke nok til å ta livet av et flott rallyspill. At det trakk ned er det derimot liten tvil om. Med spill nummer fire har man tatt til vettet og laget det de fleste har bedt om: Flere bilder, råere baner, større valgmuligheter og en gjenopplivet flerspiller. Grafikk som burde slå sokkene av de fleste, sterkt forbedret fysikk og knallgod lyd hjelper også til å gjøre dette til et spill de fleste bilentusiaster med PC burde sjekke ut når det kommer. Spillet er ventet ute i handelen nær slutten av april. Vi kommer naturligvis til å kjøre en full test av spillet når den tid kommer. Fram til det får dere kose dere med spill nummer tre i rekken eller leke med fireren på konsoll, det skal i alle fall vi. Etter den tid derimot burde vi være å treffe på nettet med ratt i hånden og bilen finstilt.

Siste fra forsiden