Anmeldelse

Corepad Magna vs. Ulti-Mat

Over den siste tiden har vi testet to nye musematter grundig. Nederlandske Corepads nye musematte Magna, og den hittil ukjente Ulti-Mat fra Koskenkorvaens hjemland, Finland. Vi forteller deg hvilken du bør satse på.

Side 1
Side 2

Corepad Magna
Corepad Magna er en "oppgradering" fra tidligere omtalte Corepad. Corepad Magna består av en 4mm tykk glassplate. Glasset er av typen "Sikkerhetsglass" og tilfredsstiller faktisk britisk standard 3193. Sikkerhetsglass er ti ganger sterkere enn vanlig glass, og hvis uhellet er ute, så knuser glasset i flere hundre små biter som ikke er skarpe. Corepad Magna måler 31,5cm x 25,5cm - litt over tre centimeter mer i hver retning i forhold til forgjengeren. I forpakningen følger det med en gummimatte du legger mellom matten og bordet, og "Corepad Skatez" - ekstra museføtter du taper under musen.

Ulti-Mat
Ulti-Mat er en ny musematte fra Finland, som måler 30cm x 25cm, og er kun 4mm tykk inklusiv gummibelegget på undersiden. Matten består av en 2mm tykk aluminiumsplate som er belagt med teflon. På undersiden er det et 2mm tykt gummibelegg som gjør at matten ikke skubber mot underlag. I forpakningen følger det med "Ulti-Mat Skate Tape" - ekstra museføtter du taper under musen.

Corepad Magna til venstre og Ulti-mat til høyre

Om test av musematter
Med testing av musematter er det ingen ytelsestester man kan gjøre for å få frem tall, slik det er med mye annen hardware. En "bra" og "dårlig" opplevelse ved bruk av utstyret kan i viss grad være personlig preferanse. Det som til slutt bør bestemme hvilket utstyr du bestemmer deg for bør være hvordan du selv oppfatter det. I mange tilfeller er ikke dette så enkelt, da man sjeldent får prøve nye musematter siden de ikke normalt er å oppdrive i vanlige butikkjeder som Expert og Elkjøp. Vi vil derfor prøve å fortelle så godt som mulig hvordan musemattene er i forhold til hverandre, og hvilke av de mer kjente mattene det kan sammenlignes med, eller skiller seg ut fra.

Lydnivå
Mange nye musematter, spesielt i glass- og metallvarianter, har fått et rykte på seg å være "bråkete". Icemat og Steelpad 4S er gode eksempler på musematter som høres på god avstand. I Icemat skyldes det i stor grad at musen hviler på små gummiføtter som holder resten av matten over underlaget. Dette gjør at vibrasjoner i matten under bruk forsterkes i hulrommet mellom matte og underlag, og det bråker mer. Både Corepad Magna og Ulti-mat ligger på gummimatter som absorberer slike vibrasjoner og lydnivået er derfor sterkt redusert. Corepad Magna har en såvidt merkbar "svisj"-lyd når man bruker den, på grunn av den naturlige ujevnheten i musematten (nettingmønsteret). Ulti-Mat avgir heller ikke noen sjenerende lyd. Uavgjort mellom musemattene her.

Størrelse og tykkelse
Corepad Magna kan vise til 1.5cm x 0.5cm mer i bredde og vidde. Dette merkes ikke spesielt under bruk, og vi kan konkludere med at begge musemattene er cirka like store. Når det gjelder tykkelsen, så er det bare 1mm som skiller de. Når det kun er snakk om 4mm for Ulti-Mat og 5mm for Corepad Magna, er det likevel en tykkelsesforskjell på 20 prosent. Ulti-Mat ligger litt lavere på underlaget. Svak fordel til Ulti-Mat på tykkelse, og svak fordel til Corepad Magna på størrelse. Igjen uavgjort mellom mattene totalt sett.

Corepad Magna er 5mm tykk. Vi har dessverre ingen tilsvarende bilder av Ulti-mat som er 1mm tynnere.

Friksjon
Corepad Magna er dekket med et nettingmønster over glassplaten. Dette belegget er uhyre sterkt (noe vi kommer tilbake til på neste side) og har også lav friksjon. Men når vi sammenligner med Ulti-Mat blir det nesten urettferdig. Ulti-Mat er nemlig teflonbelagt. For de av oss som er gamle nok til å måtte ha kjøpt stekepanner i nyere tid føles det hele som et lite "jaha?". Som kjent er teflonbaserte stekepanner i en klasse for seg når det gjelder å ikke sette pannekaker og omeletter fast, men vi kjenner også til skrekkhistorier hvor ivrige spirer ødelegger panna med gafler og andre redskap som ikke hører hjemme der. Å bruke mus på Ulti-Mat er nesten som å bevege den på luft. Friksjonen er nærmest ikke-eksisterende. En klar fordel til Ulti-Mat.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden