Anmeldelse

Corepad Magna vs. Ulti-Mat

Over den siste tiden har vi testet to nye musematter grundig. Nederlandske Corepads nye musematte Magna, og den hittil ukjente Ulti-Mat fra Koskenkorvaens hjemland, Finland. Vi forteller deg hvilken du bør satse på.

Side 1
Side 2

Varighet/slitestyrke
Hvis Ulti-Mat hadde en klar fordel i friksjonskategorien, har Corepad Magna parkert motstanderen i slitestyrke. Etter å ha brukt begge mattene i over to måneder, ser jeg klar forskjell i slitasje på Ulti-Mat og Corepad Magna. Det vil si, jeg klarer ikke se noe slitasje på Corepad Magna, mens det er mange små skraper og lignende i Ulti-Mat. En annen ting med glass er at det ikke er fleksibelt. Du klarer ikke, hvor enn hardt du tar i, å bøye Corepad Magna. Ulti-Mat derimot, ankom med flere ujevhneter. To millimeter tykk aluminium oppfører seg som en småseig gelatinplate, og hvis man ikke er forsiktig risikerer man at Ulti-Mat blir Ulti-Bøy istedet.

Vi har hatt en dialog med Ulti-Mat på dette emnet, og selv om de forsikrer oss at matten er slitesterk, klarer jeg ikke helt unngå å sette et spørsmål med at matten likevel er så svak for ytre påkjenninger. Jeg kan ta et hjørne i matten og bøye den mellom tommel og pekefinger, og det er en kraftig synlig bøy på matten, som ikke går bort før jeg bruker kraft og bøyer det tilbake igjen. Derfor er det godt at Ulti-Mat i framtidig produksjon av Ulti-Mat bytter aluminiumsinnmaten med stål, og selv om vekten økes, gjør det matten mindre følsom for bøy.

På lik linje med en litt eldrende stekepanne, er det mange små skraper i overflaten etter langtidig bruk. Det som dog er verst med skraper er når det kommer små fremmedlegemer som sandkorn, sukker, hårstrå og andre små ting mellom mus og matte. Det føles ut som du graver det ned i matten, selv om det kanskje ikke vil merkes i matten i det hele tatt. Hvis man ser bort fra dette og holder mus, matte og omegn i så ren stand at den passerer en førstegangstjenestesinspeksjon vil slitasjen på matten sikkert minke betraktelig. Jeg har bare ikke vært så veldig nøye på det.

Slik ser belegget til Corepad Magna ut.

På den andre siden har du Corepad Magna. Dette belegget som sitter på matten er rett og slett helt fabelaktig. Det er nesten umulig å lage merker i matten. Jeg prøvde å skrape i belegget med kronestykker, femmere, skrujern (stjerne), colakorker, og ingenting bet gjennom belegget. Det ble faktisk ikke merker i belegget. Colakorken bøyde bare av (metallkork fra 0.33-liter), armen ble sliten av å skrape femkroninger, og selv skrujernet måtte gi tapt. Nå skal det sies at jeg ikke prøvde meg med Dremel vinkelsliper eller flatjern, men det er likevel imponerende.

Hvis man skal ta utgangspunkt i dette, vil det si at du kan slite hundrevis av mus før du må bytte matte, minst. Det er kanskje en grunn til at Ulti-Mat leveres med ett års garanti og Corepad Magna med hele tre år. Hvor mange har hatt en musematte i to år og den ser ut som ny? Corepad Magna er overlegen på dette feltet.

Spilling og personlig preferanse
Som jeg nevnte i "Gamer.no og det store musemattemysteriet" var Corepad en av de som overrasket meg mest. Jeg hadde hørt om den før, men den var en av favorittene mine. Nå med nye Ulti-Mat er jeg ikke så sikker lengre. Jeg har prøvd begge mattene i en rekke forskjellige spill, og jeg klarer enda ikke bestemme meg hvilken jeg foretrekker. Jeg synes ingen av de skiller seg ut på noen som helst måte under bruk, uavhengig av spill og spillestil. I reaksjonsspill som førstepersons skytespill har ingen av mattene problemer med å følge både små presise og store paniske bevegelser.

Det er to ting som skiller mattene under bruk. Ulti-Mat er kaldere på overflaten enn Corepad Magna, og håndleddet blir litt mindre svett ved lange spilleøkter. Ulti-Mat kan faktisk føles veldig kald om du våkner opp en morgen og har glemt å lukke vinduet, eller om du ikke har tropevarme på datarommet (slik noen av oss foretrekker det). Når jeg mottok Corepad Magna fikk jeg også med et lite svettebånd man kan ha over håndleddet.

Jeg hadde aldri tenkt på å prøve noe slikt tidligere, og jeg må innrømme at det har gitt mersmak. Håndleddet sitter liksom ikke fast i musematten på samme måte som uten, og man reduserer dannelsen av den berømte "gamekula". Ta turen innom en sportsbutikk og kjøp en, det er verdt investeringen. En "gamekule" er det røde, nesten litt betente området på håndleddet som ligger mot musematten. Blant veteraner er det sport i å sammenligne og se hvem som har den største gamekula.

Jeg tror at så lenge man spiller forskjellige spill, vil også behovet for forskjellige musematter oppstå. Personlig bytter jeg mellom Corepad Magna og Ulti-Mat i ny og ne, litt for syns skyld, men også fordi jeg ikke klarer bestemme meg for en favoritt. Når jeg sitter og spiller World of Warcraft-beta ut i sene nattetimer blir jeg litt mindre svett på håndleddet med Ulti-Mat enn med Corepad Magna. Når det er kaldt i rommet, tar jeg fram Corepad Magna, og jeg kan finne på å bytte helt tilfeldig uten noen spesiell grunn for det.

Konklusjon
Begge musemattene er utrolig gode. Jeg velger likevel å trekke litt på Ulti-Mat i forhold for det som kan virke som problemer med slitasje. Corepad Magna har blitt enda bedre enn forgjengeren, og det eneste jeg kan se som mangler nå, er å bli kvitt gummimatta og integrere det i selve glassmatten. Hvis du kun har råd til en matte og ikke har det klinisk rent, kjøp Corepad Magna. Hvis friksjon er alt, og du støvsuger området rundt musematten flere ganger i uken, kjøp Ulti-Mat. Hvis du vil gardere deg, kjøp begge. Uansett hvilken du velger vil du ikke angre.

PS: Vi vil oppdatere artikkelen med bedre illustrasjoner av Ulti-mat, så snart vi får produktbildene fra produsenten.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden