Test

Asus ROG Phone 7 Ultimate

Den beste spilltelefonen vi har testet noen gang

Asus er tilbake med en maktdemonstrasjon.

Nytt år, og ny gamingtelefon fra Asus.

Nå er ROG Phone 7 sluppet, og i likhet med de aller fleste andre mobilprodusenter er årets versjon litt bedre på småting her og der, men samtidig totalt sett fortsatt relativt lik den forrige modellen.

Er ROG Phone 7 verdt pengene det koster å oppgradere, og er den fortsatt den beste gamingtelefonen?

Design og estetikk

Når det gjelder designet av ROG Phone 7-serien, så tviholder fortsatt Asus på «gamer»-estetikken de har hatt på telefonene sine siden starten.

Det er kanskje litt mer diskret nå, men dette er neppe den peneste telefonen du får tak i. Det tofargede designet kan kanskje kalles dristig og iøynefallende, og gir telefonen i det minste en umiskjennelig karakter. Jeg hadde imidlertid helst sett at de hadde dempet det litt, og gjort telefonen hakket mer diskret og litt renere i designet. Det er mer eller mindre nøyaktig det samme jeg tenkte om forrige versjon.

Gøran Solbakken/Gamer.no

Det er ellers ingenting å utsette på byggekvalitet eller designet av telefonen. Den kommer fortsatt med to ladeporter, som jeg stadig er forbauset over at ingen har kopiert, og telefonen kjennes behagelig å holde i hånden. Størrelsen og utforming har holdt seg uforandret de siste versjonene, og passer fint til de aller fleste hender.

Det er verdt å merke seg er at telefonen er blant de største på markedet av «vanlige» telefoner, og veier det samme som en iPhone 14 Pro Max, og dermed 40 gram tyngre enn for eksempel Samsung S23 Plus.

Air Triggers er ytterligere forbedret, og jeg begynner å bli komfortabel med denne funksjonen, etter mange år med forsøk. Det er utrolig nyttig med ulike sveip og trykk for å utføre handlinger eller i spill, og Asus har virkelig finpusset denne funksjonen slik at den fungerer mer eller mindre feilfritt, alt etter hva du vil at den skal gjøre.

Batteri

ROG Phone 7 kommer med nok en gang med et imponerende 6,000 mAh batteri, noe som gir utmerket batterilevetid selv ved kontinuerlig bruk av 165Hz bildefrekvens. For vanlige brukere kan dette bety at telefonen varer i opptil to dager før den trenger lading.

Når du så må lade, leveres telefonen med en 65W hurtiglader som fyller batteriet raskt – jeg testet telefonen fra 0 % – 100 %, og det tar ganske nøyaktig 1 time, der nesten 70 % tok 30 minutter, og de siste 2–3 prosentene tok 10 minutter alene. Ikke den aller raskeste ladingen du får i dagens marked, men mer enn kjapp nok for alle.

Gøran Solbakken/Gamer.no

Den nye Snapdragon 8 Gen 2-prosessoren er også tilsynelatende effektiv, og gir ROG Phone 7 en fantastisk batterilevetid. Selv med X-Mode aktivert og AeroActive Cooler koblet til, vil batteriet vare i minst fem til seks timer med skjermtid ved tung bruk. Gjennomstrømningslading er også tilgjengelig, som lar deg spille spill uten å lade batteriet slik at telefonen ikke blir varmere.

Skjerm

Asus ROG Phone 7 sin 6,8-tommers AMOLED-skjerm gir en fantastisk visuell opplevelse. Skjermen har 165Hz oppdateringsfrekvens og en touch sampling rate på 720Hz, noe som gir jevn bildeoppdatering og hurtig respons når du spiller. En annen viktig funksjon som forbedrer opplevelsen er HDR10+-støtten, som sørger for livlige farger og dype kontraster. Skjermen har også en høy lysstyrke på opptil 1,200 nits, noe som gjør at den fungerer ganske så bra selv på solfylte dager.

Gøran Solbakken/Gamer.no

Skjermen er også utmerket for daglig bruk og konsum av medier.

Oppløsningen på 2448 x 1080 piksler gir krystallklare bilder og videoer, og den adaptive oppdateringsfrekvensen sørger for at skjermen justerer seg automatisk etter innholdet du ser på. Dette betyr at når du ser på film, surfer på nettet eller sjekker e-post, vil skjermen levere en jevn og energieffektiv visuell opplevelse. Skjermen er imponerende som alltid, og den er definitivt sammenlignbar med de andre toppmodellene fra andre mobilprodusenter. Det er ingen store oppgraderinger på skjermen fra forrige versjon, så akkurat her er det ikke veldig mye nytt å hente. Oppløsningen er fortsatt ikke det høyeste du får på mobil, men 165Hz bildefrekvens er vesentlig viktigere enn høyere oppløsning på denne skjermen.

Ytelse

Geekbench
Gøran Solbakken/Gamer.no

Telefonen jeg har testet har 16 GB RAM og 512 GB lagringsplass. Sammenlignet med 6 Pro er det litt mindre minne, men det er mer eller mindre ikke merkbart, og 16 GB er fortsatt mye minne i en så liten enhet. Den er også oppgradert sammenlignet med fjorårets, og målinger viser at den er over 30 % raskere.

Sammen med den tidligere nevnte Snapdragon 8 Gen 2-brikken, har telefonen en Qualcomm Adreno 740 GPU. Den nye maskinvaren er årets største oppgradering, og gir telefonen et byks i ytelse. Selv grafikkintensive spill som Fortnite, Call of Duty eller Genshin Impact kjører på høyeste grafikkinnstillinger med få eller ingen problemer. Bildefrekvensen er stabil, telefonen holder seg kjøligere enn min iPhone 14 Pro, og med AeroActive Cooler 7 blir det enda bedre.

UnTuTu
Gøran Solbakken/Gamer.no

Det er ingenting å si på ytelsen. Faktisk er det ingen andre telefoner som kan vise til den samme spillopplevelsen som Rog Phone 7 gir. Det er rett og slett imponerende bra, og til tross for at alle benchmarks viser at visse modeller er hakket hvassere, så vil jeg fortsatt påstå at totalpakken til ROG Phone 7 er bedre.

AeroActiv Cooler 7

Asus' signaturtilbehør for aktiv kjøling av ROG-telefonserien har gjennomgått mange designendringer og fortjener litt mer oppmerksomhet i år. AeroActive Cooler 7 bygger videre på funksjonene fra AeroActive Cooler 6, inkludert et aktivt peltier-kjøleelement inne i enheten.

Nytt i år er en kraftig 5-magnet, 13x38mm subwoofer innebygd i AeroActive Cooler 7. Sammen med de to frontvendte høyttalerne, skaper den et imponerende 2.1 lydsystem. AeroActive Cooler 7 har også en 3,5 mm lydutgang.

Gøran Solbakken/Gamer.no

Designet er ganske likt fjorårets og har et «spillorientert» utseende med dristige, sterke linjer og geometriske former. I motsetning til fjorårets modell, bruker ikke AeroActive Cooler 7 kun en USB Type-C-port. Den har fortsatt en port som kobles til telefonen og gjennomfører alle funksjonene (lading, HDMI ut, osv.), men nå er det også to POGO-pinner som kobles til telefonen.

En annen nyhet er en sekundær luftkanal innebygd i øverste lås av AeroActive Cooler 7. På denne måten kan luft rettes for å blåse på skjermoverflaten, ikke bare baksiden av telefonen. Asus hevder at dette kan redusere skjermoverflatetemperaturen med opptil 8 grader, samtidig som baksidens overflatetemperatur reduseres med hele 25 grader.

Dette er kanskje det aller beste tilbehøret du kan skaffe deg til Rog Phone 7, og det fungerer akkurat slik Asus hevder. Den gjør selvsagt telefonen større og mer klumpete, men hvis du skal spille litt mer krevende spill så gjør denne jobben akkurat som forventet. Et tilbehør verdt prisen.

Kamera

ROG Phone 7 Ultimate kommer med forbedringer på kamera sammenlignet med forrige modell. Telefonen har et 50-megapiksel hovedkamera, et 13-megapiksel ultravidvinkelkamera og et 8-megapiksel makrokamera. Frontkameraet har en 32-megapiksel sensor. Det er også portrettmodus og nattmodus tilgjengelig. Du kan ta opp videoer i 8K 24 FPS (bilder per sekund) og i 4K med enten 60 FPS eller 30 FPS.

Bildekvaliteten er tilfredsstillende. ROG Phone 7 Ultimate gjør en god jobb under forskjellige forhold, og jeg vil si at det ser ut til at bildene som blir tatt i litt mindre optimal belysning er hakket bedre i år. Selv om dette ikke er en telefon for å ta de beste bildene, fungerer den greit nok for å ta bilder i de fleste settinger.

Totalt sett mangler ROG Phone 7 Ultimate-bildene detaljer, spesielt sammenlignet med bilder fra iPhone 14 Pro. Det generelle inntrykket av kameraene til ROG Phone 7 er at de har styrket seg i forhold til de mest populære modellene nå, men det mangler den siste lille skarpheten og detaljrikdommen som de nyeste iPhone, Samsung eller andre toppmerkene kan skryte av.

Det er gjort ett kompromiss på ROG-serien, og det er nettopp kameraet.

Konklusjon

ROG Phone 7 har ingen nevneverdige svakheter annet enn kameraet. Batteriet er holder lenge, med kjapp og effektiv lading, og selv uten AeroActive Cooler 7 holder telefonen seg merkbart kjøligere under stress enn iPhone 14 Pro.

Skjermen er veldig bra, bildefrekvensen på 165Hz er suveren der det fungerer, og programvaren som følger med gir et hav av tilpasningsmuligheter. Jeg har ikke testet en bedre spilltelefon noen gang, og til akkurat det formålet så er ROG Phone 7 kanskje den aller beste telefonen du får tak i akkurat nå.

Men er det verdt prisen?

Ja, hvis du ikke har en ROG Phone 6 Pro, så er oppgraderingen nok til at det er verdt prisen på rundt 15 000 kroner. Og selv om du skulle ha fjorårets, så er dette fortsatt et godt byks opp. Men, og her kommer det som kanskje stopper noen fra å gjøre dette innkjøpet, kameraet er fremdeles hakket dårligere enn andre toppmodeller.

Skulle det være sånn at du ikke må det mest spenstige kameraet, men kan være med på mer enn gode nok bilder, og vil ha den beste spilltelefonen, så er ROG Phone 7 kanskje det beste kjøpet du kan gjøre.

9
/10
Asus ROG Phone 7 Ultimate 16/512 GB
ROG Phone 7 befester sin posisjon som den beste spilltelefonen.
Veldig god skjerm
Stort batteri
Kraftig ytelse
AeroActive Cooler 7 gir enda bedre kjøling
Kameraet når ikke opp til konkurransen
Splittende utseende

Siste fra forsiden