Det nærmer seg slutten for PlayStation Portable

Sonys første håndholdtkonsoll tas av markedet i løpet av året.

PlayStation Portable gikk gjennom flere iterasjoner.
Sony

Med en fartstid på snart ti år har PlayStation Portable opparbeidet seg nok alderspoeng til å gå av med pensjon. Sony kommer i løpet av året til å fase ut konsollen, og begynner med å sende ut sitt siste salgsparti til butikker i Japan neste måned. Dette fortalte Sony selv i en uttalelse (oversatt av Polygon), samtidig som de åpnet for at japanske kunder kunne levere inn sin gamle konsoll i bytte mot rabatt på en rekke PS Vita-produkter.

Stoppes over hele verden

Ifølge Associated Press har amerikanerne allerede fått sitt siste parti, så tidlig som januar i år. Når de siste lille svarte klossene plukkes ned fra butikkhyllene er det dermed slutt i hamburgerland også.

PS Vita er arvtageren for PlayStation Portable.

Her i Europa er det litt mer uklart akkurat når Sony slutter å sende ut salgsparti, men Associated Press hevder det kommer til å skje senere i år.

I løpet av sitt tiår har respektable 80 millioner PlayStation Portable blitt solgt, og selv om samtidskonkurrent Nintendo DS utvilsomt kom best ut av perioden med 154 millioner solgte, er ikke det noe å kimse ad. Med totalt fire revisjoner etter den opprinnelige utgaven har det også vært en del utvikling innad. Mes spenstig var nok heldigitale PSP Go som aldri greide å ta helt av.

PlayStation Portable følger dermed PlayStation 2 i graven etter at konsollen gikk av markedet i fjor høst. Salget av PlayStation stanset for øvrig så sent som i 2006 – 12 år etter at konsollen først kom på markedet.

Ytelsessterk

PSP kunne få til rimelig god grafikk.

Som et mer ytelsessterkt alternativ til Nintendos håndholdte toskjermskonsoll kunne PlayStation Portable prestere betydelig bedre grafisk. Dette gjorde at vi fikk spill som i mange tilfeller nærmet seg en PlayStation 2-standard – riktignok med en lavere oppløsning for å passe til den lille skjermen.

Spillbiblioteket var preget av håndholdtvarianter fra kjente spillserier, slik som God of War: Chains of Olympus, Grand Theft Auto: Liberty City Stories og Metal Gear Solid: Peace Walker. I tillegg nøt Sony godt av innslag i store Square Enix-serier – Final Fantasy VII fikk et forløperspill i Crisis Core: Final Fantasy VII, og Kingdom Hearts fikk ett av seriens beste spill med Kingdom Hearts: Birth by Sleep. I tillegg kunne man laste ned en del PlayStation-spill fra PlayStation Store, og spille de emulert på konsollen.

I fjor stoppet NIntendo også produksjonen av de hvite Wii-konsollene.
Den opprinnelige Wii-konsollen er dermed ikke så lett å få tak i lenger »

Siste fra forsiden