Intervju

Fremtiden til norsk e-sport

Dette mener de norske klubbene om et e-sportforbund

– Et slikt organ kan bidra til å bygge opp bredden.

Counter-Strike-scenen på Dreamhack Winter i fjor.
Abraham Engelmark/Dreamhack

– E-sportmiljøet vokser og arrangementene blir større. Nå trenger vi en organisasjon som dyrker gode holdninger, innledet Claes Halvorsen sin kommentar på Gamer.no i februar.

Han forklarer sitt syn på hvorfor e-sporten i Norge bør samles for å dyrke kultur og gode holdninger, og mener et forbund kan skape trygge rammer for utøvere, foreldre og arrangører, med standardiserte regelverk og autoriserte dommere:

Disse forbundene kan norske klubber og spillere forholde seg til i dag:

Norges E-sportforbund (NEF)

Stiftet: 2010
Sete: Oslo, Norge
Generalsekretær: Bendik Stang
Web: www.esportnorge.no
Tilhørighet: IeSF, Hyperion
Visjon: https://www.facebook.com/NEFno/info

International eSports Federation (IeSF)

Stiftet: 2008
Sete: Seoul, Sør-Korea
Generalsekretær: Won Suk Oh
Web: www.ie-sf.com
Medlemsland: 46
Tilhørighet: Sport Accord
Visjon: http://ie-sf.com/en/about/introduction.php

– Jeg blir fremdeles overrasket over hvor uprofesjonelle noen norske e-sportutøvere er. Dersom du ønsker å leve av e-sport er ferdighetene dine viktige, men vel så viktig som dette er dine egenskaper som rollemodell. Som i annen sport. Til forskjell fra sporten ellers har ikke e-sporten dedikerte ressurser for å bygge disse egenskapene, skriver Halvorsen.

Les også: – E-sport har blitt gigantisk, men ikke i Norge »

Ønsker et aktivt forbund velkommen

Gamer.no kontaktet GamersLeague, Expert Gaming, BX3 Elektroniske Sportsklubb, Atraxy og Oslo Lions Elektroniske Sportsklubb for å finne ut hva de mener om å ha en slikt forbund i ryggen. Samtlige fem klubber er positive til et forbund.

– Det hadde hjulpet veldig for utviklingen og veksten av e-sport i Norge. Forbundet kan fungere som en «veiviser» for de som vil starte sin egen klubb eller allerede eksisterende klubber, sier Sigmund Strømme, lagleder i storklubben BX3.

– Et forbund vil gi klarere retningslinjer som klubber, spillere og de som arrangerer eventer/turneringer må forholde seg til. De kan bistå som en nøytral part i avgjørelser, legger han til.

Folk har vært veldig ufine mot hverandre lenge, og jeg har sett mye drittslenging som har gjort at nye spillere ikke har følt seg velkommen.

— Philip Løseth, leder for Expert Gaming

Expert Gaming og leder Philip Løseth er også blant de som ønsker et forbund velkommen, og peker på flere utfordringer i norsk e-sportmiljø i dag som et slikt organ bør ta tak i.

– Et slikt organ kan hjelpe å bygge opp bredden, sånn at det er mulig for spillere til å komme seg oppover, der dette har vært litt vanskeligere tidligere, sier Løseth til Gamer.no.

– Folk har vært veldig ufine mot hverandre lenge, og jeg har sett mye drittslenging som har gjort at nye spillere ikke har følt seg velkommen. Dette har forbedret seg litt, men det henger fortsatt igjen hos en del spillere, forteller han.

– Jeg så på den siste kampen til norske LGB i ESL forrige uke, og da de ikke gikk videre i turneringa ble chatten spammet ned av så mye dritt fra norske seere at jeg skjemtes, sier Kim-Erik Aanes i GamersLeague.

Counter-Strike-laget etterlyser blant annet standardiserte regler for god oppførsel.

– Det bør lages regler som sier at om man skal delta i konkurranser bør det kreves en viss oppførsel, og klubber bør kreve at oppførsel i seg selv skal være på plass for å være med på laget. Man skulle tro at de som var litt eldre kunne klare å legge gamle ting fra seg, men nei, sier Løseth.

– Når lag, klubber eller arrangører blir sett på som useriøst, fører det til at «Norge» er useriøse i e-sporten generelt, legger han til.

Måtte droppe lag på grunn av rasisme

GamersLeague har nylig startet opp en tydelig satsing i en rekke konkurransespill, men det er bare et år siden de så mot utlandet når de skulle sette sammen et norsk lag. De er klare på at en forening må jobbe med holdningene til både spillere og lag.

– Vi har valgt å ikke satse på for eksempel League of Legends og Counter-Strike: Global Offense de siste årene fordi vi ikke har greid å finne lag/spillere som kan holde seg for gode til å rett og slett være ufine. Vi har prøvd ut en rekke lag, men gang på gang må vi droppe dem på grunn av drittkasting, rasisme og andre unødvendige utbrudd som vi ikke kan støtte, forteller Kim-Erik Aanes, leder i GamersLeague.

Kim-Erik Aanes i GamersLeague.

Målet til klubben er ikke bare å bygge gode spillere, men toppspillere som kan sendes ut i Europa. Da kan de ikke akseptere spillere med dårlige holdninger.

– De ødelegger ryktet til laget og de skremmer bort sponsorer. Uheldigvis er det også slik at det er mange lag i Norge som ikke legger vekt på slikt så lenge de får resultater. Det er ikke bare hos spillere man må jobbe med holdninger, men også i ledelsen i forskjellige lag. Mange ganger har grensen for direkte personangrep og mobbing blitt brutt på det groveste, sier Aanes.

Les også: – E-sport må bli godkjent som idrett i Norge »

– Lag og spillere må gå i seg selv

– Hvilke tiltak kan et forbund iverksette for å bygge gode holdninger, skape trygge rammer og gjøre e-sport til noe stuereint og anerkjent?

– Først å fremst må lagene gå i seg selv og lage egne regler. Brytes disse reglene så må det få konsekvenser. Lagene må ha åpenhet rundt sine rammer og regler slik at «casual»-spilleren som drømmer om en dag å bli med vet hva det innebærer og hvilke holdninger som kreves, forteller Aanes i GamersLeague.

Vern og ettersyn er noe et forbund med riktig struktur kan igangsette ganske umiddelbart

— Andreas Grøterud, styremedlem i Lions Elektroniske Sportsklubb

Lions Elektroniske Sportsklubb er en av de lengstlevende klubbene i Norge, og har i dag topplag i både League of Legends og Counter-Strike. Styremedlem Andreas Grøterud er klar på at et forbund har mange naturlige ansvarsområder for miljøet i Norge:

– Vern av klubber og spillere, ettersyn av klubber, spillere og turneringer, uttak til landslag og ressurser for aktørene, for å nevne noe. Vern og ettersyn er noe et forbund med riktig struktur kan igangsette ganske umiddelbart, og det er også noe som er viktig for mange, sier Grøterud til Gamer.no.

Philip Løseth i Expert Gaming.

– Det er en utfordring at det er så mange nye ligaer og aktører som kommer opp, da vi ikke vet når markedet blir mettet. En annen utfordring er også mangelen på langsiktig satsning fra lag og klubber, med hyppig lag og spillerbytting, som gjør det vanskelig for aktører å satse på seriøse ligaer. Med økt vern og ettersyn for alle parter kan begge utfordringer takles bedre over tid, sier Grøterud.

Philip Løseth i Expert Gaming føler på det samme:

– Det er for få organisasjoner i Norge og de som finnes sliter med å holde stabile lineups. Lag uten organisasjon i ryggen sliter også med å holde sammen, og det blir veldig ustabilt og liten fremdrift av det, sier han til Gamer.no.

Vebjørn Land i Atraxy skulle ønske et forbund også kunne hjelpe til med økonomiske spørsmål:

– Det er få sponsormidler å hente for lag og klubber generelt, og det blir en utfordring for lag som ønsker å reise rundt.

Les også: – Bygg norsk e-sport rundt talentene og profilene »

Må stole på at organet er 100% nøytralt

Klubbene er også samstemte i at et norsk forbund må være organisert på en måte som ivaretar alles interesser. Flere påpeker viktigheten i at de ansvarlige sier fra seg alle andre relevante verv for å garantere nøytralitet.

– Forbundet må ha ha samme rammebetingelser som for eksempel Norges Fotballforbund. Alt for ofte har slike forbund vært forsøkt startet i land som er gigantiske på e-sportfronten, og gang på gang feiler de på grunn av inhabilitet, beskyldninger om diverse og korrupsjon. Dersom lag skal «tvinges» til å være en del av et slikt forbund for å delta i turneringer, så må de kunne stole på at organet er nøytralt, sier Kim-Erik Aanes, leder i GamersLeague.

– Hvordan kan man best opprettholde drivkraften i eksisterende lag, klubber og organisjoner dersom de viktigste pådriverne må si fra seg vervene der for å holde tak i et 100% uavhengig forbund?

– Det er uheldigvis der vi mener det norske miljøet fremdeles er for lite. Et slikt organ ville i dag fått kanskje 6-10 foreninger under seg, det betyr at man får et enda mindre og enda mer lukket, lite miljø som kanskje blir sett på som enda vanskeligere å komme inn i, sier Aanes til Gamer.no.

Andreas Grøterud i Lions.

Sigmund Strømme i BX3 er enig med Aanes, men ser også en utfordring siden norsk e-sport fortsatt er i startgropa.

– Siden norsk e-sport er så lite er det nesten umulig å skape et forbund uten at det er mennesker med verv andre steder. Dette resulterer i at organisasjoner stiller seg negative, forteller Strømme.

Lions er ikke fornøyd med de organene som har forsøkt seg i Norge til nå:

– På nåværende tidspunkt er det ingen organisasjoner i Norge som har den strukturen Lions ønsker fra et overordnet forbund. Det er viktig for Lions at et slikt forbund har en ledelse som er stemt opp av medlemmene, at klubbene er representert og har en stemme i forbundet, og at forbundet har en form for kontrollorgan eller kontrollkomiteer som kan overse hva foreningen gjør og har myndighet til å eventuelt gripe inn, forteller Grøterud.

Les også: Telenor blir hovedsponsor for Norges største e-sportsatsing »

– Det internasjonale forbundet tilbyr lite tilbake

Aanes i GamersLeague mener Norge har mer å tjene på at et globalt samfunn som The Gamers Network (TGN) kommer seg på beina. Organisasjonen fungerer som et Råd medlemmene kan kontakte og få hjelp fra dersom de trenger det.

– TGN ønsker å gjøre ting som kontrakter, struktur, foretningsplaner og lignende gratis og tilgjengelig for alle, til og med de minste. Dersom alle lag må forholde seg til kontrakter, regler og så videre, blir e-sport mye raskere voksent, mener han.

– Er ikke egentlig IeSF det internasjonale forbundet for e-sport?

– De skal være det ja, men per i dag så er det kun landslagene som forholder seg til dem og de har relativt lite kontakt med selv de aller største lagene. De tilbyr også veldig lite tilbake til organisasjonene i form av hjelp og veiledning, forteller Aanes.

I dag er det kun landslagene som forholder seg til IeSF

— Kim-Erik Aanes, leder for GamersLeague

– Hvordan er TGN driftet? Tar de medlemskontigent og får ledene betalt for jobben de gjør siden man ikke kan ha andre verv?

– Akkurat nå er TGN driftet på frivillig basis og hvem som helst kan være medlem gratis. Når du blir invitert sørger de for at du legges til i «manager chats» i de spillene organisasjonen din har. I disse kanalene finner man ledere for hundrevis av lag i hele verden og i alle størrelser fra Evil Geniuses til lille GamersLeague. Her kan ledere som er nye i e sport bygge seg nettverk og få gode råd. De har også «legal chats» og kanaler for koding, design og alt man måtte ha behov for, sier Aanes.

Planen til TGN er å være oppe å gå til sommeren, med hjemmeside og bedre struktur. Da blir det mulig for lagene som ønsker å betale kontingent for å få tilgang på premium-innhold. Det vil fremdeles være gratis for de som bare trenger helt grunnleggende funksjoner.

– Er det realistisk at noen skal kunne jobbe helt frivillig med en forening for norsk e-sport, samtidig som arrangører, klubber og utøvere tjener penger?

Vebjørn Land i Atraxy.

– Tja, jeg har gjort det i snart fire år, da. Den norske scenen er enda i vuggestadiet så det er ikke realistisk å forvente å få betalt nå. E-sport i Norge må man gjøre fordi man elsker å holde på med det slik ting er nå. men jeg håper jo såklart at veksten i Norge fortsetter og at man innen få år i det minste kan ha dette som en sidejobb fordi det er enormt tidkrevende greier, sier Aanes.

Vebjørn Land i Atraxy legger til at alt dreier seg om tillitt:

– Det handler om at man som spiller skal kunne stole på de som styrer forbundet, og at de ikke er inhabile på noen måte. De som bør drive et slikt forbund må være mennesker med kunnskap og interesse om e-sport, men som ikke kan anses som inhabile på grunn av involvering i andre organisasjoner, forteller Land i Atraxy til Gamer.no.

– Men hvis lederne ikke skal være involvert i noen av klubbene i norsk e-sport, hvem skal da sitte i forbundet?

– Det finnes mange flinke folk som har roller i organisasjoner i Norge nå, så det er mange som kunne gjort jobben. Synes bare at de burde si fra seg andre roller hvis de skal lede forbundet, sier Land.

– Er det et alternativ at lederne i forbundet er representert gjennom mange forskjellige klubber?

– Hvis man har representanter fra alle klubber med i forbundet, så kan det løse mye, men styret bør være uavhengig, sier han.

Les også: TV 2 satser på e-sport med egne ligaer »

God ledelse gir positiv støtte fra miljøet

Philip Løseth i Expert Gaming er helt enig med sine kolleger:

– Et forbund krever flere personer som har kontroll på hva som faktisk er realistisk for e-sport i dette tilfelle og kan bli gjort. God ledelse vil sørge for seriøse aktører og dermed også positiv støtte fra miljøet, sier han.

– I dag er vanskelig å stole på at det ikke skjer store forskjellsbehandlinger, legger Vebjørn Land i Atraxy til.

Sigmund Strømme.

Sigmund Strømme i BX3 tror det kan bli vanskelig å gjøre alle til gagns:

– Hovedutfordringen til et forbund vil være og få inn rammer som «alle» er fornøyd med, hvor de får alle under sine «vinger». På samme måte som NIHF gjør for hockey eller NFF for fotball. Det er jo en grunn til at forbund eksisterer, sier han.

– Bør det være tvunget medlemskap i et slikt forbund?

– Ja, vi mener alle burde være medlem. På samme måte som alle fotballlag må være medlem av NFF, sier Strømme i BX3.

Han mener det er nødvendig for å ta det neste steget.

– Det er dette, sammen med de stabile turneringene og de store aktørene som er kommet på banen de siste seks månedene, som er det neste steget for e-sport i Norge.

Vebjørn Land er ikke helt enig:

– Nei det bør ikke være tvungen, men det burde gi nok fordeler å være medlem slik at alle vil være med, sier Land i Atraxy.

Det burde gi nok fordeler å være medlem slik at alle vil være med

— Vebjørn Land, leder i Atraxy

Kim-Erik Aanes er enig med sin kollega i Atraxy, og er er klar på at det kan være skummelt å bruke tvang i et miljø som knapt er kommet i gang.

– Et eventuelt kontigent for å være med bør prisjusteres etter hva man får igjen av verdi for å være med. Om du for eksempel får ti gratistimer på treningsstudio i Oslo for å ha betalt så hjelper jo det lite om du ikke bor i Oslo. Får man derimot gratis tilgang på lovlige og godkjente kontrakter og så videre så har det en mye høyere verdi, sier han.

Expert Gaming tror det kan være lurt å kreve medlemskap for å delta i større turneringer:

– Det er ikke nødvendigvis bare med tvungen medlemskap i småturneringer, men om det settes krav for de største konkurransene vil nok flere lag skapes, i stedet for mange blandalag rundt om kring, sier Løseth.

Siste fra forsiden