Feature

Ukens nettutgivelser (uke 8)

Digitalt snadder

Trenger du noe å fylle den siste februarhelga med?

Hver uke kommer det haugevis av spill som ikke finner veien til butikkene. Men som vanlig gjør vi det enklere å finne frem i virvaret av nettutgivelser, og her er ukens dose digitalt distribuert spillunderholdning.

Lazy Raiders (Xbox 360).

Xbox 360

Denne uken har vi fått hele tre utgivelser på Xbox Live Arcade, og disse ser i tillegg svært spennende ut. Vi starter med Lazy Raiders, hvor du må hjelpe den late arkeologen Dr. Diggabone gjennom en serie huler. Men siden han ikke gidder å hoppe opp og ned som en annen Lara Croft, må du rotere skjermen slik at det blir lettere for ham å komme til skattene. Hulene er selvsagt fulle av alt fra grådige tyver til livsfarlige feller, så det er ikke bare bare å holde den late arkeologen i live.

Fret Nice (Xbox 360).

Neste spill ut er Fret Nice, som er perfekt for deg som har gitarkontroller men er lei av musikkspill. Dette er nemlig et plattformspill som kontrolleres ved hjelp av gitarkontrollerne til Guitar Hero og Rock Band. Spillet gir deg rollen som bandet Vibrant Chordblasters, som trues av et heavy metal-band ved navn Hair Bängers. Nå må du redde verden fra metallfrikene, enten alene eller sammen med en venn.

Greed Corp (Xbox 360 og PS3).

Sist ut er Greed Corp, som også ble lansert for PS3 denne uken (og som snart kommer til PC). Dette er et turbasert strategispill som foregår i en verden ødelagt av jordskjelv. Den resterende befolkningen har samlet seg i fire forskjellige grupper på de få gjenværende øyene. Som de fornuftige menneskene de er har de begynt å krige mot hverandre ved å plyndre ressurser og sprenge bort fiendens landområder. Målet i spillet er å balansere mellom ressursmisbruk og overlevelse, og selvsagt kverke alle andre for å ta deres land.

Blue Toad Murder Files (PS3).

PSN

Utenom Greed Corp (se forrige avsnitt) kan PS3-eiere laste ned den nyeste episoden av Blue Toad Murder Files. Denne heter The Mystery of the Concealing Flame, og er helt gratis. Ulempen er at du må ha kjøpt en tidligere episode for å få lov til å spille den.

Age of Zombies (PS3 og PSP).

Så har vi "minis"-spillet Age of Zombies, som kan kjøres på både PS3 og PSP. Dette er et skrollende skytespill sett ovenfra, hvor actionhelten Barry Steakfries må reise i tiden for å hindre den onde Professor Brains i å ta over verden ved hjelp av levende døde. Ved hjelp av usunne mengder våpen og ammunisjon må du slakte zombier for fote.

PSP har som vanlig også fått noen butikkspill i nedlastbar form denne uken - for hele ukens oppdatering kan du sjekke PlayStation-bloggen.

Castlevania: The Adventure Rebirth (Wii).

Wii og DSi

Ukens største Wiiware-utgivelse er nok Castlevania: The Adventure Rebirth. Dette spillet er løst basert på Castlevania til Game Boy, men har gjennomgått svært store oppgraderinger. Grev Dracula har våknet til live igjen (er det egentlig noe poeng i å prøve å drepe ham?), og Belmont-klanen må igjen svinge pisken for å redde universet fra Draculas hærer.

Dracula: Undead Awakening (Wii og DSi).

Den plagsomme vampyrgreven har tydeligvis ikke nok med å plage menneskeheten i ett spill denne uken. I Dracula: Undead Awakening, som er tilgjengelig både på Wii og DSi, sendre han usannsynlige mengder vandøde, inkludert zombier, varulver og spøkelser, for å massakrere oss alle. Heldigvis har du ti tonn våpen til rådighet, og ved hjelp av alt fra maskingevær til motorsag må du redusere hærene hans til blodige hauger i dette skytespillet.

Reel Fishing Challenge (Wii).

Misliker du skumle folk som drikker blod i tide og utide, kan du heller ta en titt på Reel Fishing Challenge, som har vært ute på den andre siden av Atlanteren en stund. Dette er et fiskespill der du bruker Wii-kontrolleren som stang, og må forsøke å få storfisken på kroken. Her får du et utvalg kroker og agn, og mange typer fisker som svømmer rundt, intetanende om at dette blir deres siste dag i det våte element.

Zoo Frenzy (DSi).

Foruten Dracula: Undead Awakening har DSi fått flere utgivelser denne uken, inkludert to nye minispill hentet fra DS-utgivelsen Electroplankton. Disse er Marine Crystals og Varvoice, og igjen blandes lyd og bilde på spennende måter.

Så har vi Bird & Bombs, hvor spøkelser har kidnappet presidentens datter. De spektrale terroristene har plassert henne i en hjemsøkt herregård, men heldigvis er du - en ung fuglesoldat - på plass for å kaste bomber i munnene deres og redde jenta. Bruk DS-pennen til å bestemme vinkelen, og utnytt deg av landskapet for å få bombene til å treffe deres overnaturlige mål.

Sist ut denne uken er Zoo Frenzy for DSi. Her får du kontroll over din egen dyrepark, men dette er ingen seriøs forretningssimulator. Her må du nemlig trene opp og passe på dyrene dine i fem forskjellige minispill. Og, som dyreparkeiere flest, må du av og til sende dem ut i villmarken hvor de kan bekjempe monstre og finne nye dyr til parken din.

Simon the Sorcerer: Who'd Even Want Contact?! (PC).

PC

Trollmannen Simon er en gjenganger på PC, og denne uken har hans nyeste spill, Simon the Sorcerer 5 dukket opp på GamersGate. Dette pek-og-klikk-eventyret har fått den merkelige undertittelen Who'd Even Want Contact?!, som ser ut til å spille på det faktum at den merkelige og magiske verdenen Simon stadig kalles tilbake til nå har fått besøk fra det ytre rom. Som romvesener flest skaper også magiske romvesen trøbbel for lokalinnbyggerne, som nok en gang vender seg til den frekke trollmannen for hjelp.

Achtung! Panzer: Kharkov 1943 (PC).

Magi er det nok ikke mye av i Kharkov, men til gjengjeld er det temmelig mange stridsvogner. Strategispillet Achtung Panzer skildrer nemlig tidenes største stridsvognslag, som fant sted mellom tyskerne og sovjeterne i 1943. Utvikler Graviteam lover et tøft strategispill skreddersydd for sjangerveteraner. Det loves at alt fra områdene du kjemper i til kjøretøy og soldater skal være tro mot virkeligheten. Til sammen har de to sidene over 40 typer våpen og kjøretøy, og totalt 87 forskjellige stridsenheter. Spillet er en blanding av turbasert strategi og taktisk sanntidskamp. Spillet er tilgjengelig på GamersGate og Impulse, og kommer til butikk til våren.

I'm not Alone (PC).

Ensomhet kan være veldig vanskelig, men det er i det minste bedre enn hva hovedpersonen i I'm not Alone (på GamersGate) opplever. Han plages nemlig av overnaturlige skrømt, men når sant skal sies er det nok hans egen skyld; han er nemlig en eksorsist som reiser til en landsby i Alpene for å drive ut diverse ånder fra en gammel herregård. Uheldigvis blir utfordringen litt i største laget for den stakkars åndeutdriveren, for herregården er full av fæle demoner. Ved å hoppe mellom vår egen verden og demonenes verden, samt en rask avtrekkerfinger og en skarp hjerne, må du avdekke den grusomme hemmeligheten som skjules bak herregårdens fasade.

Arsenal of Democracy (PC).

Så bærer det tilbake til andre verdenskrig igjen, i Hearts of Iron-spillet Arsenal of Democracy. Her er du leder for en av verdens nasjoner og får bryne deg på en rekke scenarier lagt til forskjellige deler av den velbrukte konflikten. Nesten samtlige aspekter av Hearts of Iron II skal ha blitt finpusset, og det blir blant annet nye mekanismer for kamp og spionasje, samt et nytt logistikksystem. Det skrytes også av at Arsenal of Democracy skal ha en av den mest realistiske økonomien i noe Hearts of Iron-spill. Du finner spillet på GamersGate, Impulse og Steam.

Avernum VI (PC og Mac).

Liker du tunge rollespill? Da kjenner du sannsynligvis til Avernum-serien. Nå er det nyeste Avernum-spillet ute på PC, etter å ha vært i salg på leke-PC en stund (det var en spøk, ta det med ro). I Avernum VI loves vi en enorm verden, med hundrevis av oppdrag og dusinvis av grotter og festninger. Dette skal være det siste Avernum-spillet, og derfor må du sette en endelig stopper for ondskapen som truer hjemlandet ditt. Utviklerne lover forresten at erfaring med tidligere Avernum-spill ikke er nødvendig.

Colony Defense (PC).

"Tower defense"-sjangeren fortsetter å utvikle seg. I Colony Defense får du kontroll over forsvarsverkene til en hel planet (eller, teknisk sett, 34 planeter), og må forsvare den mot angrep fra verdensrommet. Du må bygge og kontrollere en rekke forsvarstårn som går i bane rundt planeten din, og skyte bort alt som måtte dukke opp av romvesener og annet svineri. Det hele foregår i 3D, noe som utvilsomt påvirker mulighetene og utfordringene dine.

Allods Online (PC).

I forrige uke glemte vi å ta med den åpne betaen av Allods Online, et MMORPG-spill (fra skaperne av Heroes of Might & Magic 5) som er gratis å spille, men hvor du kan kjøpe bedre utstyr for ekte penger. Forhåpentligvis gjør vi det godt igjen ved å nevne det her.

Som seg hør og bør har vi også fått en haug fargerike småspill for hele familien, og disse finner du for eksempel hos PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

King's Quest IV (PC).

På Good Old Games har det også skjedd ting denne uken. De har nemlig lansert tre produkter, og spesielt eventyrspilltilhengere har grunn til å lage søte pipelyder av glede. De kan nemlig kose seg med varulvklassikeren Gabriel Knight 2: The Beast Within, samt en pakke bestående av King's Quest 4, 5 og 6. Liker du strategi, kan derimot Call to Power 2 være et interessant valg.

Paper Dreams (PC).

Gratisutgivelser

Spillutviklingskonkurranser er alltid moro; de gir oss massevis av gratis småspill med gode (og til tider også mindre gode) ideer, som noen ganger blir utviklet videre til større, kommersielle prosjekter. Denne uken er det Game Jolt som har holdt en spillutviklingskonkurranse, og resultatet var flere spennende spill. Det som har fått mest oppmerksomhet er Paper Dreams, et håndtegnet skytespill.

Jazz Jackrabbit 2.5 (PC).

Husker du Jazz Jackrabbit? Suksessen til dette sideskrollende plattformspillet fra Epic Games var nok en av grunnene til at de endte opp som en av verdens største uavhengige utviklere, og nå har noen av tilhengerne laget en uoffisiell oppfølger. Epic selv er opptatt med tunge machospill, så forhåpentligvis lar advokatene deres dette artige fan-prosjektet være i fred.

Coptra (PC).

En litt eldre klassiker er Missile Command, og Atari feirer spillets tredveårsjubileum ved hjelp av en flerspillerorientert nettversjon av det gamle spillet, der du må forsvare basene dine fra angrep fra oven. Mer nettbasert action finner du i Infectonator! World Dominator!, hvor du må infisere folk med et grusomt zombievirus.

Ta også en titt på arkadespillet Coptra, hvor du spiller helikopterpilot og må overleve ved hjelp av reflekser, raske avgjørelser og kombinerte bonuser.

Det var alt vi hadde denne uken, men som vanlig finner du flere spill i forrige ukes artikkel.

Siste fra forsiden