Sju personer dømt i jukseskandalen

Dommen i jukseskandalen er klar

Flere personer utestengt på livstid.

Eivind Von Døhlen/Gamer.no

Fredag ettermiddag kom dommen i tidenes største jukseskandale i Telenorligaen. Skandalen omfatter et 1. divisjonslag i Counter-Strike som har jukset systematisk gjennom hele grunnspillet, og kom seg til slutt på en andreplass etter finaletapet i sluttspillet, hvor de for øvrig ikke hadde mulighet til å jukse.

Liga- og turneringsansvarlig i Telenorligaen Erling Rostvåg forteller til Gamer.no om den tunge prosessen med å finne alle som er skyldige.

DOMMEN

Vis mer

To bakmenn og en spiller har fått livstid.

Én spiller har fått fem år.

Én spiller har fått tre år.

To spillere har fått ett år.

Klubben Entelechy idømt tap i alle kamper og rykker ned til 2. divisjon.

– Vi har identifisert totalt 7 personer som enten har spilt på laget vel vitende om jukset, selv har jukset eller som har vært medvirkende på andre måter. Alle har fått utestengelse, men ettersom vi har en policy på at folk som blir tatt for juks skal få muligheten til å komme tilbake etter å ha sonet en periode, så er det store variasjoner i utestengelsens lengde, forteller Rostvåg før han legger til.

– Vi har lagt vekt på om folk allerede er utestengt, hvor sentral rolle de spilte i det hele, om det er første gang de jukser og i hvilken grad de har bidratt med å opplyse saken.
Ettersom dette er en spesielt alvorlig sak, er det tre personer som er utestengt på livstid, en person som har fått fem år, en person som har fått tre år og to personer som har fått ett år, sier Rostvåg.

Han forteller også at ingen av de dømte har reagert på straffen enda. Alle de dømte har 14 dager på å anke saken. Klubben får også straff.

– Entelechy blir idømt tap i kampene vi vet de jukset. Det er samtlige i seriespillet, noe som plasserer dem på direkte nedrykk. Det vil innebære at klubben disponerer en plass i 2. divisjon neste sesong, dersom de velger å benytte seg av den, sier Rostvåg.

– Selvsagt er det bittert

Erling Rostvåg er liga- og turneringsansvarlig i Telenorligaen.
Fotograf Ingar Næss

Rostvåg forteller at de ønsker å jobbe videre med denne saken, og at de har lært mye av både det som har skjedd og av prosessen i ettertid.

– Jeg liker å tro at for hver sak som dukker opp, så blir vi en erfaring rikere. Vi har også jobbet en stund nå med å tilknytte oss mer kompetanse, noe som kan være vanskelig ettersom alle kjenner alle i miljøet. Vi har god tro på at vi har funnet en del folk nå som kan styrke oss ytterligere fremover. Når det gjelder denne konkrete saken, så har vi fortsatt dialog med våre partnere og andre arrangører om eventuell videre oppfølging. Vi har gått til det skrittet å politianmelde noen av de involverte. Dette ble gjort denne uken. Jeg antar vi kanskje må følge opp politiet også, sier Rostvåg.

Rostvåg mener også at det må jobbes med holdningene i Counter-Strike-miljøet i Norge.

– Jeg ønsker også å jobbe litt med holdninger i miljøet. Vi har hørt at enkeltspillere føler seg trygge nok til å fortelle talenter at de må jukse for å spille i 1. divisjon. Det forteller meg at det er altfor lav risiko å fiske rundt etter partnere. Jeg har problemer med å tro at det ikke finnes folk som har takket nei til tilbudet uten å informere oss. Det gjelder forsåvidt ikke bare i denne saken, men også andre saker. Jeg ser eksempler på at folk som har unngått utestengelse med ny konto opp til tre ganger fortsatt har lag å spille på. Folkene på disse lagene er nok klar over at de hjelper en person å bryte reglene våre.

I løpet av sesongen avviste Telenorligaen en klage fra flere lag og spillere mot det nylig utestengte laget. Rostvåg sier at dette er beklagelig.

Les også
Regjerende seriemester benker spiller rett før Telialigaen-sluttspillet

– Jeg har mange tanker om dette, og ikke alle egner seg på trykk. Selvsagt er det bittert. Vi kunne trolig ha gått gjennom flere demoer enn bare det som ble vist til i anklagen og sånn sett fått et bredere beslutningsgrunnlag, men dette er også et ressursspørsmål. Vi er dessverre veldig få ansatte og alle jobber mange kvelder bare for å holde driften av ligaen flytende, sier Rostvåg før han legger til.

– I etterpåklokskapens lys, burde vi satt av tid til å se flere demoer og kanskje latt oss påvirke mindre av at anklagene også inneholdt ting som åpenbart ikke holdt som bevis. Det kan være svært krevende å sortere vekk støyen i en anklage som inneholder grunnløse beskyldninger i tillegg til de reelle.

Han sier også at de benyttet seg av ekstern hjelp, uten at dette endret på utfallet.

– Vi hentet også inn ekstern hjelp fra utlandet til å se på, uten at det hjalp. Jeg håper og tror at summen av erfaring og nye kontakter vil gjøre oss bedre rustet neste gang.

– Skal jobbe så godt vi kan fremover

Også andre ligaer og turneringer har vært påvirket av juksingen til disse spillerne. Blant annet King of Nordic. Rostvåg forteller om konsekvensene spillerne vil få der også, samt at Telenorligaen vil bistå dem.

– Det er en forventning der ute om at alt av premiepenger skal tilbakebetales og jeg vet at noen spillere allerede har sendt tilbake sin andel. Jeg har også blitt kontaktet av flere som vurderer politianmeldelse, så jeg tror ikke de er ferdige med saken helt enda. Vi ønsker å bidra med den innsikten vi kan gi, ikke minst for å hindre de vi anser som uskyldige å bli dratt inn i dette.

Flere spillere har ytret på Twitter at de føler at hele sesongen har vært en stor vits. Rostvåg forstår dette.

– Det er selvsagt uheldig og jeg forstår hvis miljøet er frustrerte. Jeg vet ikke om det finnes en setning som veier opp for skuffelsen deres, men de fleste i ligaen vet at vi tar telefonen om folk har noe å melde. Enten det er ris, ros eller generelle drøftinger. Jeg kan ikke gjøre annet enn å gjøre meg tilgjengelig og love at vi skal jobbe så godt vi kan fremover.

Rostvåg vet ikke om en alternativ antijukseklient er aktuell, siden aktørene som står bak de største og beste ikke deler.

– Vi har tenkt masse på det, men det er ingen reelle alternativer der ute. I internasjonal idrett så har man nasjonale antidopingbyråer med WADA på toppen. I e-sporten bruker de forskjellige aktørene antijukse-klientene sine som salgsargumenter. De ønsker ikke å dele, så vår eneste mulighet er å utvikle det selv. Det krever flere millioner kroner. Resultatet av manglende samarbeid mellom aktørene er det dessverre bare jukserne som tjener på, avslutter Rostvåg.

Siste fra forsiden