Blogg

DriveClub

– DriveClub er Sonys svar på Forza 5 denne høsten

Espen blogger om sosial kjøring, pene omgivelser, pluss Plus.

KÖLN (Gamer.no): Det er ikke lenge til de nye hjemmekonsollene dukker opp i butikker verden over, og en rekke lanseringstitler er allerede nå bekreftet for både Xbox One og PlayStation 4. Ved siden av skyting i Battlefield 4 og Call of Duty: Ghosts er bilspillene også godt representert, og der Need for Speed: Rivals dukker opp overalt og Microsoft får Forza 5 kan Sony tilby DriveClub.

DriveClub er det første spillet i en helt ny bilspillserie satt sammen av skaperne av den populære MotorStorm-serien. Overgangen fra jungelrace og undergangskappløp til en streit blanding av bilsimulering og arkadekjøring er stor, og derfor blir det også ekstra spennende å se hva de britiske utviklerne i Evolution Studios har snekret sammen. Her får du en grei oversikt.

Demonstrasjon fra DriveClub.

Gratis prøvekjøring

Rask og rasende?

Det første man trenger å vite om DriveClub er at det vil være tilgjengelig allerede på PlayStation 4s lanseringsdag, både i diskformat og via Sonys nettbutikk. Sentralt i så måte er spillets forhold til Sonys betalingstjeneste, PlayStation Plus. Gjennom denne tjenesten vil man kunne spille med venner og fiender på nett, samtidig som man med jevne mellomrom får tilgang på nye gratisspill. Når man kjøper en PlayStation 4-konsoll får man automatisk med fjorten dager med Plus i prisen, og på denne måten vil man også garantere seg DriveClub i de første fjorten dagene.

Dette er i utgangspunktet en gunstig avtale for forbrukerne, men samtidig viser det seg at den utgaven av DriveClub man får tilgang på er en betydelig negradert versjon av spillet. Alle mekanikker og funksjoner følger med, men biler og baner er kuttet drastisk. På denne måten ønsker utviklerne å sikre at spillere får testet spillet til det fulle, uten å nødvendigvis gi bort alt gratis.

Liker man spillet og vil ha mer innhold har man dermed to alternativer: Man kan enten oppgradere til den fullstendige versjonen ved å betale den fulle prisen for spillet, eller så kan man kjøpe biler og baner separat, på en «free-to-play»-aktig måte. Utviklerne forsikret oss om at den totale prisen vil forbli den samme, uansett hvordan man går fram for å skaffe det ekstra innholdet. For meg virker dette som en god løsning som gagner alle parter, enten man er interessert i spillet eller bare vil prøvekjøre en Porsche i et par timer.

Sosiale klubber

DriveClub vil være et sosialt bilspill, hvor man går sammen med en gjeng andre spillere for å danne de såkalte «klubbene». Dette er i bunn og grunn klaner hvor man gjennomfører løp, sammen og hver for seg, tjener poeng og stiger i rangeringene som en gruppe. Via vennelister kan man sende utfordringer til venner og klubbmedlemmer som kan sende de videre, og så videre. Håpet er da at de beste utfordringene, som for eksempel kan gå ut på å fullføre et løp på så og så kort tid, vil spre seg verden over.

Mercedes DriveClub.

En mobil applikasjon skal sørge for at man alltid er tilkoblet klubb-nettverket, og oppdateringer fra venner vil dukke opp med ujevne mellomrom hvis man tillater det.

Til grunn for alt dette ligger et relativt realistisk bilspill med innslag av arkade-elementer. I aksjon ser det utvilsomt lekkert ut, og med en dag- og natt-syklus som simulerer skyer og vær i sanntid, samt slike ting som en egen fysikkmotor for hjulene kan mye tyde på at Gran Turismo 6 har fått en litt mer løssluppen kompanjong på PlayStation 4.

Rent teknisk sikter utviklerne på å tyne ut seksti bilder i sekundet, men hvorvidt dette lar seg gjøre var det fremdeles ikke villige til å avsløre da vi fikk hilse på under årets Gamescom. Spillet vil derimot kjøre i 1080p fra start til slutt, så det er i hvert fall noe. Er man en større tilhenger av Sonys bærbare maskiner vil spillet også kunne spilles på PlayStation Vita, via PlayStation 4.

Les også
Anmeldelse: DriveClub

Les også: Anmeldelse av GRID 2 – bilspillenes svar på Call of Duty
Les også: Nytt studio tar Need for Speed-serien til neste generasjon

DriveClub vil være tilgjengelig på lanseringsdagen til PlayStation 4 som er den 29. november her til lands.

Siste fra forsiden