Anmeldelse

Endless Ocean

Endless Ocean er avslappende og varmer til benet på norske vinterkvelder.

Majoriteten av spill på markedet er hektiske. Enten har du dårlig tid eller så vil alle rundt deg ta livet av deg. I Endless Ocean er alt stikk motsatt. Dette dykkespillet er så avslappende og koselig at du nesten sovner på mørke vinterkvelder. De som har dykket i sydlige strøk vet hvor fantastisk det er med azurblått hav og fisker i alle former og farger. I dette spillet slipper du å bestille flybillett og booke hotell. Her har du nemlig din egen båt i det som må være spillverdenens vakreste farvann.

Utforsk livet under vann

Vis større

Video: Endless Ocean #2

Stikkord:
  • eventyr
  • spill
  • wii
  • endless ocean


Kunnskapsrik

I Endless Ocean spiller du som deg selv, rettere sagt dykkeren du skaper og døper i starten av spillet. Så får du en rask opplæring i det grunnleggende av marinbiologen Cathrine, en marinbiolog som for øvrig ikke kan svømme (!). Likevel har denne landkrabba uhyre mye kunnskap om det som skjer under overflaten. Spillets svært spinkle historie er også spunnet rundt din venninne, men her er det uansett dykkingen som står i fokus – ikke en redningsvestkledd kvinne i nød.

Du befinner deg utenfor en øy ved navn Manaurai, der korallrevene er vakre og innbydende for marine livsformer. Seilbåten Gabbiano er ditt hovedkvarter, og her er mulighetene mange. I kabinen kan du motta e-post, samle bilder av fisk, bytte utstyr, og navigere fartøyet – dette er Gabbianos hjerte. Bak på båten har du treningsfasiliteter for dine kjældyr. Du kan nemlig skaffe deg delfiner som du kan lære triks, noe vi kommer mer innpå senere i omtalen. Foran på båten ligger flerspillermulighetene for dine føtter. Man kan invitere eller reise over til andre spillere for å dykke sammen – om man har hverandres vennekoder, da.

For det er dykkingen som er det aller morsomste i Endless Ocean. Selv om du når som helst kan hoppe i havet, er dykketurene som oftest oppdragsbasert. Du må ta guidede turer, finne tapte gjenstander, eller ta bilde av en viss type fisk. Slike oppdrag får du på e-post, og gir en motivasjonsfaktor for dykkingen. Likevel er det utforskningen som er det mest interessante. Her er det nemlig rundt 120-140 ulike arter som skal oppdages. Måten du gjør dette på er rett og slett å være snill med fiskene. Du peker deg ut fisken du vil studere, og klapper den. Alternativt kan du prikke på den med fingeren, eller gi den litt mat.

Cathrine er stum og har vannskrekk, men marinbiologen har likevel flere nyttige tips på lager.

Etter en liten stund blir «offerets» identitet klar, og du får vite hvilke fiskelag du har med å gjøre. Denne informasjonen legger seg også i en stor loggbok som finnes om bord i båten. Dermed har du hele tiden oversikt over hvor mange arter du mangler for å ha en komplett samling. Selve opplevelsen ved å svømme rundt med masse livlige skapninger er terapi i vintermørket vi har over oss nå. Man kjenner nesten det varme vannet rundt seg, og fiskenes bevegelser og oppførsel er naturtro. Dessuten er det helt fantastisk å henge seg på en diger knølhval utover mot dypet, selv om jeg neppe hadde turt det i virkeligheten.

Fiskebibliotek

Etter hvert som du utforsker området rundt Manaurai får du et voldsomt bibliotek med sjødyr. Hvis du vil kan du putte dem alle i et gigantisk akvarium litt utover i spillet. Du bestemmer miksen, og her kommer alle godt overens. Hammerhai og småfisk går hånd i hånd i vårt hippieakvarium. Dette gir deg også en god mulighet til å studere fisken nærmere, selv om du ikke vil få noe mer offisiell informasjon om artene.

Ute til sjøs kan du nemlig samle inn store mengder data om fiskeslagene. Igjen handler det om å tilbringe tid med dyrene, klappe dem og gi dem mat. Jo mer tid du investerer, jo mer skriftlig informasjon får du. Nå spørs det hvor interessant dette er i lengden. Jeg synes i hvert fall ikke det er spesielt viktig med tre siders informasjon om hver bidige skapning i havet, men jeg kan tenke meg at perfeksjonister vil låse opp alt som opplåses kan.

Delfiner er glade og lærevillige i Endless Ocean.

Delfiner er smarte og søte, og i Endless Ocean kan du ha en slik som ditt private kjæledyr. Du kan trene opp delfinene dine fra akterdekket på Gabbiano, og hele tiden notere rekorder i skruhopp, halefinnegange og synging. Jeg tar stadig vekk med min delfin, kjærlig døpt Cunt, på dykketurer også. Cunt følger som regel etter meg overalt, og når hun forsvinner er det bare å blåse i undervannsfløyta, så kommer hun svømmende.

Som en del av den tidligere nevnte historien er det også visse steder man må dykke etter gjenstander, og noen av dykkestedene er et spennende skue. Undervannshuler er spesielt interessante, her finner du ofte nye arter og gjenstander. Du kan nemlig zoome inn på havbunnen og koraller for et nærmere titt, og da hender det at du finner ting man normalt ikke ville fått øye på.

Selv om Endless Ocean er koselig og avslappende, blir det rett og slett slitsomt ved lengre spilløkter. Det vil si, spillet er litt søvndyssende. Det er en øvre grense for hvor interessant det er å finne nye fisk og gjenstander. Dessuten er havet vi svømmer i alt for fredelig. Jeg savner litt mer dramatikk til tider, slik som skumle fisker og hendelser – og hvorfor blir jeg stoppet når jeg dykker ned i dypere farvann? I tillegg kunne det vært en idé med et lite rollespillelement når det kommer til utstyr. Du låser nemlig hele tiden opp nytt dykkerutstyr, men nytteverdien er konstant – dermed er bytte av svømmeføtter og våtdrakt rent kosmetisk. Du svømmer verken raskere eller smidigere.

Haiketur med hval er avslappende.

Pent dyp

Selv om Endless Ocean er langt i fra endeløst, her svømmer du tross alt rundt på et relativt lite område, er det en flott opplevelse å befinne seg under havoverflaten. Fine korallrev, yrende liv og pen lyssetting sørger for at du virkelig føler deg tilstede under vann. På dekk er ikke grafikken like overbevisende, men det gjør ikke så mye. Både dykker og fisk har troverdige animasjoner og bevegelsesmønsteret er naturlig og realistisk. Du kan også velge to kameravinkler, enten tredjeperson eller førstepersons dykkespill.

Det er som kjent ganske stille under vann, så lydbilde i Endless Ocean er svært begrenset. Selv under dialoger med gjester og Cathrine på båten er det helt stille, med unntak av et måkeskrik eller to. Musikken løfter heldigvis helhetsinntrykket, og bidrar til at den avslappede stemningen beholdes når du dykker. Enkelte ganger kjører man til og med på med enda mer stemningsfull musikk, i beste Enya-stil. Det er vakkert men kanskje litt vel pompøst.

Hvis du blir lei av å dykke alene, kan du ta i bruk flerspillermulighetene foran i båten. Her kan du nemlig åpne for at andre kan besøke din båt, eller du kan dra over til en kompis’ farkost – alt takket være det velkjente internettet. Etter å ha delt vennekoder kan dere vimse litt rundt på dekket før turen går ned i dypet.

Delfinene er med på det meste, også under vann.

Denne modusen har begrensede kommunikasjonsmuligheter via fjernkontrollen, og det blir raskt slik at man bare virrer rundt hver for seg. Jeg og kollega Kent William Innholt ble raskt separert selv om vi brukte mobiltelefon under hele eksperimentet, men det kan også ha sammenheng med at vi begge er noen rotehuer. Du kan også bruke en undervannspenn til å skrive beskjeder i vannet, noe som var morsomt i omlag fem sekunder.

Konklusjon

Endless Ocean er avslappende og søvndyssende på én og samme gang. Det er morsomt å kunne svømme rundt og registrere ulike fiskearter, samtidig som du har med deg en delfin du selv har trent opp i ymse kunster. Stemningen er god og miljøene vakre. Kanskje jeg er en smule rastløs, men Endless Ocean er ikke noe som kan holde på oppmerksomheten min over lengre perioder. En dykketur i ny og ne er greit, men ved lengre økter merker jeg at øyelokkene blir tunge. Kanskje er det musikken eller den friske sjøluften som gjør det, mer action hadde uansett vært fordelaktig. Hvis du ikke har råd til et sexy akvarium er dette likevel å anbefale, men da må du ikke ha vannskrekk.

Siste fra forsiden