Kommentar

Entelechy-skandalen

Entelechy-skandalen var fryktelig, men hvordan kan vi arbeide i tiden fremover?

Alle har et ansvar for at dette ikke skal skje, mener vår skribent Kristian Fjeld.

Hva kan vi lære av Entelechy-skandalen?
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

Tidenes jukseskandale var fredag et faktum. Spillere, som utgjør nesten et helt lag, har gjennom en hel sesong systematisk gått inn for å jukse eller vært medvirkende på å jukse seg til triumf.

Det har resultert i en seier under The Gathering og en rekke triumfer i King of Nordic. I Telenorligaen var de tapende finalist, mens under OffroadLAN og HadeLAN og ble det henholdsvis en andre- og tredjeplass. Det bør likevel nevnes at spillerne ikke jukset under sluttspillet av Telenorligaen, selv om de innrømmet at fordelene ble brukt i det innledende seriespillet.

LES OGSÅ: – Nærmest umulig å jukse

Det hele er flaut og latterlig, og jeg sitter med en sterk bismak når jeg reflekterer rundt den verste hendelsen i Telenorligaens historie. For noe har gått oppriktig galt og dette har ødelagt for så mange.

Dette er den mest profilerte saken Telenorligaen har vært borti hittil. Men hva med kampene som spilles nedover i divisjonene? 1. divisjon utgjør bare en liten del av en enorm plattform. Hvis noen jukser i toppen, hvordan er det så med de utallige kampene ellers?

Er systemet bak tilstrekkelig nok?

Systemene og programmene som skal forebygge juks er blitt utdatert. Spillerne kunne gjøre som de ville på både FACEIT og ESEA. Systemer som anses for å være bedre enn EasyAntiCheat som Telenorligaen innførte i februar i fjor. Om systemene til FACEIT eller ESEA hadde blitt brukt i Telenorligaen, hadde det i dette tilfelle ikke utgjort noen forskjell.

LES OGSÅ: Telenorligaen sparker ut alle som har jukset hos FACEIT

For å legge et tilstrekkelig grunnlag for en utestengelse må det eventuelt finnes alternative bevis, skaffe en innrømmelse eller dømme spilleren på demo. I dette tilfelle ble de to førstnevnte fellende for spillerne i Entelechy.

Lagkaptein i Kingpins, Anders «aNdz» Kjær kan overfor undertegnede bekrefte at han i løpet av sesongen la inn en klage på en av Entelechy-spillerne, uten å få medhold. En avgjørelse som nå viser seg å være gal.

Ut fra dette er det tydelig at kompetansen på dette området bør heves. Men på hvilken måte? På hvilken måte er ikke kompetansen tilstrekkelig? Å dømme en spiller på demo er fullstendig skjønnsbasert og krever kompetanse deretter. Hva som kan avfeies som naturlig, hva som er mistenksomt og hva som er direkte åpenbart er et grenseskille som ikke alltid er like enkelt å bedømme etter. Her må det en diskusjon til.

Jeg tror det også vil virke bedre å legge grunnlaget til rette for en avgjørelse. Et opptak av kommunikasjonen i kampen vil kunne vise til hva spillerne vet og ikke vet før et valg foretas. Hvilke andre tiltak vil være med på å bedre fundamentet til administratorene når det skal foretas et så viktig valg?

Vi har sett tidligere at en avgjørelse har fått feilaktig utfall. Haakon «Radifaction» Tholo ble først dømt for juks, for deretter å bli frifunnet av klageorganet. I dette tilfellet var også flere i miljøet overbevist om at Tholo brukte hjelpemidler. De fleste av disse er i dag overbevist om at riktig avgjørelse til slutt ble tatt, men dette viser hvor viktig det er med et organ bak, som kan overprøve avgjørelser, både før og etter anke.

Det er utrolig viktig med et slikt system, nettopp for å unngå feil avgjørelser. Hvor ødeleggende hadde det ikke vært for Tholo sin karriere dersom han skulle ende opp med å bli feilaktig dømt?

Les også
777 til topps i Telialigaen våren 2022

Det jeg derimot finner uklart er hva de juridiske konsekvensene er når slike hendelser inntreffer? Dette er et spørsmål jeg tror miljøet vil ha svar på. Kraftige konsekvenser etter slike brudd på reglementet vil virke preventivt. Dersom konsekvensene er store, vil spillerne som overveier å ta i bruk juks, ikke gjøre dette i frykt for nettopp å bli hardt straffet.

Alle har et ansvar

Men ansvaret ligger ikke ene og alene på Telenorligaen. Her kan også King of Nordic, spillerne og alle de andre arrangørene og klubbene som har hatt noe med disse spillerne å gjøre, ta grep.

Diskusjonen som nesten til enhver tid flyr i øst og vest på sosiale medier er ofte ikke like konstruktiv og hensiktsmessig. Jeg tviler absolutt ikke på intensjonene til de som tar del i debatten, men denne må i fremtiden holdes saklig og konkret, og bli tatt i de riktige kanalene. Noen ganger er det kanskje bedre å sende en e-post direkte til arrangør i stedet for å henge ut noen via sosiale medier.

LES OGSÅ: Unggutt lurte over 5500 Counter-Strike-juksemakere til å bli utestengt av Valve

Leder for Telenorligaen, Tor-Steinar Nastad Tangedal har varslet en omfattende utredning den kommende uken, og debatten som må tas i ettertid er lang og tung, men særs viktig.

Både vi som miljø, men også de turneringsansvarlige må ta grep. Slike saker har vi ikke plass til og dette er ødeleggende for det arbeidet som legges ned. Vi må i tiden fremover hjelpe arrangørene i sitt arbeid, som på sin side må legge ned ressursene i arbeidet.

Jeg ønsker debatt, men den må holdes saklig og konkret. Tiden fremover blir utvilsomt veldig viktig.

Redaksjonen i Gamer.no er ikke ansvarlig for driften eller beslutninger tatt av Telenorligaen. Redaksjonen har ikke innflytelse på avgjørelser som tas av Telenorligaen, og Telenorligaen har ikke innflytelse på redaksjonelle avgjørelser.

Redaksjonen i Gamer.no har valgt å ikke ha kommentarfelt på saker som omhandler denne hendelsen. Vi gjør dette fordi vi ikke har ressursene til å kontinuerlig moderere identifisering av involverte. Gamer.no er ansvarlig for alt som er publiseres på nettsiden – inkludert kommentarfeltet.

Siste fra forsiden