Feature

Starfield - fem tips

Fem tips til deg som skal ut på romferd i Starfield

Vi hjelper deg med å bli klar for spillet - helt spoilerfritt.

Her går det unna!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Bethesdas nye massive romeventyr er endelig på plass på Xbox og PC, og med 1000 planeter å lande på er det en hel haug av ting man skal få gjort. Så mye, faktisk, at det kan være vanskelig å finne stien eller skjønne hva man burde gjøre i hvilken rekkefølge. Etter nærmere 100 timer under beltet er vi klare for å hjelpe deg på veien og gi deg våre fem tips til hvordan du kan nyte denne opplevelsen på best mulig måte.

Vær deg sjæl

Å showe opp i stil koster!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

På tross av hva noen kommentatorer anbefaler eller sier «må gjøres først», anbefaler vi rett og slett å bare gjøre som du vil. Som et massivt sandkassespill byr Starfield på en hovedfortelling side om side med alt annet av oppdrag og aktiviteter, og å leve seg inn i et stort spill som dette kan fort bli vanskelig hvis man bare har ett mål i tankene – som for eksempel å fullføre hovedoppdragene før alt annet. Om noe anbefaler vi å gjøre det som føles riktig for deg, for bare du kan vite om det å være en tilfeldig person på gata – som gjør galaksen litt bedre eller verre med – føles bedre enn å være «den utvalgte» som gjør de samme oppgavene.

Kanskje er du en som liker å ikke ha noen som forteller deg hva du skal gjøre i det hele tatt, men foretrekker å reise fritt så raskt du kan. Eller kanskje vil du helst få med deg spillets store hovedmysterium før du slår deg helt løs.

Alt vi ber deg om er; ta deg tid, ikke stress, og ikke føl at du «må» gjøre noe før du faktisk føler at du, vel, må.

Ikke alt som glitrer er gull

Noen som vil ha fiber? Nei? Kast eller selg før det tynger deg ned!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

En av de kuleste tingene i Bethesdas åpne verdener er at du kan plukke opp og ta med deg de fleste gjenstandene du finner. Kanskje er det våpen som gir deg ekstra slagkraft, kanskje er det en spesielt verdifull gjenstand du kunne tenkt deg å selge på et senere tidspunkt, kanskje er det en ressurs du bare ha med deg fordi du tror du får bruk for den i løpet av de neste 50 timene, eller kanskje, bare kanskje, er det søppel som for det meste kommer til å ta opp plass i sekken din. Faktisk er det ganske stor sjanse for at vi snakker om sistnevnte.

Det er nemlig en hel haug med dritt og juggel du finner liggende og slenge rundt omkring i verdensrommet, og det er viktig å vite at selv om det kanskje ser verdifullt ut i øyeblikket, får du kanskje i utgangspunktet en tredjedel av det varen er verdt fra butikkeierne. Når Starfield også gir oss minimalt med plass i sekken – og overraskende lite bagasjerom på flyet – er det lurt å tenke litt over hva man tar med seg ute på tokt i begynnelsen av spillet.

Velg de riktige ferdighetene

Denne anbefales på det sterkeste å velge så tidlig som mulig.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

I begynnelsen av Starfield får du velge dine tre første ferdighetspoeng. Disse blir senere tilegnet ved å nå hvert nytt nivå, som betyr at det kan ta tid mellom hver oppgradering. Tingen er at Starfield gjemmer visse viktige aspekter bak disse poengene, noe som gjør det enda viktigere å velge evner som er låst bak disse.

Vi anbefaler å låse opp Boost Pack Training, som faktisk vil la deg bruke jetpacken du får tidlig i spillet. Uten den får du nemlig ikke hoppet litt ekstra langt. Med Piloting-evnen åpner du opp evnen til å bruke ditt romskips «thruster»-motor, som kan gi deg mye mer spillerom og manøvreringsevne i kampens hete. Og du faktisk låse opp «stealth»-ferdigheten for å kunne snike som du pleier. Hvis du ikke har den, har du nemlig ikke peiling på når fiendene ser deg eller ikke, og du er også mye lettere å få øye på.

Skal du ha de ordentlig kule skipene, trengs det enten penger, ferdigheter, eller begge to!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

En verdig nummer 4 er «security», som lar deg åpne enda litt vanskeligere låser. For om det er noe vi vet om kistene og kassene i Bethesda-spill, så er det at det gjemmer seg en hel del verdisaker bak lås og slå.

Med andre ord er fundamentale evner knyttet til dette nivåsystemet, og det gjelder å velge riktig avhengig av hva slags figur du spiller som.

Så var det de ressursene da

Starfield innehar en hel haug med forskjellige ressurser, fra organisk materiale til alskens metaller og menneskeskapte produkter. Det er selvfølgelig en grunn til at disse finnes, og det er ikke bare for å gjøre det vanskelig å administrere hvor mye du kan bære på.

I Starfield kan du nemlig bygge utposter på fremmede planeter, modifisere våpen, lage mat og medisin, og mer. Det er rett og slett veldig mye man kan gjøre med ressursene sine, men det betyr ikke at man nødvendigvis gjør noe som helst annet enn å bære på dem time etter time.

Det finnes mye kult der ute, men kunsten er å velge og vrake.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Hvis du har tenkt å holde på med disse duppedittene, kan det derfor være lurt å ha et mål i tankene. Skal du faktisk bli god i å oppgradere våpen? Da må du ikke bare ha ressursene, men også ferdighetene låst opp. Med andre ord kan det være nyttig å enten pakke vekk eller selge ressurser du tror kan være nyttige på et tidspunkt, men som du egentlig ikke bruker. På samme tid og helt omvendt, kan det være lurt å spisse seg inn på et eller to felt og fokusere på disse, slik at ressursene man finner – og tar vare på – faktisk kommer i bruk i løpet av en rimelig tidsramme. For hvis ikke, kan du banne på at du kommer til å streve med tung bæresekk altfor ofte.

Det koster å være kar

Det er mye som pirrer lommeboka i Starfield, men i de innledende timene er sjansene store for at du verken har penger eller skjorta de koster. Både våpen, utstyr og store romskip kan virke langt unna de første 10-20 timene, men er du flink til å prioritere er de nok nærmere enn du tror. Å gjøre diverse oppdrag gir deg nemlig relativt store belønninger både i form av penger og erfaringspoeng, og det tar ikke lang tid før du plutselig sitter på en liten formue. Ta også i betraktning at oppdrag gjerne tar deg i retning fiender som sitter på verdisaker, og at du også dermed får med deg et godt bytte på veien.

New Atlantis har mye forskjellig - oppdrag, butikker, you name it.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

For eksempel finnes det veldig mange av de samme våpnene i Starfield, men du trenger jo egentlig bare ett av gevær type X til enhver tid. Derfor kan det være nyttig å ofte reise ut på tokt, men å komme tilbake til en butikk hvor du selger fra deg det du egentlig ikke trenger så ofte som mulig.

Bonustips

Er det noe du synes mangler med Starfield, eller noe du tenker kunne ha blitt gjort enda bedre? Om du er på PC kan du sjekke ut Starfields side på Nexus Mods, der moddere allerede nå holder på med å forvandle spillet til de egendefinerte og unike opplevelsene som blant annet Skyrim har nytt av i over et tiår.

LES OGSÅ: Starfield har allerede fått det kraftige modifikasjonsverktøyet Script Extender »

Starfield er så mangt, men aller mest er det bare veldig, veldig mye. Det kan være enkelt å gå seg vill eller å ikke skjønne hvorfor den kule jetpacken du nettopp fikk ikke funker, men med våre tips håper vi du er i det minste bittelitt bedre utrustet på din ferd blant stjernene.

Lykke til!

Siste fra forsiden