Anmeldelse

FIFA Street

Fire spillere på hvert lag, ingen regler, èn ball og et utrolig repertoar av urealistiske triks. EA Sports Big gir deg sin tolkning av "det vakre spillet" i FIFA Street.

Side 1
Side 2

Hvis du husker SSX-spillene, så vil du ha en anelse av hva som venter deg i FIFA Street. Ekstreme overdrivelser er nøkkelordet, stjernespillere vil gjøre ting de neppe klarer på den grønne gressmatta i virkeligheten. Nå befinner stjernene seg riktignok i fotballbinger på asfalt og grus det meste av tiden i dette spillet, noe som passer perfekt til å demonstrere halsbrekkende stunts på nært hold. Taktikktavlen er kastet ut av vinduet, i FIFA Street handler det 100 prosent om underholdning. Så hva venter du på? Trekk ut på gatene, og ydmyk din motstander.

Unik underholdning
Før du kaster deg ut i fotballens galeste hjørne kan det være nyttig å se den gode treningsvideoen som er tilgjengelig på startmenyen. Her får du gode tips om hvordan du skal makte å utklasse din motstander både offensivt og defensivt. Når du setter i gang kan du velge mellom hurtigstart, treningskamp og kampanjemodusen "Rule the street". Treningskamper er mest aktuelle i begynnelsen, her kan du sette teori fra videoen ut i praksis på banen. Denne delen fungerer greit som nettopp trening, men som flerspillerdel er den noe tynn. Du kan kun velge mellom et fåtall landslag, noe som foringer dybden og varigheten når det gjelder flerspiller. Spillet har nemlig ikke støtte for nettverkspill, så dette er den eneste sosiale underholdningen du vil få servert.

Kampanjemodusen er på mange måter spillets pulserende hjerte, og her står utfordringene i kø. Når du starter må du lage din egen spiller, gjerne deg selv om du går rundt med en hemmelig stjernespillerdrøm. Du kan forme og kle på ham akkurat som du vil, dermed blir spilleren virkelig unik. Denne spilleren er både trener og kaptein for laget ditt, et lag du døper, velger drakter og klubbmerke for. Ingen kan vinne alene, derfor må du plukke ut en passende spillerstall. I den spede begynnelse er det ikke store navn som vil blø for drakten din, men de gjør en god jobb mot lag av samme kaliber som ditt eget.

Når du skal spille i kampanjemodus er det to muligheter som er åpne for deg på hver bane. Enten uoffisielle kamper eller en turnering. De uoffisielle kampene går til fem mål og er god trening, i tillegg til at du tjener både valuta og rykte. Rykte gjør at du hele tiden blir ansett som bedre av dine motstandere, og dermed får større respekt og utfordringer. Turneringer er noe enhver fotballspiller drømmer om å vinne, og i FIFA Street vil du få denne gleden ofte. Du starter i kvartfinalen og spiller to ganger tre minutter. Kommer du til finalen blir omgangene forlenget til fem minutter, noe som tidvis virket litt unødvendig langt. Spesielt tidlig i spillet er det å vinne rett og slett for enkelt, uavhengig av vanskelighetsgrad. Det er ikke spesielt moro å spille en fem minutters andreomgang om du leder 8-1 ved pause. Vinner du en turnering er gevinsten stor både finansielt og ryktemessig, i tillegg til at nye baner låses opp.

Triks deg til suksess
Opptil ti baner rundt omkring i verden kan bli tilgjengelig for deg i FIFA Street, alle med ulik design og andre særegenheter. Uansett hvor du spiller er muligheten for å bruke veggene godt integrert i spillet, og gir deg en ekstra dimensjon i spillopplevelsen. Et lite skår i gleden er det allikevel. Du kan nemlig bruke veggen der den ikke eksisterer, noe som unektelig ser litt tåpelig ut. Det kan virke som et usynlig energifelt er spunnet rundt bingene, og ballen spretter villig ut fra ingenting. Jeg kan forstå at det er et grep for å skape en mer sømløs og intens spillopplevelse, men var det virkelig ikke noen annen måte å løse dette på?

For å kunne avansere i spillet er det to ting som er sentrale, nemlig valuta ("Skill Bills") og et voksende rykte. Begge får du ved å spille kamper, og her hjelper det ikke bare å vinne. Dess flere triks du utfører og flere mål du scorer dess mer "verdt" er seirene. "Skill Bills" kan brukes til så mangt; du kan oppgradere ferdighetene til din spiller, betale inngangsprisen til turneringer og "kjøpe" nye spillere. Overgangsmarkedet i FIFA Street er slik det burde være i virkeligheten. Vil du ha en spiller må du riktignok først betale en gitt sum, men deretter må du slå laget hans i kamp. Hvis du vinner, blir han gladelig en del av ditt mannskap. Jeg savner litt større konsekvenser av å tape, for eksempel at du selv mister en av dine nøkkelspillere.

Kampene er intense og fartsfylte opplevelser, med det nevnte tekniske repertoaret i sentrum. Hver gang du utfører triks vil du får en poengsum om du lykkes. Denne poengsummen brukes til å fylle opp en stripe øverst på skjermen, og når denne er full kan du utføre en såkalt "Gamebreaker". Dette er i grunn en superavslutning i sakte film som nesten garantert vil gi deg mål. Skulle du mot formodning treffe en spiller istedenfor nettet, vil han ligge og vri seg med smerter i flere sekunder. Når du blir riktig god kan du utføre kombinasjoner av triks, og dermed oppnå disse superskuddene med hyppigere mellomrom.

I FIFA Street er det mye å ta seg til også utenfor fotballbanene. Gatekulturen har et sterkt fokus på klær, og du har en mengde plagg å velge mellom for dine fotballstjerner. Alle på laget trenger slettes ikke å gå likt kledd, det viktigste er at de ser hippe ut. Utover i spillet vil flere og flere plagg låses opp, kulhetsfaktoren blir stadig mer fremtredende. Min spiller er blant annet iført en tøff Nikecap med matchende solbriller, og jeg kan tenke meg han ville vært en av gatas "topdogs" i virkeligheten.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden