Dreamhack Winter 2016

Fire busslass med norske e‑sportelever dro på Dreamhack i helgen

– Noe av det feteste man kan oppleve, sier kapteinen på det norske laget som vant BYOC-turneringen.

Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

JÖNKÖPING (Gamer.no) – Dette er en fast tur for oss på Namdals, og i fjor satt vi sammen med Buskerud. Da ble det bare naturlig for oss å høre med de resterende skolene om de ønsket å være med i år, forteller Kenneth Gaupseth, lærer ved e-sportlinja til Namdals folkehøgskole i Nord-Trøndelag.

Resultatet av initiativet ble fire skoler og over 100 e-sportelever på busstur til Dreamhack Winter – verdens største dataparty. I tillegg til Namdals og Buskerud, var også e-sportlinjene til Vefsn i Nordland og Bjerkely i Hedmark representert i Jönköping i helgen, samt to nysgjerrige lærere fra en planlagt e-sportlinje på Nordmøre.

Ved å reise til Dreamhack får elevene oppleve spillkulturen og møte idolene sine, enten de er profesjonelle spillere eller streamere. I tillegg er det en god arena for å måle krefter mot andre lag i en rekke turneringer. Skolene deltok med lag i turneringene for Counter-Strike, League of Legends og Overwatch.

LEAGUE OF LEGENDS-VINNERE: Chris «Criiix» Gyldenås (nummer to fra venstre) og resten av League of Legends-laget til Buskerud folkehøgskole vant både hoved-BYOC og dag 2-BYOC på Dreamhack Winter.
SollieFoto.se

Vant tre BYOC-turneringer

Chris «Criiix» Gyldenås (21) er andresårselev ved Buskerud folkehøgskole og kaptein for BX3s andrelag i League of Legends i Telenorligaen. Han har spilt strategispillet i snart seks år, men det var først for to år siden Holmlia-gutten begynte å ta det hele mer seriøst. Gyldenås reiser hjem fra Dreamhack Winter med seire i to av BYOC-turneringene, og er tydelig på at dette er en uvurderlig opplevelse for ham selv og sine lagkamerater.

– Dette er noe av det feteste man kan oppleve. Alle turneringene og alt som foregår skaper mye motivasjon og inspirerer veldig. Det er mye her man kan ta med seg videre i livet, forteller jungleren til Gamer.no.

KLUBBLØS VINNER: Simen «Dressmann» Krogstad Trondsen (19) spilte på Overwatch-laget som vant hoved-BYOC.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

– Her møter man alt fra nordiske til internasjonale e-sportutøvere som har lyst å vise seg fram, vinne, ha det gøy og kanskje oppfylle en drøm. Man får utrolig mye positiv erfaring både spillemessig og personlig. Dette er en genial måte å få sosialisert med andre folk, få navnet sitt ut i verden og skape kontakter.

Overwatch-laget som vant hoved-BYOC på Dreamhack Winter bestod av tre elever fra Buskerud folkehøgskole. Simen «Dressmann» Krogstad Trondsen (19) er en av dem, og han forteller at det å være sammen på denne måten er en solid «boost» for forholdet mellom spillerne.

– Det var også veldig gøy å vinne. Det ga meg økonomisk støtte til ny PC, og en del mediaoppmerksomhet som er fint for en klubbløs spiller, sier han ubeskjedent.

Spiller bedre enn de gjør hjemme

Buskerud folkehøgskole har de siste par ukene hatt besøk av Nicolai Kristian Jacobsen (20), bedre kjent som «Noti» eller «Noticimus» i e-sportmiljøet. Den joviale nordlendingen har vunnet en rekke turneringer i Norge og har lang erfaring på konkurransenivå i både Hearthstone og StarCraft. Som gjestelærer tok han bussen til Dreamhack sammen med elevene, og fungerte som mentor før, under og etter kampene.

MENTOR: Nicolai Kristian Jacobsen har fungert som mentor på e-sportlinja til Buskerud folkehøgskole de siste ukene.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no
Les også
Anmeldelse: Overwatch

– Det å få delta på en turnering som dette gir spillerne veldig stor personlig fremgang. Dette er jo spillere som har fokus på å bli best og forbedre seg selv på alle mulig måter, og det er på LAN det starter. Det er den enkleste måten å kultivere og vokse som spiller, sier han til Gamer.no.

– I en situasjon der du ikke er hjemme er det mange og helt andre variabler å ta hensyn til – og det må man bare bli vant med. Det føler jeg også at elevene har fått til veldig bra, de er tilpasningsdyktige. I tillegg har mange av elevene spilt bedre her enn de gjør hjemme. Det får motivasjon og driv til å presse seg til et høyere nivå.

Syver «D4rkZelda» Natvik (19) fra Besatt eSport er klassekamerat med «Criiix». Top Lane-spilleren har nesten fem års erfaring med League of Legends, og forteller at han ønsket å bruke et år på folkehøgskole for å prøve å satse på e-sporten. Natvik kjenner seg godt igjen i beskrivelsen til gjestelæreren. Nordfjordingen blir alltid inspirert av å ha folk som ser på når han spiller.

– Det er en deilig følelse å ha folk rundt deg, kjenne stemningen. Man har det alltid i bakhodet og presser seg selv ekstra hardt. Her på Dreamhack lærer vi mye om utholdenhet og det å sitte i et annet miljø å konkurrere. Skal man bli bedre må man bli vant til å ha folk rundt seg.

Bygger viktig kontaktnettverk

SLIK GIKK DET MED ELEVENE FRA NORSKE FOLKEHØGSKOLER:

Vis mer

1. plass BYOC Overwatch (hoved) *
1. plass BYOC LoL (hoved)
1. plass BYOC LoL (dag 2)
3./4. plass BYOC CSGO (hoved)
5. plass i BYOC LOL (hoved)
9.-12. plass BYOC CSGO (hoved)

* Mikslag bestående av tre spillere fra Buskerud folkehøgskole og tre Dreamhack-deltakere.

I tillegg til det sportslige utbyttet er ikke Natvik i tvil om at det er sosiale gevinster av å være på et arrangement som dette.

– Man møter masse folk, knytter kontakter og snakker med personer som har noe å formidle. Gjerne mennesker med et annet syn på e-sporten enn deg selv. Da er det interessant å finne ut hvorfor man tenker forskjellig. Man blir vant med å snakke med folk og sosialisere, og det er viktig i e-sporten. Du møter aldri to personer som ser likt på alt, og det må man bli vant til å forholde seg til.

Gjestelærer Jacobsen trekker også frem det sosiale utbyttet når vi prater med ham på LAN-gulvet.

– Mange av elevene har snakket med managere for topplag. Nettverking er veldig viktig både for meg og elevene. Du får veldig mye ut av det, og i hvert fall i lagspill er det utrolig viktig å ha et godt nettverk. Hvis man ikke har det, er det vanskelig å bli kjent eller plukket opp av et topplag. Da må du ha et latterlig stort talent som overgår alle andre. Dreamhack er et bra sted å lære å bli mer sosial komfortabel.

Drømmer om å selv sitte på hovedscenen

INSPIRERT: Trym Jalling er en av mange som ble inspirert av å være på Dreamhack i helgen.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Blant elevene fra den nyoppstartede e-sportlinja på Vefsn folkehøgskole finner vi 19-årige Trym «Tryminator» Jalling. Han spiller for øyeblikket Mid Lane i League of Legends, men etter at skoleåret startet i august har han skiftet rolle i spillet tre ganger. Jalling har for øyeblikket ikke noe fast lag utenom skolelaget, og besøket på Dreamhack er hans andre LAN-opplevelse noen gang.

– Vi kom hit for å konkurrere og se hvordan vi kunne måle oss med de andre som var her, men også ha det gøy og få oppleve et så stort LAN. Her får vi erfaring i hvordan det er å spille i en turnering der du må sitte i veldig mange timer og prestere kontinuerlig på et høyt nivå.

Laget hans, Toppen Esport, endte på en respektabel femteplass i BYOC-hovedturneringen. Langt bedre enn han selv hadde trodd på forhånd.

– Jeg forventet å bli knust i alle kampene. Da er det deilig å se at vi kunne spille på nivå med de beste også, ikke bare bli rullet over i 20 minutter. Det er dritkult å måle hvordan man ligger an, sier han entisuastisk.

– Det er veldig inspirerende å være her. Jeg vil jo gjerne være på den store scenen selv, og ser for meg hvordan det er å sitte der, nervene de første gangene, høre folk juble i det du gjør noe bra.

Siste fra forsiden