Anmeldelse

Fire Chief

Brannfolk har nytt godt av en kraftig popularitetsbølge i de senere årene, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på det spennende og utfordrende yrket de har. Nå har du sjansen til å oppleve brannfolkenes verden på nært hold.

Side 1
Side 2
Side 3

Unødvendige komplikasjoner
Kontrollsystemet er stort sett standard for sjangeren. Mennene dine kontrolleres på samme måte som soldater i vanlige sanntidsstrategispill, bare at våpnene deres består av brannslukningsapparat, og fienden deres er flammer. Fire Chief inneholder likevel en viktig forskjell, nemlig måten biler kontrolleres på. I stedet for å klikke på en bil og så klikke på det stedet du vil at den skal kjøre, må du "dra" den dit ved å holde inne musepekeren. Så fremt det er mulig kjører den i en rett linje mot det punktet musen peker på. Bilene oppfører seg realistisk, og kan ikke snu på en femøring (slik biler og andre kjøretøy på en magisk måte ser ut til å kunne i svært mange andre spill), defor hvis det er trangt om plassen må du selv snu og vende på bilen for å få den fram.

Dette betyr at du selv må finne fornuftige ruter for bilene dine, noe som i utgangspunktet høres ut som en grei idé. Problemet er bare at det blir alt for mye detaljstyring, og bilene har alt for lett for å sette seg fast slik at du må rygge og snu på dem. Dette tar tid, og tid har du generelt svært lite av. Hadde mennene dine oppført seg halvveis fornuftig på egenhånd hadde det kanskje ikke gjort så mye å måtte bruke så lang tid på å flytte en bil fra et punkt til et annet, men brannmennene i Fire Chief er dummere enn folkene i Brigaden på NRK.

Brannmennenes problem er at de ikke tar initiativ på egenhånd. Det kan brenne lystig to meter fra dem, og de står og titter på flammene som om de er hypnotisert. Når du beordrer dem til å slukke en brann vil de selvfølgelig gjøre det, men når de har fått slukket flammen i den umiddelbare nærhet ser det ofte ut til å være vanskelig for dem å forstå at de må flytte seg litt for å fortsette jobben. Hvis du har beordret en stor gruppe menn til å slukke en rimelig stor brann tar det ikke lang tid før halvparten av dem står og sturer mens flammene sprer seg rundt dem.

Nå er det heldigvis slik at du aldri har særlig store mannskaper på en gang. Derfor blir ikke brannmennenes elendige intelligens så ødeleggende som den kunne ha blitt. Det er likevel et problem som ikke burde ha vært der, og som skaper trøbbel i de mest hektiske situasjonene. Et relatert problem er at når brannfolkene går tomme for brannslukningsskum, må du manuelt beordre dem til å fylle opp apparatene ved tankbilen din, og så manuelt sende dem tilbake igjen. Det hadde vært mye bedre om de kunne ha gjort dette automatisk. I rettferdighetens navn må det imidlertid sies at stifinningsrutinene ("pathfinding") generelt fungerer helt utmerket, noe som kommer svært godt med i de kompliserte miljøene spillets oppdrag foregår i.

Tvilsom skripting
Flammene oppfører seg halvveis dynamisk, og halvveis skriptet, og de oppfører seg generelt ganske realistisk. På tørt gress sprer de seg for eksempel raskt, samtidig som det tar kort tid før gresset brennes opp og flammene slukkes igjen. Andre ting, som trær, brenner mye lengre, og enkelte ting eksploderer etter å ha vært utsatt for flammer en stund. Det er mulig å til en viss grad forutse flammenes spredning, noe som blir viktig når du velger hvor du skal sette inn ressursene dine.

Dessverre ødelegges realismen ofte av skriptingen. Flere ganger har jeg slukket alt av brann rundt på kartet, bare for å se forutbestemte brannsteder blusse opp igjen når neste del av oppdraget starter. Spillet antar rett og slett litt for ofte hvilken rekkefølge du gjør tingene i, og når du gjør ting i en annen rekkefølge skapes det problemer. Dessuten er det ofte slik at enkelte brannområder kan ignoreres fullstendig, for du vet at flammene ikke kommer til å spre seg videre derfra før i neste del av oppdraget.

Det blir rett og slett litt dumt noen ganger, når du vet du har slukket brannen og den plutselig blusser opp igjen fordi du når noen forutbestemte mål som fører at oppdragets neste segment kan starte. Det er forståelig at spilldesignerne har bygd opp oppdragene på denne måten, da de dermed har klart å lage oppdrag som hvert inneholder stor variasjon og mange ulike og uventede utfordringer. Problemet er bare at det fører til at spillet jukser, og det får faktisk ganske uheldige følger for gameplayet.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden