Sniktitt

Fokus på Game Boy Advance - del 4

Vi raser stadig videre mot førsteplassen i vår kåring av det morsomste GBA-spillet. Denne gangen fortsetter vi reisen med plassering 15, og kommer til å bevege oss frem til vinneren. Takket være den teknologien den byr på, har spillutviklerne hatt muligheten til å blåse nytt liv i mange klassiske Nintendo-spill.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

8. Super Mario World: Super Mario Advance 2
Plattformspill

Dette er enda et Yoshi-inspirert Mario-spill, og det blir bare bedre og bedre! Dette er også re-make av SNES-klassikeren Super Mario World, og også denne gangen har Nintendo lagt til litt ekstramateriale. Nye hemmeligheter lurer seg overalt! Spillet er svært langt, med over 70 forskjellige baner satt i et flertall forskjellige miljøer. Mario og Luigi planlegger en ferie på Dinosaur Island, men ting går galt og prinsesse Peach har blitt kidnappet av Bowser. Du kan selv velge mellom å spille Mario eller Lugi før hver bane. De har sine ulike kvaliteter, slik som at Mario er raskere enn Luigi, men Luigi kan fly lengre enn Mario. De vil også få spesielle krefter ved å samle inn "power-ups", akkurat som i de tidligere spillene: En sopp får Mario til å gro, en brann-blomst gir ham muligheten til å kaste flammeballer, og ei fjær gir Mario kappe til å fly med.

Ellers fungerer det akkurat som klassikeren: ved å trykke på P-knapper blir alle mursteinene om til penger, enda et element som fantes i de gamle spillene. Yoshi kan du også ta i bruk, og han fungerer akkurat som i det forrige spillet vi nevnte. Han kan også bære forskjellige gjenstander, skyte brannballer, og så videre. Også i denne pakken får du med Mario Bros.-spillet som lar deg ta i bruk multiplayer-funksjonene til GBA-en. Hele fire spillere kan delta, og en trenger bare en kopi av spillet. Grafisk ligner det mer på de gode gamle Mario-spillene som vi er kjent med, kanskje mest på Super Mario 3. Et flott spill, et nydelig plattformspill, og igjen helt nødvendig å eie for en skikkelig Mario-entusiast.

7. Super Mario Advance
Plattformspill

Dette er den virkelige klassikeren, og det første spillet i Super Mario Advance-serien. Dette er en tro kopi av Super Mario 2, spillet mange mener har vært det beste i hele Mario-serien. Det var spillet som hadde en noe nifs følelse over seg, og hvor du kunne dra opp løk-lignende grønnsaker av jorden og kaste dem på folk. Av og til dro du opp styrkedrikker, og av og til dro du opp dører som førte til baksiden av banen, hvor du kunne finne alskens godbiter. Det er også spillet med merkelige drager som skjøt egg, og hvor du måtte fange egget for så å kaste det tilbake på dem før de åpnet munnen igjen. Her kunne du spille nesten hele brigaden av Mario-figurer, blant annet prinsesse Peach selv.

Ofte måtte en også finne nøker for å låse opp spesielle kister. Det var rett og slett en veldig ny opplevelse etter det første Super Mario-spillet, og Nintendo gikk faktisk tilbake til den originale oppskriften med Super Mario 3. Hvorfor? Det er ikke godt å si, men Super Mario 2 hadde utvilsomt en spesiell kvalitet i seg. Også, hver av figurene i spillet hadde sin egen spesielle kvalitet. Mange sverget troskap til prinsesse Peach som hadde muligheten til å fly lengre pågrunn av kjolen sin, men de andre figurene hadde også sine gode sider. Også denne pakken har spillet Mario Bros. følgende med hvor du kan ta del i multiplayer-spilling med GBA-en din. Denne versjonen av Super Mario 2 har også en ny del: I hver verden ligger det skjult et fåtall røde mynter som du må samle inn, og det er også noe som heter Yoshi's Challange som innebærer å måtte finne et fåtall Yoshi-egg. Dette er utvilsomt det mest kvalitetsrike spiller i Mario-serien, og anbefales på det absolutt varmeste. Du kan ikke eie en GBA uten å ha dette spillet!

6. Lunar Legend
Rolle-/eventyrspill

Dette spillet er skremmende godt. Dette er et eventyrspill du bare må eie, og som har en god porsjon rollespill-elementer også. Kort sagt - dette er en legende. Dette er et spill som har vært kjent på andre konsoller før, og nå er det endelig blitt et GBA-spill. Du inntar rollen som en ung eventyrer ved navn Alex. Du vokser opp i en liten landsby kalt Burg, og hele ditt liv har du drømt om å bli en dragemester. Du blir straks med på eventyr som guide for den kommende trollmannen Nash, og du tar også med deg dine venner Luna, Nall og Ramus. Dette blir et eventyr av episke proporsjoner! Det hele handler om å utforske den ganske så store verdenen som ligger foran deg: Følge ukjente veier, snakke med fremmede om hvor du kan finne litt eventyr, samt prøve å henge med i hovedhistorien. Du vil gå ned i fangehull for å slåss mot alskens fiender, samt løse vanskelige gåter og oppgaver.

Slåssingen er relativt enkel, men krever litt strategisk tenkning. Straks du støter på fiender, bytter perspektivet til en oversikt over alle figurene i ditt følge, samt fiendene. Da skal du sende frem dine folk, ta taktiske avgjørelser, bruke magi, og så videre. Mange vil kanskje bli litt støtt av måten kampene skjer på. Når du utforsker verden, vil du ikke se fiendene gå rundt. Plutselig vil du bare få beskjed om at en kamp begynner. Dette kan bli slitsomt, og du kan ikke prøve å unngå fiender. Dette er likevel ikke noe annet enn en sideeffekt i et ellers særdeles flott spill. Grafisk er det strålende, med forrykende godt fargebruk, nydelige animasjoner, og søte miljøer. Historien er så dyp, men likevel så lett som den burde være i et GBA-spill. Det er også enkelt å komme i gang med, og en blir hele tiden ledet inntil en er god nok til å greie alt på egenhånd. Nå skal vi ta en titt på et annet forrkykende rolle-/eventyrspill til GBA-en, og når sant skal sies står disse to spillene så og si helt likt.

5. Golden Sun
Rolle-/eventyrspill

Dette spillet har akkurat samme struktur og utseende som Lunar Legend, og er akkurat like bra - om ikke bedre. Kampsystemet er så og si identisk, og det samme er måten du går gjennom spillverdenen. Du styrer en figur, men du kan få flere med deg etter hvert, og titt og ofte dukker det opp fiender helt ingensteds fra, for å ta knekken på deg. Da bytter perspektivet til et taktisk oversiktsbilde, akkurat som i Lunar Legend, og du må føre dine figurer opp mot fienden, ta i bruk magi, og så videre. Veldig taktisk med andre ord. Magi og alkemi er hovedmomentene i dette spillet, samt den magiske kraften kalt "Psynergy". Denne kraften kan brukes til å flytte på gjenstander, angripe, og så videre. Etter hvert vil også du og dine venner kunne ta den i bruk. Golden Suns verden er delt opp i to store kontinenter: Angara og Gondowan. Når spillet begynner er det to slemme trollmenn som prøver å få tak i de fire element-steinene som kan brukes til å gi dem ubegrenset makt. Hovedpersonen, kalt Isaac, og hans venner drar altså ut i verden for å finne steinene først, og dermed redde verden.

Golden Sun er i likhet med Lunar Legend et eventyrspill med solide rollespill-elementer. Gjenstander er ofte i fokus, og disse kan skaffes under eventyret, eller i butikkene i landsbyene. Spillet har også skapninger som kalles Djinner, og disse kan brukes til å mane frem spesielle skapninger av ulike elementer. Mercury Djinn står for vann-elementet, og kan mane frem store skilpadder. Jupiter Djinn står for vind-elementet, Mars Djinn står for ild, og Venus Djinn står for jorden. Hva de siste gjør er en del av spenningen å finne ut. I likhet med Lunar Legend er grafikken slående vakker, og flyter som vann. Golden Sun har også fått en oppfølger, kalt Lost Age, som nettopp har blitt lansert. Det gjenstår å se når dette slippes i Europa. Å velge mellom Golden Sun og Lunar Legend er som å velge mellom roser og tulipaner: De har hver sine ulike kvaliteter, men de er begge like nydelige.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden