Forbrukerrådet klager inn flere digitale spillbutikker til Forbrukertilsynet

Steam, Origin, PlayStation-butikken og Nintendo eShop anklages for brudd på angreretten.

Montasje Gamer.no

Det var i slutten av februar i år at Forbrukerrådet kalte Nintendo inn på teppet for det organisasjonen mente var brudd på angrerettsloven. Forbrukerrådet krevde endringer i Nintendos praksiser rundt forhåndsbestilling og refusjon av spill, men to måneder senere har det enda ikke skjedd noe.

Ifølge Forbrukerrådet har kun to av de syv største digitale spillbutikkene tilfredsstillende refusjonsordninger.
Forbrukerrådet

I håp om å få gjennomslag har Forbrukerrådet derfor klagd inn den japanske spillgiganten til Forbrukertilsynet. Med på klagen er også Steam, Origin og PlayStation-butikken, som tilsynelatende heller ikke har sitt på det tørre:

– I gjennomgangen av aktørene fant Forbrukerrådet at Steam, Origin og PlayStation Store i sine vilkår viser til at angreretten bortfaller for EU/EØS-kunder når tjenesten tas i bruk eller lastes ned. Likevel kan ikke Forbrukerrådet se at noen av disse tre aktørene hentet inn forhåndssamtukke fra forbrukeren om at angreretten bortfaller ved tjenestens oppstart, lyder klagen.

– Skal også følge lover og regler

I et åpent brev til Forbrukertilsynet hevder Forbrukerrådet at de fire nettbutikkene bryter med ulike deler av angrerettsloven. Håpet er nå at tilsynsmyndigheten vil ta tak i følgende problemstillinger:

  • Steam, Origin og PlayStation Store innhenter ikke eksplisitt samtykke fra forbrukerne til at angreretten bortfaller, men ser likevel ut til å praktisere at angreretten bortfaller.
  • Nintendo lar ikke forbrukere avbryte forhåndsbestilte kjøp etter at forhåndsnedlasting har begynt, selv om spillet ikke er tilgjengelig for bruk.

Fagdirektør Finn Myrstad erkjenner at det digitale spillmarkedet er preget av utfordringer som uferdige produkter, kopisperrer og misvisende markedsføring. Kunder som kjøper spill skal likevel ha de samme rettighetene som andre, forteller han.

– Handel med digitale produketer og tjenester, slik som digitale spill for PC og konsoll, er ikke et lovtomt rom. De store spilleverandørene som selger sine varer på nett, er blant verdens største underholdningsselskaper. De skal – som alle andre – følge lover og regler og ivareta forbrukernes rettigheter.

Siste fra forsiden