Nintendo Switch - Joy-Con

EU-kommisjonen tvinger Nintendo til å reparere trøblete Switch-kontrollere

Gratis reparasjon på livstid.

Audun Rodem, Gamer.no

Nintendo har offisielt åpnet for gratis reparasjon av Nintendo Switch-kontrollere som opplever såkalt «drift». Endringen – som gjelder på livstid – kommer etter sterkt press fra forbrukerorganisasjoner i hele Europa, som nå har ført til pålegg fra EU-kommisjonen.

Forbrukerrådet i Norge er blant flere organisasjoner som har kjempet for bedre rettigheter rundt trøblete Joy-Con-kontrollere. Via sine nettsider omtaler rådet EU-kommisjonens beslutning som en god nyhet, men forbrukerjurist Thomas Iversen mener arbeidet enda ikke er helt i mål.

Thomas Iversen er forbrukerjurist i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet

– Forbrukerne får reparert produktene sine gratis, og det er selvfølgelig flott. Men Nintendo kan fortsatt selge kontrollerne med den eksisterende feilen. Så et dårlig og lite holdbart produkt fortsetter dermed å produseres og tillates på markedet, sier Iversen.

25 000 klager

Drift-problemet – som gjør at kontrolleren gir input til konsollen selv om man ikke rører ved spakene – har vært svært utbredt for Nintendo Switch. Nintendo har siden beklaget problemene, men var lenge lite villig til å tilby noe hjelp.

I 2020 gikk flere europeiske forbrukerorganisasjoner sammen om å samle vitnesbyrd fra alle Switch-eiere som hadde opplevd problemet. Til sammen kom over 25 000 klager inn, deriblant 1600 fra norske kunder.

– Vi takker alle som tok seg tid til å sende oss sine erfaringer med kontrollerne. Disse klagene var helt avgjørende for at saken skulle få et så godt utfall, forteller Iversen.

Håpet nå er at EU-kommisjonens beslutning vil føre til videre endringer, som for eksempel forbud mot å selge produkter av påviselig lav kvalitet eller som har innebygde feil.

Forbrukerrådet skriver at Switch-eiere som opplever drifting på sin Joy-Con-kontroller kan ta den med til butikken der de kjøpte den og kreve gratis reparasjon.

LES OGSÅ: Stenger Ark: Survival Evolved-serverne for å selge oppusset utgave av spillet »

Siste fra forsiden