Gigacon

– Gigacon ble teknisk større og mer utfordrende enn jeg så for meg

Grunnleggeren forklarer selskapets konkurs, og forsikrer at årets LAN står sterkere.

Renato Mahmutagic er styreleder for konkursbegjærte Gigacon AS og det nye selskapet Gigacon Gamingfestival AS.
Sørlanet/Stian Klausen, Gigacon/Facebook

Forrige uke meldte vi at selskapet bak spillarrangementet Gigacon åpnet konkurs etter å ha opparbeidet seg en samlet gjeld på over én million kroner. I et rettdokument fra Oslo byfogdembete la ledelsen manglende betalingsevne og anførsler om å være insolvent til grunn for konkursbegjæringen.

Flere av Norges mest kjente e-sportutøvere deltok i konkurranser på Gigacon i fjor høst. (Foto: Gigacon/Facebook)

Spillarrangementet gikk av stabelen for første gang i oktober i fjor og holdt turneringer og konkurranser med en samlet premiepott på 250 000 kroner. Med tilholdssted i Telenor Arena kunne deltagerne konkurrere om store summer i spill som Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II og League of Legends, samt vise frem egne cosplay-kreasjoner.

Etter arrangementet annonserte ledelsen at de jobbet med å restrukturere selskapet. Dette ble gjort ved å blant annet endre foretakets navn til Spillfestival AS for så å slå det konkurs – deretter stifte et nytt selskap i form av Gigacon Gamingfestival AS.

Færre dagsbesøkende enn de håpet

I en e-post sendt til Gamer.no forklarer grunnleggeren at han startet arbeidet med konseptet for tre år siden og at det alltid har vært en drøm for han å starte et arrangement som dette. I 2014 var året han valgte å satse stort. Alt gikk imidlertid ikke som planlagt, og han forteller at oppbudet kom som et resultat av blant annet for få dagsbesøkende.

– I ettertid ser jeg at et så stort arrangement første året ble både teknisk større og mer utfordrende underveis enn det jeg så for meg. Jeg hadde dessverre ikke nok erfaring på enkelte punkter og det ble gjort noen feil underveis. Vi hadde håpet på flere dagsbesøkende, noe som dessverre uteble første året. Dette førte til at vi ikke klarte å betjene alle kostnadene under arrangementet, og hadde dessverre ikke noe annet valg enn å begjære oppbud.

Cosplay var også en sentral del av spillfestivalen i Telenor Arena. (Gigacon/Facebook)

Etter fjorårets arrangement stod arrangørene igjen med en samlet gjeld på 1,1 millioner kroner, med Telenor Arena som den største kreditoren. På spørsmål om hvordan milliongjelden håndteres forteller Mahmutagic at de først satte seg ned med kreditorer og avtalte en nedbetalingsplan, men at de nå forholder seg til bobestyrer for det tidligere selskapet.

– I månedene etter Gigacon 2014 hadde vi møter med flere aktuelle investorer og avtalte en nedbetalingsplan med kreditorer. Investorene viste i utgangspunktet stor interesse for Gigacon, men valgte å takke nei til å stille med frisk kapital til en festival som gikk i minus. Dermed ble det begjært oppbud. Kreditorene forholder seg nå til bobestyrer for Spillfestival AS (tidligere Gigacon AS).

Betalt ut 219 000 kroner

Mahmutagic forsikrer imidlertid at deltagere som vant premier under arrangementet har fått sitt og vil få det de ble lovet.

– Alle lag og spillere som har deltatt på Gigacon og sendt oss informasjon har fått betaling. Dette ble gjort tre uker forsinket fra opprinnelig frist, noe som selvsagt er beklagelig. Alle ble informert og det viktigste er at de nå har blitt betalt. Totalt er det utbetalt 219 000 kroner. Vi mangler betalingsinfo på de siste 31 000 kronene og har sendt mottakerne flere e-post om dette. Så snart vi mottar betalingsinformasjon vil de siste premiepengene bli utbetalt.

På spørsmål om hvordan arrangørene skal hindre at det samme gjentar seg i år forsikrer han at Gigacon som organisasjon nå står sterkere og har flere dyktige mennesker blant rekkene. Erfaringene de gjorde fra det forrige arrangementet tar de med seg videre.

Les også
Kommentar: Brages betraktninger: Lotto på tippekupongen

– Vi har en sterkere organisasjon og flere dyktige mennesker med på laget. I organisasjonen satser vi både på studenter og personell innenfor næringslivet til data og spillbransjen. Målet er å bygge en stabil organisasjon som kan holde Gigacon i gang i mange år fremover. Vi tar med oss de erfaringene vi gjorde i 2014 inn i 2015, og ønsker å forbedre oss. Økonomien vil bli styrt strengere av nye og profesjonelle mennesker. Vi ser positivt frem til årets arrangement og gleder oss masse.

Telenor Arena har stor tro på norsk e-sport

Salgs- og markedssjef hos Telenor Arena, Marcia Titley, sier til Gamermag.no over telefon at de ikke kan kommentere historikken rundt fjorårets arrangement av taushetspliktige årsaker, men hun sier at ingen er tjent med at selskapet har slått seg konkurs. Hun forsikrer imidlertid at Telenor Arena har tro på prosjektet til tross for en del skepsis, men at dette er noe begge parter er inneforstått med.

Telenor Arena ønsker Gigacon velkommen tilbake i 2015. (Foto: Gigacon/Facebook)

På spørsmål om hvordan de stiller seg til årets Gigacon-begivenhet svarer Titley at endringer er gjort for å få til et vellykket arrangement og at de ikke hadde satset videre på prosjektet om de ikke hadde tro på det.

– Vi har en regelmessig dialog med styremedlemmer i Gigacon, og vi synes det er et spennende prosjekt. Det gikk ikke helt etter planen i 2014, men vi har stor tro på prosjektet og endringer er gjort for å få til et vellykket arrangement for 2015. Om vi ikke hadde hatt tro på prosjektet hadde vi ikke gått videre med det. Arenaen er egnet for å skreddersys dersom man satser på færre mennesker.

Telenor Arena gjør evalueringer etter hvert arrangement og vil komme til å gjøre det samme etter årets Gigacon. Norsk e-sport har de imidlertid stor tro på, sier hun.

– Vi har evalueringer etter hvert arrangement – om ting ikke går bra i 2015 så tar vi en stilling til det da og går i tankeboksen for å gå videre. Vi behandler alle som har interessante arrangementer – og det finnes mange slike prosjekter som The Gathering og DreamHack. Vi har stor tro på norsk e-sport. Høstferien er en fin tid, og arrangementet appellerer til en yngre målgruppe.

Gigacon 2015 vil i år finne sted i Telenor Arena mellom 1. og 4. oktober.

Siste fra forsiden