Gjensyn med gamle helter

Star Wars: Dark Forces-serien er nå tilgjengelig gjennom Steam.

Star Wars er et fenomen som har påvirket barn og voksne i flere tiår. Det som begynte med tre filmer på 70- og 80-tallet ble etter hvert et helt univers, og er per dags dato både tegnefilm, TV-serie, spill og utallige leketøy – eller actionfigurer som eierne nok vil insistere på å kalle de.

Kanskje mer enn noe annet er Lucasarts, i tillegg til filmene sine, kjent for å ha laget en rekke av de bedre spillene i perioden sent 80-tall til tidlig 90. I det siste har Lucasarts bedrevet munn-til-munn-gjenoppliving på en rekke av selskapets elskede klassikere, ved å relansere spill blant annet gjennom Steam. Sist ute er den legendariske Dark Forces-serien.

For 19 euro kan spillene Dark Forces, Jedi Knight: Dark Forces 2 og utvidelsen Mysteries of the Sith, Jedi Knight 2: Jedi Outcast og det relativt ferske Jedi Academy lastes ned. Det skal nevnes at spillene også kan kjøpes separat, for 2-10 euro.

Denne serien ledet Star Wars inn i den siste visuelle dimensjonen; tungt inspirert av Doom fikk spilleren i det første Dark Forces plaffe løs på Storm Troopers og andre ikoniske Star Wars figurer i det som på den tiden ble hyllet som et av de beste 3D-spillene på markedet. PC- og Mac-versjonen ble svært godt mottatt av spillpressen, mens Playstation fikk en litt mer teknisk slitt versjon av spillet.

Spillets suksess garanterte at en oppfølger ville komme, og i 1997 ble verden nok en gang tatt med storm av spillet med den litt omvendte tittelen: Star Wars Jedi Knight: Dark Forces 2. I dette spillet fikk man i likhet med sin forgjenger lede helten Kyle Katarn; her kunne man for første gang i et tredimensjonalt Star Wars-spill spille som fullverdig Jedi. Kyle lærte seg etter hvert å mestre lyssverdet og ta i bruk en rekke spennende krefter i kampen mot de onde maktene.

Spennende var også den nye god/ond-dynamikken, basert på dine valg ble du enten en ond Sith eller en nobel Jedi. Hvor onde Kyle blant annet kunne kvele og skyte lyn kunne gode Kyle lene seg på overlegne overtalelsesevner og helbredende evner.

Dark Forces 2 hadde også noen høyst minneverdige og varierte bosskamper i form av sju forskjellige Sith-er som alle var svært så vanskelige å få has på. Spillet var også tidlig ute i å tilby fysikktenkeoppgaver i samme stil som Half Life har blitt så kjent for, selv om sistnevntes fysikkmotor nok var en tanke mer avansert. En annen ting som var nytt i Dark Forces 2 var flerspiller, både online og lan-flerspiller var støttet.

Begge disse spillene blir i dag regnet blant tidenes beste skytespill. Spillene har holdt seg godt til tross for sin alder, og det samme kan sies om de nyere oppfølgerne.

Hvilken serie tror du blir den neste som får nytt liv?

(Kilde: 1UP)

Siste fra forsiden