Sniktitt

Gothic 3

Gothic-serien har langsomt, men sikkert, krøpet inn i folks bevissthet, og nå er det tredje spillet i serien på vei. Vi fikk en demonstrasjon hos JoWooD, og her er vår rapport.

JoWooD holdt en overraskende høy profil på årets E3-messe, og med store titler som SpellForce 2, Gothic 3 og StarGate SG-1, hadde de mye å vise frem. På messens siste dag fikk jeg en personlig liten rundtur i det kommende spillbiblioteket deres. Den tittelen jeg gledet meg mest til å se var utvilsomt det tredje spillet i den populære Gothic-serien. Gothic II imponerte med sin detaljerte og levende spillverden, og det er ikke fritt for at jeg håper etterfølgeren kan gjøre det samme.

Uferdig teknologidemo
Det er fortsatt en stund til Gothic 3 kommer i salg, og det jeg fikk titte på var langt fra noen ferdig versjon av spillet. I stedet ble det beskrevet som en teknologidemo, hvor spilleren kunne bevege seg gjennom et frodig landskap, kjempe mot noen banditter og titte på noen hjerneløse monstre som ikke gjorde annet enn å se pene ut. Det som imponerte mest med selve grafikken var at skogen vi fikk se så veldig realistisk ut, med massevis av detaljert vegetasjon. Ellers var det helt klart at modellene holdt et ganske høyt nivå, og at spillet grafisk sett er milevis foran forgjengerne.

Når det er snakk om rollespill, er det ett spørsmål som hele tiden kommer opp, og det har med størrelse å gjøre. Tilhengerne vil ha store spill, og er livredde for at en etterfølger skal bli kortere eller mindre enn forgjengerne de hadde så mye moro med. JoWooD og Piranha Bytes har heldigvis ingen ting å skamme seg over - Gothic 3 blir ikke mindre enn toeren, det blir faktisk større. Dobbelt så stort, skal vi tro vår guide i Gothics magiske verden. Spillet kommer med en stor by, i stil med Khorinis fra toeren, samt flere mindre landsbyer du kan besøke. Vanskelighetsgraden er imidlertid tonet ned litt, slik at spillet er mer tilgivende enn forgjengerne.

Kan jeg gjøre hva jeg vil?
Et annet viktig spørsmål har med frihet å gjøre. Moderne rollespillere ønsker ikke å bli ledet i en enkelt retning gjennom hele spillet. De ønsker å kunne utforske verden slik de vil, velge side i konflikter og oppleve nye ting hver gang de spiller gjennom samme spill. Dette er enda et område hvor JoWooD ikke ønsker å skuffe. Gothic 3 vil inneholde mer frihet og et mindre lineært gameplay enn tidligere spill i serien. Du kjemper mot et enkelt mål, men underveis kan du gjøre ting på din måte og alliere deg med de du synes passer best for deg og dine synspunkter. Spillet kommer med en rekke ulike avslutninger, og hvilken du får avhenger av hvilke valg du har gjort underveis.

Gothic 3 foregår i en verden hvor de hensynsløse orkene fullstendig har tatt over makten. Menneskene lever enten i slaveri, eller i skjul i mørke skoger hvor de lett kan rømme om noen skulle få ferten av dem. Det er i hovedsak to grupper mennesker; de som lever i byene, under orkenes kontroll, og de uavhengige opprørerne. Du kan selv velge hvilken av disse fraksjonene du vil støtte. Takket være den forbedrede kunstige intelligensen vil folk huske hvordan du har behandlet dem, så du bør være varsom med hvem du fornærmer hvis du vil holde mulighetene dine åpne i fremtiden.

Forbedret kampsystem
Kamp er en viktig del av Gothic-serien, og det tredje spillet kommer med et enda mer utviklet kampsystem enn tidligere. Her får vi kombinasjonsbevegelser, mulighet til å kjempe med både ett og to sverd samtidig, mulighet til å bruke skjold og mye mer. Systemet er mer strømlinjeformet enn før, og det er lettere å "låse" seg på fienden. Generelt ser kamp ut til å spille en viktigere rolle i det tredje Gothic-spillet enn det har gjort til nå, ikke fordi det nødvendigvis er så mye mer av det, men fordi spillerens egenskaper blir viktigere enn tidligere.

Det er fortsatt for tidlig å si om Gothic 3 blir den superetterfølgeren vi håper, men basert på det vi fikk sett og ble fortalt, er utviklerne i Piranha Bytes på rett spor. Heldigvis ser det ut til at skandinaviske Gothic-tilhengere slipper å vente helt til lanseringen av Gothic 3 før de får mer tysk rollespillmoro å sette tennene i - det ble nemlig bekreftet at JoWooD arbeider for å få Gothic II-ekspansjonen Night of the Raven ut i nordiske butikker, og den østerrikske utgiveren jobber akkurat nå med en distribusjonsavtale med et skandinavisk selskap. Forhåpentligvis går avtalen igjennom, og vi får høre mer om dette snart. JoWooD viste i alle fall stor forståelse for skandinaviske tilhengeres frustrasjon over at tilleggspakken ikke har blitt lansert her til lands.

For et lite glimt av hvordan Gothic 3 kommer til å arte seg, kan du ta en titt på den første offisielle traileren fra JoWooD. Den varer ikke særlig lenge, men demonstrerer spillets grafikkstil, landskaper og monstre på en god måte. Du finner den blant annet her:

Siste fra forsiden