Han er første dataspiller med idrettsvisum

Historisk øyeblikk for internasjonal esport.

I juli ble det kjent at USA anerkjente League of Legends som sport, og i dagene som fulgte ble det klart at dette vedtaket gjaldt alle som spiller på høyeste konkurransenivå. Det betyr at profesjonelle spillere kan søke om USA-visum på lik linje med andre toppidrettsutøvere.

Nå har den kanadiske League of Legends-spilleren Danny «Shiphtur» Le fått innvilget esportens første idrettsvisum. Det melder LA Times.

Kan trene og bo i USA

Idrettsvisumet gjør det mulig for «Shiphtur» og andre spillere som konkurrerer på et såkalt «major league»-nivå å oppholde seg i USA over lengre tid. Dermed kan profesjonelle spillere av League of Legends, StarCraft II og Dota 2 trene og konkurrere med lagene sine uten å bekymre seg for oppholdstillatelse.

Tidligere har spillerne som oftest reist på et forretningsvisum som gir mulighet for å konkurrere i enkeltturneringer, men som krever at man forlater landet etter kort tid. Ulempen med denne løsningen er at innvandringsreglene forhindrer deltakerne i å motta lønn i den samme perioden. De strenge reglene har ført til at spillere var på konstant reisefot. Mange forlot USA i intervaller for så å returnere med nytt visum senere.

Et annet alternativ har vært å skaffe seg et såkalt kjendisvisum, men disse er svært dyre. Det er heller ikke alle esportspillere som har en betydelig nok tilhengerskare til å bli ansett som «kjendis».

En lang prosess

Det er spillstudioet bak League of Legends, Riot Games, som har kjempet for å få idrettsvisum til profesjonelle spillere. Ved å vise at esporten oppfylte regjeringens krav for en profesjonell idrettsliga klarte selskapet til slutt å overbevise amerikanske myndigheter, forteller LA Times. I sommer fikk de altså gjennomslag for saken sin.

Les også: Verdens største Dota 2-turnering tilspisser seg
Les også: Nytt Halo 4-mesterskap strekker seg over hele kloden

Siste fra forsiden