Hearts of Iron forbys i Kina

Det svenskproduserte strategispillet Hearts of Iron slår følge med I.G.I. 2 og C&C: Generals: Zero Hour, og blir forbudt i Kina. Denne saken er imidlertid litt spesiell.

At enkeltspill forbys i ulike land er noe vi er vant med, men dette er som oftest på grunn av voldelig innhold eller temaer som kan minne om sex. For de som vet hva slags spill Hearts of Iron er, virker nyheten om at det nå er forbudt i Kina litt absurd. Spillet er et strategispill som benytter seg av samme spillmotor som Europa Universalis-serien, og som omhandler andre verdenskrig (omtalen finner du ved å følge lenken under).

Grunnen til at spillet er forbudt er ikke voldelig eller seksuelt innhold, men at det i følge Kinas kulturdepartement presenterer et feilaktig bilde av de fascistiske regimene i Japan, Tyskland og Italia, og at det forvrenger historiske fakta. De peker på at provinsene Manchuria, West Xinjiang og Tibet presenteres som uavhengige land, og at Taiwan presenteres som japansk territorium i starten av spillet.

Det som imidlertid er litt interessant er at flere av (om ikke alle) disse "faktafeilene" ikke er feil i det hele tatt. Taiwan var under japansk herredømme da andre verdenskrig brøt ut, og Tibet var et uavhengig rike helt til 1950, da det ble "frigjort" av Kina. Manchuria var heller ikke kinesisk territorium da andre verdenskrig startet. Det er med andre ord det kinesiske kulturdepartementet som ser ut til å prøve å omskrive historien, og det hele virker rett og slett svært merkelig.

Nå som spillet er forbudt vil alle som prøver å selge det bli straffet i henhold til kinesisk lov, og alle kopier av spillet vil bli konfiskert. I tillegg vil innehavere av nettkafeer og liknende bli straffet hvis de tillater folk å laste ned eller kjøpe spillet via Internett.

Siste fra forsiden