Her er innmaten i PlayStation 5 sammenlignet med Xbox Series X
(Foto: Montasje Gamer.no)

PlayStation 5 Xbox Series X

Her er innmaten i PlayStation 5 sammenlignet med Xbox Series X

Sony trakk sløret av innmaten i PlayStation 5.

Onsdag ettermiddag trakk Sony sløret av innmaten til PlayStation 5. Dette melder Eurogamer.

Hovedsaklig var Cernys presentasjon svært teknisk, og først og fremst myntet på utviklere, noe som betyr at vi ikke vet noe mer om spillene eller programvaren til PlayStation 5 ennå. 

Du kan se spesifikasjonene nedenfor.

Egenskap  PlayStation 5 Xbox Series X
CPU 8x Zen 2-kjerner med 3,5 GHz med variabel frekvens 8x Zen 2-kjerner med 3,8 GHz (3,6 GHz med SMT)
GPU 10,28 TFLOPs, 36 CU på 2,23 GHz med variabel frekvens 12 TFLOPs, 52 CUs på 1.825GHz
GPU-arkitektur Spesiallaget RDNA 2 Spesiallaget RDNA 2
Intern lagringsplass Spesiallaget 825 GB SSD Spesiallaget 1 TB NVMe SSD
Minne 16 GB GDDR6 16 GB GDDR6
Minne-båndbredde 448 GB pr. sekund 10 GB: 560GB per sekund, 6 GB: 336GB per sekund

IO Throughput

5.5 GB/s (Raw), Mellom 8-9 GB/s (Komprimert) 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Komprimert)
Utvidbar lagringsplass NVMe SSD-port  1 TB utvidelseskort med eget format
Ekstern lagring Støtte for ekstern USB HDD Støtte for ekstern USB 3.2 HDD 
Optisk drev 4K UHD Blu-ray 4K UHD Blu-ray

Det er altså ikke snakk om store forskjeller her. PlayStation 5 byr på 10,28 teraflops mens Xbox Series X har 12 teraflops. Ellers bygger de begge på de samme prosessorene, men PlayStation 5 er hakket mindre kjapp, med PlayStation 5s 3,5 Ghz målt opp mot Xbox Series X' 3,66 Ghz . 

PlayStation 5 skal dog ha en egenutviklet teknologi kalt «Boost» som gjør at konsollen dynamisk ned- og oppjusterer hvor mye kraft prosessorene yter basert på hva spillet krever. Dette skal gjøre det slik at utviklere vil kunne gjøre justeringer på hvordan spillet yter. 

Mark Cerny på sitt podium under det forhåndsinnspilte foredraget. Foto: PlayStation

Cerny hevder også at PlayStation 5 skal være mer effektiv når det kommer til GPU-kjerner. GPU-kjernene i PlayStation 5 skal levere mer ytelse hver for seg enn kjernene i PlayStation 4, og de 36 kjernene i PlayStation 5 skal kunne være sammenlignbart med 56 GPU-kjerner fra PlayStation 4, siden de nye har flere transistorer. 

Fra før av vet vi at PlayStation 5 støtter spilling i 4K-oppløsning på inntil 120 bilder i sekundet, samt maskinvarebasert «ray-tracing» som baseres seg på den samme teknologien som brukes i AMDs grafikkort.  

SSD i fokus

Som varslet har Sony – i likhet med konkurrenten Microsoft – valgt å gå for en «solid-state drive» i sin nye konsoll. PlayStation 5s disk skal romme 825 GB og være tilkoblet via PCIe 4.0-grensesnittet. Resultatet skal være lynrask lasting. Det som tok tjue sekunder å laste på en PlayStation 4 skal lastes på bare et kvart sekund på PlayStation 5. Som en følge av dette håper Sony at PlayStation 5-spill kan kunne starte på ett sekund.

For som som ønsker mer plass, kunne Cerny love at man kan kjøpe en SSD fra hvor som helst som bruker PCIe 4.0 M.2, men at man bør ta noen forhåndsregler. Ekspansjonsdisken må være minst like kjapp som konsollens egne SSD, og må kunne få plass. Sony jobber med å få på plass et sertifiseringsprogram for SSD-produsenter, slik at kundene lettere skal kunne gjøre dette. Programmet er ikke på plass før litt etter lansering. Til motsetning går Xbox Series X for en egen kortbasert lagringsutvidelse, som krever at man kjøper det spesialutviklede lagringskortet.

PlayStation 5 skal også være bakoverkompatibel med PlayStation 4-spill, men ikke alle spill er på plass til lansering. Sony fokuserer først og fremst på de 100 mest populære spillene

Egen maskinvare for 3D-lyd 

Cerny brukte også en del tid på å fokusere på hvordan PlayStation 5 skal bruke 3D-lyd. Sony har laget en egen maskinvaredel for dette som de kaller Tempest 3D AudioTech. Målet her er å levere virtuell 3D-lyd til alle spillere, og ikke bare dem som har lydsystemer som støtter vanlige 3D-formater som Dolby Atmos. Tempest 3D AudioTech skal la spillere velge mellom fem såkalte HRTF-innstillinger basert på forskjellige vanlige høremønstre, slik at alle skal finne en instilling som passer for seg. 

PlayStation 5 slippes en gang mot slutten av 2020, i likhet med konkurrenten Xbox Series X.

Dersom du vil ha varsel om når PlayStation 5 får norsk pris, kan du abonnere på prisvarsel via vår samarbeidspartner Prisguiden.no.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Gamer.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Sony PlayStation 5

Microsoft Xbox Series X

Kommentarer (136)

Forsiden akkurat nå

Til toppen