Kommentar

NRKs dekning av ESL Pro League

Hva nå, NRK?

NRKs storproduksjon rundt ESL Pro League viste høy faglig kvalitet. Nå må de se til grasrota.

NRK TV

I helgen hadde vi gleden av å se statskanalen sette alle kluter til. I en fantastisk storproduksjon, med høy faglig kvalitet, fikk vi se Counter-Strike: GO-finalen i ESL Pro League med nordmannen Håvard «rain» Nygaard i en av hovedrollene. Det hele ble presentert i et format som kunne nytes og forstås av både kjennere og uinnvidde.

NRK gjorde det eneste rette da de valgte å inkludere også utenforstående med en nøktern og lett tilgjengelig presentasjon av Counter-Strike. Den massive oppbyggingen og brede dekningen over flere av plattformer, viser at dette var godt planlagt og det er grunn til å la seg imponere av håndverket bak. Det er mange av oss som har ventet på noe som dette og det var gledelig å se hvor bra gjennomført det var og hvor populært det ble hos publikum.

Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen.
Fotograf Ingar Næss

Så hva skjer nå?

Skal NRK fortsette å vise e-sport jevnlig? Hvordan blir produksjonen når man ikke kan forberede en enkelt sending i månedsvis? Vil de kun sende de store internasjonale finalene, eller vil det bli fokusert på kvalifiseringsrundene også? Og ikke minst, hva med alt som skjer her hjemme?

I e-sportmiljøet ble det stadig sagt ting som «bra for norsk e-sport», «endelig fokus på norsk e-sport» og «bygge det norske miljøet» sist søndag, men hva har de faktisk gjort?

Det gjenstår å se om NRK er aktøren som faktisk løfter norsk e-sport. Kanskje er Håvard Nygaard den neste Magnus Carlsen, men er det automatikk i at dette hjelper grasrota i norsk e-sport? Med sendingen sist søndag beviste NRK at de kan lage en helproff og engasjerende sending. De har det neste året på å bevise at de kan være en støttespiller for de mange ildsjelene som brenner for e-sport i Norge.

Nå vet jeg jo ikke om NRK ønsker å være dette, men jeg har trua. Vi har alle sett reportasjer om loddsalg for bakgårdsklubber i fotball så vel som obskure sporter på sportsnyhetene. Vi har sett hvordan NRK sørger for dekning av også cupens første runder i fotballen.

Men NRK kan ikke sove i timen her. Det er mange ting som beveger seg samtidig i norsk e-sport mens alle venter på «den store forløsningen» som skal gjøre e-sporten til allemannseie. Kanskje var sendingen på søndag første skritt, men minst like viktig er det at Norges Idrettsforbund utreder sitt forhold til e-sport, at Norway Cup valgte å ha e-sport på Ekebergsletta og at TV 2 har hatt jevnlige sendinger i et år nå.

Vålerenga annonserte nylig et samarbeid med e-sportklubben BX3 og i tillegg ser vi at en rekke fotballklubber – inkludert Viking, Drammens Ballklubb og Strømsgodset – snuser på e-sporten. NRK kan umulig være eneste medieaktøren som ser at det beveger seg mange steder samtidig. For norsk e-sport sin del håper jeg det blir beinhard konkurranse om å dekke dette best mulig.

Så mens NRK fortjener honnør for det de gjorde sist søndag, vet jeg at jeg og mange andre vil følge dem med argusøyne i året som kommer. Hvor lang tid tar det før Telenorligaen, norske lag og klubber og lokale tilbud til ungdommen er kjent for folk flest?

Vi venter i spenning.

– Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen.

Siste fra forsiden