Gamer.no Dota 2 Series

Ingen kunne hamle opp med Arcane Gaming i den norske Dota 2-ligaen

Nå planlegges det en ny sesong med pengepremier.

Valve

Mot slutten av Gamer.no Dota 2 Series var det ikke lenger tvil om hvem som skulle stikke av med førsteplassen. Etter at alle serierundene var spilt stod Arcane Gaming igjen med full pott, seks seire og 18 poeng – hele syv poeng ned til lagene som delte andreplassen.

– At vi gikk ubeseiret gjennom ligaen var forventet, men noen av lagene ga oss større motstand enn vi hadde sett for oss, forteller Knut «Kp» Helland, lagleder for Arcane Gaming, til Gamer.no.

Den nettbaserte ligaen huset totalt 32 norske lag fordelt over fire nivåer, og det ble spilt over 160 kamper totalt. Arcane Gaming hadde klare ambisjoner om å bruke ligaen til å vise seg frem.

– Vi ønsket å vise at vi er det beste laget i Norge, og da det ikke er så mange andre måter å vise det på. Det var litt ære på spill her, selv om det ikke var noe pengepremier.

– Det var gøy. Kampene var veldig ensidige, men lagene har vist engasjement og hatt det moro. Vi så frem til alle kampene selv om nivået er lavt og seedingen i Norge ikke er helt på plass. Jeg tror ikke folk tar det så seriøst som de ville gjort om det var premier å slåss om, men det har nok fått mange til å prøve seg med å spille Dota som et lag.

Skal trene og spille mye i sommerferien

Knut «Kp» Helland leder gjengen i Arcane Gaming. (Bilde: Privat)

Helland forteller at Arcane Gaming er satt sammen av tilfeldigheter, og utenom Dota var det ingen av gutta som kjente hverandre fra før. Helland og lagkamerat Sindre «Tjommi» Baisgård har spilt på en rekke lag sammen, blant annet i en britiske Dota-scenen, før de bestemte seg for å satse på et fullnorsk lag. Det opprinnelige laget ble samlet gjennom felles kjente, og endte opp med å spille mer og mer sammen.

Til tross for dominansen i ligaen har Arcane slitt med spiller- og rollebytter i det siste. Nå har ting stabilisert seg, og planen videre er å få mer tid til å trene og måle krefter med lag utenfor Norge.

– Med den nye oppdateringen og sommerferien som kommer skal vi prøve å satse litt og se om vi greier å komme noen vei internationalt.

– Hvordan skal dere satse?

– Mer stabil timeplan med flere treningsdager. Vi har hatt mange utfordringer med å spille som et lag, da folk har hatt andre ting som jobb og skole å tenke på. Nå når det nærmer seg eksamensperioder på høyskolen og universiteter er det enda verre.

Det at det er et lagspill som krever at alle fem spillere er opplagt og har fri timeplan samtidig mener Helland er det største problemet med å kunne satse på et spill som Dota.

– Vi har kontaktene og individuelle ferdigheter nok til å kunne spille treningskamper mot lag som spiller på et internasjonalt nivå, men det krever planlegging og tid som vi ikke har før sommerferien starter for oss. I fremtiden skal vi ta en periode hvor vi melder oss på mange flere ligaer og turneringer og ser hvor langt vi kan komme, forteller Helland.

Les også
Gamer.no inviterer til sommerturnering for bredden

– Dota 2-miljøet i Norge har en lang vei å gå

Kapteinen legger ikke skjul på at Dota-miljøet i Norge er marginalt sammenlignet med League of Legends, og at han gjerne ser at flere setter i gang aktiviteter for å styrke miljøet.

Disse spiller for Arcane Gaming:

Vis mer

Sebastian «Storvikz» Storvik
Ole Jonny «Parto» Eide Skogasel
Sindre «Tjommi» Baisgård
Emil «Limex» Kaasa
Knut «Kp» Helland

Disse spiller for Shoot Boyz:

Staal «Staalern» Naas Svenning
Erlend «Breezerious» Nerås Knudsen
Hallvard «Agoniter» Honningsvåg Halkjelsvik
Aleksander «Snifty» Norvoll Espenakk
Ole Kristian «Swift» Pilskog Romuld

– Det er helt klart at vi har spillere som er gode nok individuelt, men innad i Norge er det nesten umulig å få til noe. Siden Sverige ligger så langt foran er det også vanskelig å vise seg frem på den skandinaviske scenen, men det ser jo ut til at det begynner å komme seg.

På verdensbasis er Dota 2 enormt. Over 20 millioner fulgte The International 4 hjemmefra på sensommeren i fjor, og premiepotten var på svimlende 83 millioner kroner – det meste finansiert av Dota 2-miljøet gjennom mikrotransaksjoner. I mars ble 10 000 billetter til årets finale lagt ut og revet vekk på rekordtid.

– Det er synd at det skal være så vanskelig å få i gang i Norge, men med litt satsing tror jeg det kan utvikle seg stort på et år. Målet må jo være å bli på størrelse med League of Legends her til lands, men da har vi fremdeles en lang vei å gå, sier Helland.

Shoot Boyz kom på andreplass i Gamer.no Dota 2 Series, og stakk av med førsteplassen og 7500 kroner på The Gathering 2015.

Han er imidlertid godt fornøyd med oppmøte i ligaen på Gamer.no.

– Jeg synes det er fantastisk at det er så mange som prøver seg med lag i Gamer.no-turneringen, og om det fortsetter slik er nok det største problemet borte. E-sport-Norge er jo i eksplosiv vekst, og forhåpentligvis kommer norsk Dota diltende etter.

Arcane-lederen tror likevel det hadde kommet enda flere lag dersom det hadde vært premier.

– Jeg har snakket med gode, norske spillere som har valgt å ikke melde seg på fordi de ikke får noe ut av det. I begynnelsen var vi ikke sikre på om vi skulle delta selv, da det så ut som bortkastet tid vi heller burde brukt på å finne en premiert liga.

Oppfordrer lag til å bli med på det som skjer

Gjengen i Shoot Boyz har holdt sammen i tre år nå, kom på andreplass i Gamer.no Dota Series og vant turneringen på The Gathering i 2015 og 2014. Lagleder Hallvard «Agoniter» Honnnigsvåg Halkjelsvik synes miljøet i Norge er bra selv om det er lite, men savner litt mer engasjement rundt turneringer.

Hallvard «Agoniter» Honnnigsvåg er kaptein hos Shoot Boyz. (Bilde: Privat)

– Det var ganske god stemning i denne ligaen, men vi merket at det var variabelt med engasjement fra motstanderne. Det hadde vært mer seriøst i toppen med premier, men det burde ikke ha noe å si på engasjementet til folk som allerede har meldt seg på. Når folk først har meldt seg på burde de ta det litt seriøst uansett, for miljøet blir jo ikke større og bedre om folk ikke melder seg på de gode intensjonene.

De to kapteinene er enige om at League of Legends har et fortrinn ved å være enklere å komme inn i uten tidligere erfaring. Dette er nok mye av årsaken til at konkurrenten appellerer til så mange flere.

– Det krever for mange timer å sette seg skikkelig inn i Dota for å kunne spille det på et anstendig nivå, mens League of Legends er lettere å spille på et mer avslappet nivå. «Casual gaming» er nok mer akseptert i Norge, og det gjør at både miljøet og den kompetitive scenen blir større, mener Helland i Arcane Gaming.

Shoot Boyz-kapteinen er enig med sin kollega, og legger til at Dota 2 har vært gjennom en lang og lukket betafase som har påvirket tilgjengeligheten.

– League of Legends har vært mer tilgjengelig inntil Dota 2 kom ut av beta for snart to år siden. Frem til da trengte du en betanøkkel for å spille.

Ny liga med pengepremier til høsten

Formålet med Dota 2-ligaen var å ta temperaturen på miljøet i Norge, og finne ut om dette er noe Gamer.no skal satse mer på fra høsten. E-sportansvarlig for Gamer.no, Stein Wilmann, er godt fornøyd med testligaen.

– Nå planlegger vi en ny sesong med pengepremier til høsten. Det blir fortsatt utenfor Telenorligaen-paraplyen, og det er ikke sikkert det blir casting av oss, men det skal være like god administrering og oppfølging fra vår side. Vi skal holde en ny kvalifiseringsturnering i august, hvor resultatet bestemmer hvilken divisjon lagene havner i, forteller han.

I fjor var Gamer.no ansvarlig for å sende et norsk lag til det offisielle verdensmesterskapet i e-sport. Fiskestanga representerte Norge i Dota 2 den gangen. I år skal VM holdes i Polen, og etter all sannsynlighet arrangerer Gamer.no en ny norsk kvalifisering med pengepremier for både Dota 2 og en rekke andre spill. Dette blir da i tillegg til ligasatsingen.

Søker du et Dota 2-lag eller trenger du flere spillere?
Prøv vårt nye Spillermarked »

Siste fra forsiden