Anmeldelse

Inquisition

Inquisition er et nytt action/snikespill fra franske Wanadoo. Handlingen foregår i senmiddelalderens Paris, og som den unge tyven Matthew kastes du ut i en heseblesende jakt etter tempelriddernes skjulte skatter. Spillet blander elementer fra Splinter Cell, Metal Gear Solid-serien sammen med mer actionpregede elementer fra spill som Severance og Enclave, og det gjør det på en vellykket måte.

Side 1
Side 2
Side 3

Fokus settes på sniking og andre lyssky aktiviteter, og selv om det er mange situasjoner der du ikke kan annet enn å ty til vold for å løse problemene dine er det alltid en fordel å unngå kamp hvis du kan. Det må likevel dessverre sies at det meste Inquisition gjør er gjort bedre andre steder, samtidig som spillopplevelsen preges av en hel haug irriterende feil og mangler.

Historietime
I motsetning til de fleste spillene i sjangeren er handlingen i Inquisition lagt til et eksisterende sted i en virkelig historisk periode. Året er 1348, og stedet er Frankrike. Etter flere hundreår med en enorm fremgang i Europa er kontinentet nå oppe i sin største krise noensinne. Den begynte tidlig på trettenhundretallet med en mangeårig hungersnød, noe som førte til opprør i byene på grunn av kornmangel (faktisk ble det fra flere områder rapportert om kannibalisme). Krisen nådde sitt klimaks i årene 1346-1352, da Svartedauden herjet som verst med Europas befolkning. Det antas at minst en tredjedel av alle mennesker i Europa (deriblant omtrent halvparten av Norges befolkning) ble utryddet av denne pestsykdommen. Det var ikke bare hungersnød og sykdom som gjorde livet surt for Europeerne i senmiddelalderen. Inkvisisjonen, en institusjon dannet i 1184 for å utrydde kjetteri (dvs: praktisering av andre religioner enn kristendommen), hadde utviklet seg til å bli et politisk redskap. Alle som stod i opposisjon risikerte å bli forfulgt, torturert og drept etter falske anklager om kjetteri. Inkvisisjonen benyttet ofte tortur for å presse fram tilståelser, og når en først hadde tilstått kunne en stort sett vente seg en langsom og smertefull død på bålet.

I Inquisition sin introduksjonsvideo blir vi vitne til nettopp en slik offentlig henrettelse. En stor folkemengde er samlet på torget i Paris for å se inkvisitoren avlegge dødsdommen over en eller annen stakkar sjel. Litt bak folkemengden befinner spillets "helt", Matthew, seg. Matthew er en ung og talentfull mann som har kommet til Paris for å søke lykken, men som på grunn av de harde tidene har blitt nødt til å tjene til livets opphold på uærlig vis. I det folkemengdens oppmerksomhet er samlet på henrettelsen ser han sitt snitt til å stjele pengepungen fra en rik borger. Dessverre for Matthew blir han oppdaget, og etter en heseblesende jakt gjennom Paris sine gater blir han fanget og satt i fengsel. Her overtar du kontrollen, og det blir selvsagt din rolle å rømme fra fengselet. Underveis oppdager du en gammel mann akkurat har blitt torturert av inkvisitoren. Det viser seg at han er en tempelridder, og at han holder på å dø. Han ber om din hjelp, og slik blandes du inn i et stort politisk spill hvor livet ditt blir innsatsen og ufattelige rikdommer den mulige gevinsten. Tempelridderne var en orden som ble opprettet av franske riddere for å beskytte korsfarerne, og de var en betydelig maktfaktor i det Europeiske middelaldersamfunnet. I 1307 ble imidlertid ordenens stormester anklaget for kjetteri, og i 1312 ble ordenen oppløst og deres eiendeler beslaglagt. Mye tydet imidlertid på at de rakk å gjemme bort store rikdommer, og tempelriddernes skjulte skatter opptar den dag i dag både vitenskapsmenn og lykkejegere (som alle som har tittet litt på Discovery eller spilt Gabriel Knight 3 vet).

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden