Jukseskandale ryster Counter-Strike-miljøet

Noen av verdens beste spillere er tatt for juks.

Counter-Strike-scenen er rystet.
Valve

De siste ukene har vært dramatiske for de som følger Counter-Strike på proffnivå. Tre toppspillere har så langt blitt tatt for juks, og mange frykter at flere vil havne i gapestokken før det hele er ferdig.

Juksemetoden det er snakk om skal være skapt av hackeren «Supex0», og skal blant annet ha gitt spillerne muligheten til å få hevet prosentsjansen for å få hode- og torsoskudd. Det er flere aspekter ved juksemetoden, slik som en Radarhack som gir deg oversikt over fienden, samt muligheten til å se gjennom vegger. Det er likevel først og fremst prosentsjanseøkningen som er i rampelyset her, ettersom den er veldig vanskelig å oppdage.

Miljøet er usikre

Alt begynte med tyske Simon «smn» Beck fra laget Team Alternate. smn ble tatt av antijuksesystemet til tredjepartsprogrammet ESEA for å ha brukt en noe ukjent jukesemetode. I kjølvannet skal Counter-Strike- og Steam-bestyrer Valve ha tatt kontakt med ESEA for å få et innblikk i hva smn hadde brukt, ifølge Tomi «Lurppis» Kovanen. Valve skal så ha oppdatert sitt eget antijuksesystem, VAC, etterpå for å sile ut jukserne.

Ikke lenge etter plukket VAC opp Hovik «KQLY» Tovmassian fra Titan og Gordon «Sf» Giry fra Epsilon, to spillere fra lag som for tiden er i toppsjiktet i verden. Begge ble kastet ut av lagene sine. De dramatiske avsløringene, samt lovnader fra smn om at det er langt flere som bruker juksemetoden, har gjort at miljøet er mistenksomme til flere spillere og lag.

Vanskelig å oppdage

Jukseskandaler har det ikke vært så mange av i Counter-Strike-miljøet de siste årene, i hvert fall ikke på proffnivå. Noe av det som gjør situasjonen unik er at metoden for å jukse skal være svært vanskelig å oppdage, noe som åpner for at den også kan ha blitt brukt på lokale turneringer.

Alle de tre hevder å ikke ha brukt juksemetoden i pengeturneringer eller i profesjonell sammenheng. KQLY hevder for eksempel at han brukte metoden i løpet av sju dager på en annen konto, og aldri mens han var med i Titan.

– Jeg vil si at jeg beklager til de som støtter meg, og jeg skjønner at jeg med dette tullet har ødelagt karrieren min, og at teamet mitt er i en svært dårlig posisjon. De fortjente ikke dette, skrev han i en uttalelse på sin Facebook-side.

Titan og Epsilon ute av Dreamhack

Ettersom KQLY og sf ble tatt for juks, har Dreamhack bestemt seg for å utelate Titan og Epsilon fra Dreamhack Winter som begynner kommende helg. For å fylle tomrommet hadde de forrige helg en ny minikvalifisering der to nye lag fikk innpass. Vinnerne ble Copenhagen Wolves og Flipsid3, etter at norske London Conspiracy og finske 3DMAX røk ut,.

Dreamhack Winter begynner torsdag 27. november og varer ut helgen.

Les også
777 vant mot Wizard: – Vi har fått inn en ledertype i laget med «akEz»

Siste fra forsiden