Kinect kan redde liv

Microsofts bevegelsesteknologi skal nå bidra til svært fintfølende kirurgi.

Vi har tidligere omtalt en undersøkelse som viste at spillere kan oppnå samme øye-til-hånd-koordinasjon som en kirurg, men TV-spillenes rolle i operasjonsrommet ser ikke ut til å stoppe der. Nå skal Microsofts Kinect-sensor kunne bistå i livreddende operasjoner.

Dette ser kanskje ikke ut som operasjonsutstyr.

Det er en gruppe studenter ved Universitetet i Washington som har kommet frem til et helt nytt bruksområde for bevegelseskontrolleren. Ifølge universitetets egen avis har ingeniørstudentene funnet en løsning på manglende fysisk tilbakemelding under operasjoner foretatt med roboter.

Kirurger har tidligere slitt med at de treffer organer og annen motstand uten å være klar over det. De kamerastyrte robotarmene gir nemlig ingen fysisk tilbakemelding, og det har av naturlige grunner vært problematisk. Kinect skal kunne by på en billig og smidig løsning på dette problemet.

Ved hjelp av teknologiens avanserte, tredimensjonale dybdekamera skal man være i stand til å definere et «kraftfelt» rundt det man ikke ønsker å stikke en skalpell bort i. Hvis kameraet oppfatter at noe treffer dette feltet, sender det et signal til styrestikka, som nekter å bevege seg videre.

I tillegg til å være en enkel og tilgjengelig løsning på et utbredt problem, vil dette også kunne spare sykehus for store pengebeløp. Tilsvarende teknologi skal faktisk koste opp mot 50 000 dollar, eller i underkant av 300 000 norske kroner. Til sammenligning koster Kinect rundt 1000 kroner her til lands.

På grunn av lønnsomheten håper forskere nå på et gjennombrudd i fjernoperasjoner, for eksempel i mindre landsbyer og mer avsidesliggende strøk hvor det ikke er umiddelbar tilgang på en kirurg.

Toppbildet er tatt av brukeren Cruicially fra Flickr, og benyttes i henhold til bildets Creative Commons-lisens.

Siste fra forsiden