Sniktitt

Left 4 Dead 2

Flere levende døde i sikte

Denne gangen skal zombiene få føle en helt ny vrede på kroppen.

Dersom du ikke har gått lei av å denge zombier i Left 4 Dead og du har noen kroner til overs, da kan du glise stort. Left 4 Dead 2 er ikke langt unna og det ser ut til å bli en blodig affære.

Fra venste til høyre: Nick, Rochelle, Coach og Ellis.

Francis, Bill, Zoey og Louis er nå overlatt til sin egen skjebne og fire nye karakterer presenteres for spilleren. Det er Coach som er den kraftige, afro-amerikanske treneren til et High School-lag i amerikansk fotball, Ellis som er en ung mekaniker, Nick som er en gambler og en svindler, og Rochelle som er en fremadstormende reporter for en lokal TV-stasjon.

Historien i spillet, selv om de som har spilt originalen vil være enig i at denne er nokså løs, er satt til et par uker etter handlingene i det originale Left 4 Dead. Nye skytevåpen vil bli introdusert og også forskjellige typer ammunisjon. Likevel er det ikke de nye geværene som umiddelbart fanger min oppmerksomhet.

Valve har satset på flere alternative våpen. Eksempler er stekepanne, katana og motorsag. Produsent Kim Swift trekker frem hennes eget favorittvåpen, gitar. Jeg fikk prøve både katanaen og motorsagen, og de oppleves som svært forskjellige. Katanaen er effektiv når du møter en enslig zombie, men den gir likevel den litt ville følelsen når du svinger den. Motorsagen pløyer gjennom zombier som kniv i smeltet smør, men den har ikke uendelige mengder drivstoff. Når zombiene omringer deg og du fyrer opp motorsagen står blodspruten så du ikke ser noen ting. Da kan du bare lukke øynene, brøle ut ditt beste krigsrop og håpe at dine venner holder seg langt unna.

Australia går tydeligvis nye veier for å rekruttere spillere til fotballaget sitt.

Spillbarheten i Left 4 Dead 2 er som i det første spillet. Brettene du skal igjennom er designet på samme vis, men det har blitt opprettet flere mulige stier du kan ta for å komme frem til målet. Den kunstige intelligensen som styrer zombiene (AI Director) har nå fått en utvidet rolle. Nå kontrollerer den også været og den vil kunne stenge av stier og tvinge de overlevende inn på bestemte områder. Tanken er at dersom de overlevende klarer seg bra, vil de få flere zombier å bryne seg på. Dermed vil hvert enkelt brett tilpasse seg spillernes ferdighetsnivå.

Desverre var ikke den gruppen av spilljournalister som jeg spilte med særlig samkjørte, og vi endte våre dager som zombieføde. Mye av grunnen var nok også at de mange nye zombieutgavene var flinke til å skille oss fra hverandre. I tillegg til de kjente spesialzombiene vi kjenner fra tidligere har det kommet en rekke nye som alle har sine spesialegenskaper. Mange av dem finnes også bare på bestemte kart, som klovnezombien på karnevalbrettet. Forøvrig har heksen begynt å vandre rundt, så det er mye man må passe seg for.

Med mord i blikket og øks i hånda gir Nick seg ut på sin største utfordring så langt; å holde den hvite dressen sin ren frem til neste safehouse.

Valve har fått kritikk for at de lanserer Left 4 Dead 2 bare et år etter det første spillet. For å komme de klagende spillerne litt i møte arbeider de med løsninger som skal gi lengre levetid til det originale Left 4 Dead. Den nye kampanjen, Crash Course, var bare første steg. De forsøker nemlig å få til en ordning hvor spillere kan spille sammen på tvers av spillene.

Har du Left 4 Dead vil du altså kunne spille sammen med de som har tatt seg råd til å kjøpe Left 4 Dead 2. Selv om det gamle spillet ikke vil støtte de nye kampanjene, er dette et meget spennende tiltak fra Valve. Det skal riktig nok nevnes at denne muligheten ikke var bekreftet da jeg pratet med produsenten, men det var noe de arbeidet med å få til. Likevel har jeg vanskelig for å tro at denne muligheten ville blitt forespeilet for journalister dersom de ikke var rimelig sikre på at det lot seg gjøre.

Left 4 Dead 2 ser ut til å bli en actionfylt affære som vil by på mer samarbeidsmoro og tøffere utfordringer for zombiejegere verden over. På bakgrunnn av forhåndssalgene har Valve anslått at spillet kommer til å bli firmaets mestselgende tittel noen sinne. Vi i Spillverket er i hvert fall klar til å ta på oss jegerstøvlene og børste støvet av hagla. Den store zombiejakten starter neste måned.

Siste fra forsiden