Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Et av fjorårets beste spill finner veien til mobilen i september.

Thekla, Inc.
1: Side 1
2: Side 2

Det lukter snart høstferie i det ganske land, og det betyr at det begynner å bli kaldt ute. Da kan det kanskje hjelpe å laste ned en haug med gode spill på mobilen før ferien starter.

Mobilspillene fortsetter å rulle inn, og blant alle de dårlige kopiene og fantasiløse spillene finner vi også i september en hel rekke med særdeles gode spillopplevelser til mobil og nettbrett.

Jeg har igjen prøvd å sette sammen en miks av sjangre og spilltyper, og jeg håper det er noe for enhver smak. Hvis du liker strategi, hjernetrim, historie eller pek og klikk så burde et eller flere av månedens spill helt klart falle i smak.

Guide troppene mot målet.

Iron Marines

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Ironhide Game Studios

Last ned Iron Marines: iOS,Android. Pris: 49 - 55 kroner.

Til tross for at App Store og Google Play nesten renner over med mengden nye spill som kommer hver måned, har det vært lenge og vel siden vi sist har sett et sanntids strategispill som har fungert bra.

Det har Ironhide Game Studios prøvd å gjøre noe med, og de har lykkes meget bra i Iron Marines. Settingen er ganske velkjent, man styrer en gjeng marinesoldater i det ytre rom, og man må kjempe mot haugevis med fiender, redde kolonier og være en helt. Det som gjør at Iron Marines fungerer som strategispill er at utviklerne har greid å tenke litt nytt, de har tilpasset seg mobilformatet på en god måte, og blandet inn elementer fra andre sjangere som er mer typisk på en mobil.

Du har for eksempel elementer fra tårnforsvarssspill som krydrer variasjonen i spillet, og de har heller ikke vært redd for å gjøre strategibiten komplisert og dyp. Kontrollene fungerer stort sett greit, men det kan være litt knot hvis enhetene dine står tett, og du skal velge en av de.

Utover dette er Iron Marines en solid strategiopplevelse på mobil eller nettbrett.

Jeg digger stilen i dette spillet.

Morphite

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Switch, PC og Xbox One
Utvikler: Crescent Moon Games

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Last ned Morphite: iOS. Pris: 85 kroner.

Morphite kommer helt sikker til å bli sammenlignet med No Man's Sky. Det tror jeg spillet tåler, og det er liten tvil om at utviklerne har hentet mye inspirasjon fra nevnte spill. Men det leverer varene meget godt på egenhånd, og er et meget solid romutforskningsspill.

Du ploppes ned på en planet, og i motsetning til No Man's Sky dyttes du veldig tydelig i en spesifik retning. Det er en historie å følge her, og det gjør at spillopplevelsen også blir mer konsentrert og lett å forstå seg på. Utover historien går mye av spillet ut på å scanne ting på de ulike planetene du lander på, på jakt etter det historien vil at du skal finne.

Grafikken er flott, med flotte farger og fantasifulle områder. Du styrer med virtuelle knapper på skjermen, noe som fungerer greit, men som ikke er optimalt sammenlignet med en håndkontroll. De har allikevel tilpasset seg berøringsskjerm på en god måte, og jeg hadde små problemer underveis.

Morphite er rett og slett et meget solid romutforsknings- og førstepersons eventyr og skytespill.

Avgårde med dere, spøkelser!

OPUS: Rocket of Whisper

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Sigono

Last ned OPUS: Rocket of Whisper: iOS, Android. Pris: Gratis.

OPUS: Rocket of Whisper er satt i et univers ikke veldig ulikt vårt eget, men som sliter med ting vi heldigvis ikke trenger å bry oss om. Her må nemlig spøkelsene til døde mennesker skytes opp i verdensrommet i raketter, hvis ikke blir de bare værende.

Problemet er bare at nesten alle menneskene er døde, og det er ingen raketter igjen. Dermed må du, sammen med en heks, prøve å løse problemet sammen. Men det er relasjonen mellom de to hovedfigurene som er drivende i spillet, og hvordan spillutviklerne danser rundt temaer som liv og død, tap av mennesker og savn som virkelig berører en som spiller.

OPUS blander sammen pek og klikk med overlevelsesspill på en meget god måte, samtidig som det også hele tiden gir deg nye muligheter til å utforske verdenen. Den visuelle stilen, og musikken, står meget godt sammen og skaper en flott stemning i spillet.

OPUS: Rocket of Whisper er et vakkert mobilspill jeg anbefaler alle å sjekke ut.

Another Lost Phone: Laura's Story

En ny mobilhistorie å finne ut av.

Sjanger: Eventyr, hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Plug In Digital

Last ned Another Lost Phone: Laura's Story: iOS, Android. Pris: 28 - 33 kroner.

Jeg skrev om det første spillet i det som nå har blitt en serie i februar tidligere i år. A Normal Lost Phone fascinerte på mange måter, og var en ganske annerledes og unik opplevelse når jeg spilte det.

Nå kommer det et nytt spill, som i bunn og grunn fungerer på akkurat den samme måten, men som forteller en ny, og minst like god historie som det forrige spillet gjorde. Jeg skal ikke si noenting om selve handlingen, fordi den er så definitivt best å oppleve uten å vite noenting på forhånd.

Spillet går ut på at du utforsker en telefon du har funnet. Du finner ut litt om personen via applikasjoner, melding og bilder. Du får hint om andre, skjulte ting via det du utforsker. Selve navigasjonen i spillet er enkel, i og med at det er som å trykke på en vanlig telefon. Gåtene er også bra, og det er alltid tilfredsstillende å komme seg ett hakk dypere.

Men det er historien til personen som har mistet telefonen som er hovedfokuset her, og den er like god, om ikke enda bedre, enn i det forrige spillet fra utviklerne.

Freeways

Ikke vakkert, men det fungerer.

Sjanger: Strategi
System: iPad, Android
Utvikler: Blinkbat Games

Last ned Freeways: iOS, Android. Pris: 19 - 22 kroner.

I Freeways kan du ta alle de gangene du har klaget på kø og veiarbeid, og prøve å kanalisere det sinne inn mot hvordan du skulle løst veiutbyggingen selv. Her skal du løse trafikkfloker, og planlegge den mest effektive og kostnadsbesparende måten å bygge veier og kryss på.

Du gjør det ved å trykke og dra der du bil ha en vei. Det er enkelt og intuitivt, og kontrollene tar ikke lang tid å lære seg. De første nivåene er også ganske greie, og du føler at du har veldig god kontroll på hvordan du skal få til en god flyt i trafikken. Så øker spillet fort i vanskelighetsgrad, og i de senere nivåene ser det mer ut som en krussedulltegning av en toåring enn et veinett.

Spillet er utfordrende og moro, det er skikkelig vanskelig og man har hele tiden ting å gjøre. Jeg savner en funksjon som gjør at jeg kan angre på ting jeg har gjort, men utover dette er Freeways skikkelig morsomt, og samtidig ekstremt frustrerende (på en god måte).

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden