MOT tar inn e-sportklubb

Midgard blir MOT-ambassadør

– Vår logo blir sidestilt sammen med noen av de største klubbene og merkevarene i Norge, forteller Alex Hole.

Midgard blir ny MOT-ambassadør.
Magnus Gjerstad/Midgard

– MOT Norge er glade og stolte over å ha signert et e-sportlag som MOT-ambassadørlag på nasjonalt nivå. Vi har hatt dialogen med Team Midgard over en tid, og blitt kjent med de som et lag med gode verdier i ryggraden, så vi gleder oss til det videre samarbeidet.

Det forteller Sverre Ræder, markedsansvarlig i MOT, til Gamer.no når de tirsdag annonserer Midgard som nye MOT-ambassadør. Mot slutten av februar kunne Metizport meddele at de var blitt MOT-ambassadører på lokalt nivå. Nå blir Midgard e-sportens første nasjonale ambassadør. Ræder mener e-sporten har oppdarbeidet seg et stort nedslagsfelt.

– E-sportklubber har et fantastisk stort potensiale og et stort nedslagsfelt blant ungdom. De har alle muligheter til å vise hva de står for og påvirke ungdom i en eller annen retning. Som rollemodeller har man påvirkningskraft om man vil det eller ikke. Vi er glade når lag på øverste nivå er bevisst ansvaret sitt, og ønsker å være positive rollemodeller for ungdom.

LES OGSÅ: Er det slik vi skaper en bærekraftig, lokal grobunn for e-sport?

Utøverne blir representanter ved landets skoler

Sportsdirektør i Midgard Alex Hole tror elevene vil føle sterk tilknytning til e-sportutøverne.
Magnus Gjerstad/Midgard

MOT, som arbeider for gjennom å forebygge mobbing, utenforskap og psykiske vansker gjennom å styrke ungdommens robusthet, livsmestring og mot, skal nå bruke Midgards e-sportutøvere i programmene laget for landets ungdoms- og videregående skoler. Det tror Alex Hole, sportsdirektør i Midgard vil være svært appellerende for målgruppen.

– Både vi og MOT ønsker å utvikle de rundt oss så for oss som relativt ung e-sport klubb så vi gleder oss masse til å lære av MOT på måten de jobber på. Det å oppleve at vår logo blir sidestilt sammen med noen av de største klubbene og merkevarene i Norge gir oss en bekreftelse og motivasjon t å jobbe og utvikle oss videre. Tenker jo litt på hva som vil skje den gangen en av våre spillere skal ut på skoler å være ambassadør sammen med en av Norges flinkeste fotballspillere, forteller Hole.

Hole mener ungdommers mulighet til å satse på e-sport i trygge, etablerte og målrettede rammer vil være med på å styrke MOTs budskap i e-sportsammenheng.

– E-sporten er attraktiv allerede, det kan man se på Ungdata-undersøkelsen, 92 prosent av alle barn og unge spiller i en eller annen form. Det handler om å trekke det fra gaming og til e-sport. Mange spiller bedriftsliga i fotball eller løkkefotball, men ikke tar det seriøst, og ønsker å satse. Man må sette det inn i et system, der de som ønsker har en plass å henvende seg. Der de kan dra på trening, på lik linje som all annen idrett. Noen er avhengige av å dra på en fysisk plass å trene, andre er så strukturerte at de kan sitte hjemme å utføre treningen. Du må ha en tilhørighet, og at det blir sett på som en idrett. Foreldre, idretten og omverdenen må godta det, og ikke legge begrensninger. Så kommer man ikke unna punktet om å profesjonalisere, blir det gjort skikkelig og det settes krav til utøverne, vil de kunne ta steg.

LES OGSÅ: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær kjøper seg inn i norske Ulti Agency

– Er norsk e-sport moden nok for å påta seg et slikt ansvar?

– E-sport i Norge har løftet seg betraktelig og utviklingen går definitivt rett vei. Når MOT ønsker oss på laget så er det en bekreftelse ikke bare til oss men til alle som jobber for å fremme norsk e-sport. E-sporten begynner å bli moden for det meste, men det er samfunnet rundt som ikke har vært det. Noen må starte, så kommer flere etter. Ingen vil være den første i Norge, men vi er der at "alle" begynner å se på e-sporten. Da handler det om at utøvere og klubber evner å opptre profesjonelt. Alle må ta ansvar for hva som foregår på det store internettet, tenker da på juksing, rasisme, hets og lignende, forteller Hole og legger til.

– Vi jobber hver dag for å fremme og utvikle norsk e-sport. Vi ønsker å lære av de rundt oss og kan vi dele vår kompetanse og erfaring så gjør vi veldig gjerne det. Vi har ikke noen problemer med å stå fremst og ta ordet. Jeg håper mange ser opp til oss, for vi ser opp til de andre.

Les også
Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær kjøper seg inn i norske Ulti Agency

LES OGSÅ: Gikk fra 5. divisjon til 1. divisjon på to år

– Mange har e-sport som sin lidenskap

Truls «truth» Tangen og Brage «bragaldo» Kvisten blir selv blir klubbens representanter.
Magnus Gjerstad/Midgard

Sverre Ræder i MOT mener det fremdeles det gjenstår en god del arbeid og normalisere gaming som en hobby og likestille dette med tradisjonell idrett.

– Vi vet at utrolig mange ungdommer har e-sport og gaming som sin lidenskap, og bruker mye av tiden sin på interessen. Samtidig finnes det også ungdom som vegrer seg for å si at gaming er hobbyen deres, fordi det har vært litt fordommer rundt det. Vi ønsker å styrke motet til alle ungdom som har dette som sin store interesse, slik at de kan slå seg på brystet og være stolt av det.

Et stigma e-sporten vil være med å kunne bryte i følge Ræder.

– MOT Norge synes det er utrolig bra at topplag innen e-sporten ønsker å ta en bevist rolle som forbilder. MOT ble startet av toppidrettsutøvere som ville bruke sin posisjon til å påvirke ungdom positivt. E-sport er i vekst, og gaming er en stor og viktig arena for mange ungdom i dag. Unge følger med på hva de i toppen gjør, plukker opp tips og råd, og blir påvirket av miljøet. Da er det fantastisk at e-sportklubbene viser at de har et bevisst forhold til holdninger og verdier, og samtidig ønsker å være en påminner og forsterker av MOTs budskap.

LES OGSÅ: Telialigaen avlyser League of Legends-sluttspillet

Etableringen av Eldorado Esport & Entertainment er et eksempel på et av flere e-sportsentre som er etableres rundt om i landet. Fritidstilbudet som tilbys her vil være et annet alternativ som kan brukes i arbeidet mot ungdommer.

– Det kan være et av flere. Her får ungdommer en fysisk plass å møte opp på. Det kan skape gode relasjoner, og at man har et møtepunkt i hverdagen. Det settes krav til oppmøte, og du møter de av samme interesse. Her skapes det helt sikkert venner for livet. Det kommer vel til et punkt der et fritidstilbud ikke kan levere det beste til de som ønsker å satse. Da må de ta et steg videre, og hvor skal de da gå? Et fritidstilbud vil være kjempe bra i starten, men du er avhengige av kompetanse til de som har tilbudet, og det tror jeg ikke er helt på plass over alt. Men alt i alt, et veldig godt utgangspunkt for å samle de av samme interesse, avslutter Hole.

Ræder mener at et slikt arbeid er svært sammenlignbart med andre idretter.

– Det å ha et bevisst forhold til holdninger og verdier er vesentlig uansett hva du driver med. Det er et kontinuerlig arbeid som du alltid må ha langt fremme i pannen, uansett om det er en e-sportklubb, fotballag eller en virksomhet i næringslivet. Å jobbe med holdninger og verdier handler om å sette psykisk helse på dagsorden, å snakke om hvordan vi vil ha det i klubben og hvordan vi møter andre mennesker. Vi må alltid huske på at det sitter et menneske bak et hvert nickname i et spill. Dette vet vi at Team Midgard har i fokus, og vi ser frem til å være med å forsterke arbeidet, avslutter Ræder.

Siste fra forsiden