Arman «Phenom» Hanjani i ELEAGUE

Nå har vi fått den første norske klubben i ELEAGUE

Street Fighter-spilleren «Phenom» skal kjempe i verdenseliten.

Stephanie Lindgren/Dreamhack/Capcom/Gamer.no

Storsatsingen ELEAGUE utvider med Street Fighter V og den første sesongen starter i slutten av mars. Nordmannen Arman «Phenom» Hanjani (20) er blant de 32 heldige spillerne som får delta i den lukkede kvalifiseringen. I potten til hovedturneringen ligger 21 millioner kroner.

– Det er stort å få sjansen til å delta i ELEAGUE. Dette har potensiale til å skape bredere eksponering av Street Fighter og meg selv som spiller, forteller hovedpersonen selv til Gamer.no.

Kjemper mot verdenseliten

Hele turneringen, inkludert kvalifisering, sendes på den amerikanske TV-kanalen TBS og på Twitch. Verdens beste spillere er invitert på grunnlag av resultater i Capcom Pro Tour, en verdenscup der man samler poeng for hver turnering man deltar i. «Phenom» er rangert som verdens 11. beste spiller, etter flere seire, andreplasser og tredjeplasser i fjor.

– Jeg har fått en del store muligheter tidligere, og vunnet en del turneringer, men bare det å få delta her er ganske stort.

LES OGSÅ: «Phenom» er første nordmann som vinner en Premier-turnering i Street Fighter

Arman «Phenom» Hanjani vant Street Fighter-turneringen på Dreamhack Summer 2016.
Stephanie Lindgren/Dreamhack

Oslo-gutten har havnet i kvalifiseringsgruppe med regjerende verdensmester Due «NuckleDu» Dang, samt Zhuojun «Xiao Hai» Zeng og Olivier «Luffy» Hay, men han har en god sjanse til å gå videre når det kun er to spillere som ryker ut.

– Det er ikke den aller vanskeligste gruppa, men ikke den enkleste heller.

BX3 dannet sin Street Fighter-avdeling for fire år siden. Klubben har skapt et godt og effektivt treningsmiljø innad i laget, men for Hanjani selv er det også avgjørende å få spilt mest mulig. Det får han gode muligheter til de neste ukene.

– Jeg skal delta på to andre turneringer i USA i forkant av ELEAGUE, Final Round og SXSW. Så jeg får en god del kamptrening i forveien, forteller han.

Han bruker også mye tid på å studere av motstanderne, lære av egne feil og utnytte deres svakheter bedre. Det er vel så viktig hva du gjør, som hvor mye du spiller.

Akkurat som i andre sporter er det viktig å være oppmerksom og årvåken. Det kan på sett og vis sammenlignes med å være i en rundkjøring: Man må være fleksibel og lese andres intensjoner for å få god flyt. Et uoppmerksomt øyeblikk kan straffe deg.

– Det handler ikke nødvendigvis bare om å spille hele dagen, men å være effektiv med tanke på læring og forbedring. I tillegg er det viktig å studere fremtidige motstandere på YouTube for å lære seg deres tendenser. Det kan gi deg et overtak dersom man skulle møte dem i en turnering, sa han til Gamer.no etter seieren på Dreamhack Summer i fjor.

Les også
Semifinalene i League of Legends spilles denne uken

Trener med ny figur

Hans to hovedfigurer har lenge vært Necalli og M.Bison. Dette er to offensive slåsskjemper som passer spillestilen til nordmannen godt. I det siste har imidlertid Hanjani trent mye på Guile, som har en langt mer defensiv rolle.

– Jeg vet ikke om jeg er god nok med ham enda, men i fremtiden skal jeg bruke ham. Han krever en helt annen strategi. Jeg er hovedsakelig en offensiv spiller, men å ha en defensiv figur som Guile i baklomma kan komme til nytte. Det er en tilpasningsperiode nå, der jeg må bli vant til den spillestilen.

Hanjani beskriver Guile som en slags vegg som kan kontrollere alt så lenge man har nok avstand mellom seg seg selv og motstanderen. Spillestilen er mindre komplisert, men man må handle raskt.

– På flere avstander dekker han alle mulige kontringer fra motstanderen. Guile slipper å lese motstanderen, man må bare reagere.

– Hvordan trener du på å respondere raskere og raskere?

– Jeg gjør ikke noe spesielt bortsett fra å spille mye. Man må bli vant til situasjonene man er i for å kunne velge riktig kontring.

Utstillingsvindu for norsk e-sport

Å delta i ELEAGUE er naturligvis en unik eksponeringsmulighet for både BX3 som klubb og norsk e-sport, og kan potensielt åpne dører for andre senere. Klubbledelsen i BX3 ser frem til å være synlige i dette sirkuset av en turnering i Atlanta.

– Akkurat ELEAGUE er jo et annet nedslagsfelt enn hva vi frem til nå har siktet mot som er det norske markedet, forteller styreleder Stein Wilmann til Gamer.no.

– Det betyr først og fremst at vi som klubb endelig har kommet med i «det gode selskap». Selv om Street Fighter V utspilles én mot én, så huser vi jo en avdeling med flere spillere og Arman bærer klubbnavnet. IMG og Turner som står bak ELEAGUE er jo helproffe, så dette blir gøy.

Å møte fans for å skrive autografer er en del av en proffspillers hverdag.
Stephanie Lindgren/Dreamhack

Å oppptre som profesjonell utøver på store arrangement som dette krever mer av en utøver enn det rent sportslige. Også her har klubben brukt tid på å forberede «Phenom» på hva som venter.

– Utenomsportslig har vi jobbet en del med mediahåndtering og PR, som det bare vil bli mer og mer av for hans del i den kommende tiden.

Wilmann synes det er helt naturlig at ELEAGUE satser på Street Fighter V.

– Street Fighter V er et spill «alle» har et forhold til, både unge og voksne. Det er spill med en stor mengde hobbyspillere og derfor potensielt når et stort nedslagsfelt dersom det først satses skikkelig på toppnivå som e-sport. Det er også et spill hvor det er lett å se hva som foregår i kampene, og uten blod og andre voldelige aspekter som hodeskudd osv.

Kvalifiseringsturneringen starter 27. mars. Selve sesongen begynner 7. april, mens det avgjørende sluttspillet begynner i slutten av mai. Du kan se hele tidsplanen her.

Siste fra forsiden