Nå skal Valve begrave «fake games» på Steam

Gjør endringer på vektingen i spillbutikken for å luke ugresset.

Skjermbilde av Steam

At nettbutikken Steam har en god del søppelspill har vært kjent lenge nå. Vi snakker om spill som gjerne limer sammen ferdigkjøpte modeller, klistrer et svakt spillfundament på, og selger det på plattformen. Mest kjent er nok Digital Homocide, som ble dratt gjennom gjørma av spillkritikker Jim Sterling med særlig spillet Slaughtering Grounds – hvorpå utvikleren valgte å saksøke Sterling, men tapte nå i år.

Nylig var John «TotalBisuit» Bain og Jim Sterling innom Valves kontorer for å snakke om fremtiden på Steam. Ut fra deres to videoer har det kommet frem mye informasjon.

Innfører nytt brukersystem

TotalBiscuits video om Steam-fremtiden. (Video: TotalBiscuit, The Cynical Brit)

Valve har nå valgt å gripe tyren ved hornene, og innfører endringer som skal gjøre at slike spill – som de ifølge Jim Sterling og Kotaku kaller «fake games» – vektes mindre i butikken. Dermed vil de ikke dukke opp i forslagskøen til spillere. Dette skal gjøres ved å flikke på algoritmene som bestemmer hvilke spill som skal vektes og synliggjøres på butikkfronten.

Problemet er at dette kan føre til at faktisk gode spill begraves sammen med spill som fortjener det. For å prøve å bøte på dette vil Valve innføre et nytt konsept kalt Steam Explorers. Tanken er at de som ønske det skal kunne spille gjennom spillkøer med spill som ikke selger godt, og markere spill som de liker. Desto flere «Explorere» som markerer spill, desto mer vil de vektes oppover i systemet. Alle som ønsker det vil kunne bidra her.

Jim Sterlings video om Steams fremtid. (Video: Jim Sterling)

Med andre ord ønsker Valve igjen å la spillerne gjøre mye av jobben med å sortere ut gode og dårlige spill, slik tanken også var med Steam Greenlight i sine dager. Dette er nå skrotet, og erstattes med Steam Direct – et system der utviklere må betale en publiseringsavgift (som de kan tjene inn igjen), samt overbevise Valve om hvorfor nettopp deres spill fortjener en sjanse gjennom å levere inn digitalt papirarbeid.

Tjente penger på samlekort

Interessant nok nevnes det i Sterlings video at de såkalte «falske spillene» ikke tjente mesteparten av pengene sine gjennom vanlig salg, men gjennom samlekortsordningen. Derfor skal også dette systemet få en overhaling, slik at det ikke blir mulig å spekulere i dette lenger.

Av andre kommende nyvinninger kan vi nevne at Steam ønsker å fronte mer informasjon om spillene til brukerne sine. De vil få innsikt i hvor mye en spillside vises, og hvorfor man blir anbefalt spill.

Valve har også fortalt at de skal forbedre kundestøtten sin, men satser på at endringene de innfører fremover vil dempe pågangen.

Les også:
Får Steam snart en overhaling? Valve lekket bilder av det som virker å være et nytt grensesnitt »

Siste fra forsiden