Anmeldelse

NHL 10

Mølja er tilbake!

Å komme etter NHL 09 blir som å hoppe etter Wirkola.

Forgjengeren til dette spillet kan skilte med intet mindre enn 12 priser for ”året sportsspill”, så det er ikke helt uten grunn at jeg forventer at årets utgave vil blåse sokkene av meg. Kan NHL 10 leve opp til forventningene og overgå sin forgjenger?

Bringt it boy, bring it

Spillet starter med en enkel gjennomgang av hvordan knappene fungerer. Dette kommer godt med i et spill som tar i bruk mye av kontrollen på en utmerket måte. Venstre spak kontrollerer skøytene og bevegelsene, høyre spak kontrollerer køllebruk, som finter og skudd. Resten av knappene brukes til knuffing, skuddblokkeringer, spillerbytte, pasninger og lignende.

Foruten den vanlige treningskampen finnes det en rekke ulike moduser å spille seg gjennom, der flere av dem kunne fungert som spillets hovedmodus. Nytt av året er GM Mode, som har tatt over for fjorårets Dynasty Mode. Her fungerer man som manager for et lag og gjør en drøss beslutninger for laget, slik som å kjøpe spillere, speide etter nye talenter og annet forefallende arbeid. Denne spillmodusen er en fryd for prosjektledere og andre som trakter etter å organisere og dra i tråder.

I ”Battle for the cup” kan man hoppe rett til sluttspillet for å spille om ettertraktede pokaler, mens i sesongmodusen spiller man seg gjennom en hel sesong fra begynnelse til slutt. Det kreves både tålmodighet og tid for å komme seg gjennom en sesong, men det er også en herlig følelse når laget, som man etterhvert føler seg ganske knyttet til, kniver seg oppover rangeringslistene. En nyhet i denne utgaven er at man kan spille i ulike ligaer slik som Elitserien, AHL og flere andre.

...med ketchup og sennep, takk.

”Be a pro”-modusen er alltids underholdende. Her lager man en egen karakter og trener ham opp fra begynnelsen av karrieren. Man starter modusen med å spille en kandidatkamp, der agenter følger med og gjør sine notater. Basert på hvordan man presterer, vil man bli rangert etter opptredenen og bli håndplukket av det laget som har mest lyst på deg. Dermed er man igang, og etterhvert som man spiller kamper og får erfaring, vil man opptjene seg erfaringspoeng som man bruker for å utvikle spillerens talenter. Modusen tar deg gjennom en vanlig NHL-sesong, der det selvfølgelig handler om å vinne sesongen, samt den gjeveste pokalen i amerikansk hockey: The Stanley Cup.

Foruten dette har spillet selvfølgelig egne onlineligaer, der man kan bryne seg på å spille mot andre spillere fra hele verden. Sprett inn i en kamp der alle spillerne blir styrt individuelt av hver sin spiller og du vil garantert oppleve større variasjon i spillet enn når man spiller alene.

Kelly, watch the stars

Foruten de ulike modusene, finnes det også en rekke andre nyskapninger i årets NHL-spill. Når dommeren blåser i fløyta og pauser spillet, vil man ha noen sekunder der spillerne bare står på isen og henger ut. I tidligere titler ville man kanskje kjede seg og bruke disse sekundene på å knuffe på motspillere som ikke svarte tilbake, men nå er saken derimot en annen. Motspillerne dytter tilbake og slåsskamper kan raskt bryte ut.

Din dumrian, kom her så skal du få!

I kamper der det blir mye taklinger og bråk, vil det plutselig kunne bryte ut masseslåsskamper mellom lagene. Da er tiden inne for å kaste hanskene og vise hvor skapet skal stå.

Her kommer også en annen, og en av de herligste nyhetene, til anvendelse. Slåsskampene foregår nemlig i førsteperson og knappene er videreutviklet. Dette fungerer utmerket og aldri før har det vært mer adrenalinpumpende når man plutselig står ansikt til ansikt med en tannløs rabagast fra motstanderlaget. Slå, blokker, dukk unna, gjør alt du kan for å unngå å se stjerner, men heller klinke motstanderen i bakken. Uansett utfall ville begge kamphanene ryke rett ut i utvisningsboksen, men laget til den som vinner slåsskampen vil bli tildelt en dose fornyet energi.

Les også
Anmeldelse: NHL 10

En annen nyhet er låsing av motstanderen mot vantet. Om en motstander har pucken nær vantet kan man på ufint vis presse ham inn i vantet. Dette gjør det enkelt for deg eller en av dine medspillere å stjele pucken, så sant motstanderen ikke klarer å sparke den videre til en av sine lagkamerater.

To mot en er feigt!

Foruten dette så har også publikum fått seg en ansiktsløftning. De virker langt mer levende enn i tidligere titler, der hele hopen gjerne reiste seg på likt og gjorde den samme hakkete bevegelsen. Publikum later til å ha fått mer intelligens og vil i mye større grad enn tidligere reagere i tråd med hva som foregår på banen.

Den siste store nyheten er utstyrsbutikken, der man kan kjøpe hockeyutstyr som vil hjelpe karakteren til å bli bedre. Man kan kjøpe nye kølle, skøyter, hjelm og hansker. I tillegg til dette kan dette utstyret utstyres (...) med ulike oppgraderinger, som ytterligere forbedrer dets attributter og bidrar til å øke spillerens ferdigheter. Lydsporet sitter som forventet. Mye god, ny musikk her fra den amerikanske rockescenen, deriblant Green Day. Gode muligheter her for å plukke opp sanger fra artister man ikke visste man likte. Lydene i spillet er generelt bra over hele fjøla, spesielt med vitamininnsprøytningen som har blitt injisert i publikumet.

So, how does this make you feel?

NHL har blitt en mer virkelighetsnær spillserie enn tidligere. Ikke forvent spektakulære taklinger og ferdigprogrammerte snarveier som lar deg score akrobatiske scoringer du ellers aldri ville sett.

Pwned!

Dette er rett og slett hockey slik det kan se ut i virkeligheten. Derfor passer spillet glimrende for folk som er ute etter realisme, med tid til å gjøre karriere. Jeg for min del savner litt mer action, som gjerne må gå på bekostning av realismen. Grafikken er pen som alltid, men hva mer kan man forvente når forgjengeren gjentatte ganger ble kåret til ”Årets sportsspill”?

Jeg synes helt klart ”Be a pro”-modusen nytes best i FIFA, muligens fordi jeg ikke synes NHL 10 tilbyr nok variasjon i spillerens faktiske utvikling. En fotballspiller vil gjerne spille brorparten av kampen, mens hockeyspillere byttes ut til stadighet. Dermed blir det mye benkesliting, som jo er virkelighetsnært, men også litt kjedelig. Man kan eventuelt velge å sitte i boksen og vente med sin egenskapte spiller eller man kan låse seg inn på posisjonen og kontrollere alle som spiller på denne plassen. Om man er egoistisk nok kan man eventuelt også velge å skru av spillebytter.

Kjøkkenveien, en evig klassiker.

Spillet flyter fint, men jeg får en følelsene av at alle spillerne på et sett virker nærmest likegode. I eldre versjoner av spillet kom spillernes ulikheter bedre frem og forskjellen på spillerne føltes større. Jeg savner dette, da spillernes ulike egenskaper i større grad tidligere kunne brukes taktisk til hvordan man valgte å legge opp spillet i angrep.

Konklusjon

NHL 10 er uten tvil det mest realistiske og forseggjorte hockeyspill til dags dato. Grafikken er vakker, kontrollene fungerer på utmerket vis, publikum virker oppriktig engasjerte og spillet kommer med en rekke ulike modi, som er like ulike som de er interessante. Likevel sliter jeg litt med at jeg synes spillet til tider blir for virkelighetsnært, som gjør selve spillingen en anelse kjedelig. Der man i tidligere titler hadde et litt mer variert spill, synes jeg nå at mye har blitt likt. Spillernes unike egenskaper føles like og sjelden vil man oppleve at man kommer gjennom på en skikkelig break-away. For min del kunne man gjerne endret litt på blandingsforholdet mellom action og realisme, for jeg blir rett som det er sittende og kjede meg, men misforstå meg rett: NHL 10 er nok et perfekt spill for ihuga hockeyfans.

Siste fra forsiden